Pensiunea Ancuţa, Botiza, Maramureş

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Maramureșul este una dintre destinaţiile preferate în perioada Sărbătorilor de iarnă. Punct de plecare către tot ce-nseamnă Maramureşul de poveste și datinile acestei perioade, comuna Botiza este un loc reprezentativ pentru autenticul românesc. Loc unde natura, istoria şi tradiţiile se prind în horă, localitatea aflată la poalele munţilor Ţibleş îşi aşteaptă turiştii cu alaiuri de colindători, bunătăţi gastronomice tentante și cu ospitalitatea-i caracteristică.


Şi cum îi şade bine unei zone pitoreşti, pensiunea Ancuţa din Botiza face cinste locurilor, fiind un etalon al ospitalităţii şi conservării specificului local, fie că vorbim de port popular, ritualuri, arhitectură locală sau gastronomie. Ori acestea sunt abia câteva dintre ingredientele pe care le cuprinde un sejur ales în această locaţie. Și nu numai iarna!


Pensiunea Ancuţa – ospitalitate cu specific maramureşean

 

Pensiunea Ancuţa pune la dispoziţia turiştilor 24 locuri de cazare, dispuse in 3 corpuri.


De asemenea, parterul uneia dintre clădiri este deservit de o sală de mese unde turiştii pot savura bunătăţile cu specific maramureşean pregătite de proprietari.


Oaspeţii se pot relaxa şi ospăta în foişorul de lemn, aflat în curtea generoasă care mai dispune şi de loc de joacă pentru copii şi de spaţii de relaxare.

 

De cum vor trece pragul pensiunii maramureşene, care de fapt este vechea casă de peste 140 de ani, restaurată… turiştii vor descoperi poveştile lăzilor de zestre - “rudelor” cum le zic localnicii. Acestea au fost păstrate cu sfinţenie de proprietari, tocmai ca turiştii să asimileze şi mai bine autenticitatea locurilor. Mai mult decât atât, turişti vor admira un veritabil muzeu etnografic cu exponate precum: covoare specifce zonei, costume populare, ştergare, perne decorative, obiecte de cermaică şi de lemn

 Activităţi și program Sărbători de Iarnă la Casa Ancuţei, Botiza.

 

-          Primirea tradiţională a turiștilor – aperitive de casă, horincă, afinată ţuică fiartă, vin fiert, prăjituri de casă..


-          Tăiatul porcului în Ajun și ‘Pomana porcului” – gătit la ceaun în aer liber;


-          Pregătire meniu pentru masa tradiţională de Crăciun: Tobă, ruladă de porc, piftie, Caltaboș și Calbaș din măruntaie, pateu de ficat – turiștii pot găti alături de gazde. 

-         Primirea cetelor de colindători; Cetele cu copii mici în prânzul zilei de Ajun; după 12.00 noaptea primirea cetelor de feciori și fete și-n zorii zilei de Crăciun, cetele de bătrâni. Acestora li se dau și colăcei preparaţi pe vatră, special pentru a fi dăruiţi.


-          Tradiţia Stolnicului maramureșean – Colacul se pune pe masa unde se primesc colindătorii în gospodărie. Stolnicul se așează pe un prosop traditional. În mijlocul stolnicului se pune o sticlă de horincă de unde vor fi cinstite cetele de colindători, o crengută de postan (conifer) cu aţă roșie și albă – simbolizând dragostea și dreptatea. Colacul se ţine pe masă până la trecerea Sărbătorilor după Sfântul Ion.


-          Dimineaţa de Crăciun: Participare la Slujbă cu turiștii îmbrăcaţi în port traditional. După slujbă turiștii pot asista la Căminul Cultural la “Viflaim” – o piesa de teatru popular simbolizând apariţia păstorilor și magilor ce prevestesc nașterea lui Iisus.


Bunătăţile de Sărbători sunt completate cu: ciorbă de perișoare, zeamă acră, ciorbă ţărănească,  sarmale cu carne și păsat, friptură de porc cu piure de cartofi, cozonaci cu nucă, pâine de mălai, prăjituri de casă cu miere, prăjitură “Albă ca Zăpada”, prăjituri cu gem și fructe de pădure, plăcinte, gogoși, cornuleţe.


A două zi de Crăciun – Mers la Biserică și Seară tradiţională cu joc și ceteră.


A treia zi de Crăciun – Festival de Datini și Tradiţii în Sighetu Marmaţiei unde se întâlnesc localnicii veniţi din toate colţurile Maramureșului pentru a oferi reprezentaţii de obiceiuri specifice.

 

Pensiunea Ancuţa

Str. Valea Sasului nr. 222,

Comuna Botiza, sat Botiza,

Maramureş

http://www.cazarebotiza.ro/

cazarebotiza.ro@gmail.com


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page