Pensiunea Ancuţa, Botiza, Maramureş
Maramureșul este una dintre destinaţiile preferate în perioada Sărbătorilor de iarnă. Punct de plecare către tot ce-nseamnă Maramureşul de poveste și datinile acestei perioade, comuna Botiza este un loc reprezentativ pentru autenticul românesc. Loc unde natura, istoria şi tradiţiile se prind în horă, localitatea aflată la poalele munţilor Ţibleş îşi aşteaptă turiştii cu alaiuri de colindători, bunătăţi gastronomice tentante și cu ospitalitatea-i caracteristică.

Şi cum îi şade bine unei zone pitoreşti, pensiunea Ancuţa din Botiza face cinste locurilor, fiind un etalon al ospitalităţii şi conservării specificului local, fie că vorbim de port popular, ritualuri, arhitectură locală sau gastronomie. Ori acestea sunt abia câteva dintre ingredientele pe care le cuprinde un sejur ales în această locaţie. Și nu numai iarna!

Pensiunea Ancuţa – ospitalitate cu specific maramureşean
Pensiunea Ancuţa pune la dispoziţia turiştilor 24 locuri de cazare, dispuse in 3 corpuri.
De asemenea, parterul uneia dintre clădiri este deservit de o sală de mese unde turiştii pot savura bunătăţile cu specific maramureşean pregătite de proprietari.

Oaspeţii se pot relaxa şi ospăta în foişorul de lemn, aflat în curtea generoasă care mai dispune şi de loc de joacă pentru copii şi de spaţii de relaxare.
De cum vor trece pragul pensiunii maramureşene, care de fapt este vechea casă de peste 140 de ani, restaurată… turiştii vor descoperi poveştile lăzilor de zestre - “rudelor” cum le zic localnicii. Acestea au fost păstrate cu sfinţenie de proprietari, tocmai ca turiştii să asimileze şi mai bine autenticitatea locurilor. Mai mult decât atât, turişti vor admira un veritabil muzeu etnografic cu exponate precum: covoare specifce zonei, costume populare, ştergare, perne decorative, obiecte de cermaică şi de lemn

Activităţi și program Sărbători de Iarnă la Casa Ancuţei, Botiza.
- Primirea tradiţională a turiștilor – aperitive de casă, horincă, afinată ţuică fiartă, vin fiert, prăjituri de casă..
- Tăiatul porcului în Ajun și ‘Pomana porcului” – gătit la ceaun în aer liber;
- Pregătire meniu pentru masa tradiţională de Crăciun: Tobă, ruladă de porc, piftie, Caltaboș și Calbaș din măruntaie, pateu de ficat – turiștii pot găti alături de gazde.

- Primirea cetelor de colindători; Cetele cu copii mici în prânzul zilei de Ajun; după 12.00 noaptea primirea cetelor de feciori și fete și-n zorii zilei de Crăciun, cetele de bătrâni. Acestora li se dau și colăcei preparaţi pe vatră, special pentru a fi dăruiţi.
- Tradiţia Stolnicului maramureșean – Colacul se pune pe masa unde se primesc colindătorii în gospodărie. Stolnicul se așează pe un prosop traditional. În mijlocul stolnicului se pune o sticlă de horincă de unde vor fi cinstite cetele de colindători, o crengută de postan (conifer) cu aţă roșie și albă – simbolizând dragostea și dreptatea. Colacul se ţine pe masă până la trecerea Sărbătorilor după Sfântul Ion.

- Dimineaţa de Crăciun: Participare la Slujbă cu turiștii îmbrăcaţi în port traditional. După slujbă turiștii pot asista la Căminul Cultural la “Viflaim” – o piesa de teatru popular simbolizând apariţia păstorilor și magilor ce prevestesc nașterea lui Iisus.
Bunătăţile de Sărbători sunt completate cu: ciorbă de perișoare, zeamă acră, ciorbă ţărănească, sarmale cu carne și păsat, friptură de porc cu piure de cartofi, cozonaci cu nucă, pâine de mălai, prăjituri de casă cu miere, prăjitură “Albă ca Zăpada”, prăjituri cu gem și fructe de pădure, plăcinte, gogoși, cornuleţe.
A două zi de Crăciun – Mers la Biserică și Seară tradiţională cu joc și ceteră.
A treia zi de Crăciun – Festival de Datini și Tradiţii în Sighetu Marmaţiei unde se întâlnesc localnicii veniţi din toate colţurile Maramureșului pentru a oferi reprezentaţii de obiceiuri specifice.
Pensiunea Ancuţa
Str. Valea Sasului nr. 222,
Comuna Botiza, sat Botiza,
Maramureş

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







