Iarna pe cărări pitorești din Carpaţi

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

În anotimpul rece, conduși inclusiv de nostalgia zăpezilor care îmbracă în alb natura, turiștii aleg vacanţe, în special în destinaţiile montane. Ne bucură să vedem că drumeţiile sunt promovate de proprietarii de structuri turistice și iată, că iarna, este un anotimp tocmai bun pentru a descoperi frumuseţea naturii pe cărările montane.


Vă recomandăm trei exemple de drumeţii spre cabane și locuri pitorești din Carpaţii Meridionali: Munţii Făgăraș – Cabana Valea Sâmbetei, Munţii Bucegi – Cabana Diham, Munţii Piatra Craiului – Șaua Joaca. Sunt drumeţii pe trasee marcate, de dificultate moderată în anotimpul rece, accesibile turiștilor cu un echipament adecvat.

Ferestre spre înalturi – Cabana Valea Sâmbetei, Făgăraș – 1401 m


Loc de popas spre acoperișul României, Cabana Valea Sâmbetei este una dintre cele mai reprezentative cabane montane din România, reper pentru istoria adăposturilor tradiţionale munţilor Carpaţi. Gazda, Nae Zdrăilă, fost cabanier al cabanei Mălăieşti din munţii Bucegi, om cu vechime în tot ce înseamnă ospitalitatea montană abia așteaptă să vă spună la un pahar de ceai cu rom povești montane. Fiind poziţionată în partea estică a Făgăraşului, cabana face legătura între zona alpină a masivului şi cunoscuta staţiune climaterică Sâmbăta de Sus.


Pentru a ajunge la Cabana Valea Sâmbetei turiștii vor urma traseul marcat cu triunghi roşu ce porneşte din DN1 din satul Sâmbăta de Sus. În prima porţiune se identifică cu drumul de asfalt către Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta. În dreptul indicatorului turistic vom continua în urcare ușoară, 4 km pe drum forestier, urmărind cursul pârâului Valea Sâmbetei, depăşind câteva cabane silvice şi păstrăvării. De la intersecţia cu Mănăstirea Sâmbăta şi pâna la cabană timpul aproximat este de maximum 3h. Croindu-ne paşii prin pădurea de foioase şi conifere, în ultima porţiune a traseului vom ieşi într-o vastă zona alpină, zările deschizându-se către amfiteatrul de piatră al Făgăraşului şi către frumoasa cabană de lemn.


De la Cabana Valea Sâmbetei turiştii experimentaţi pot continua traseul către Fereastra Mare a Sâmbetei (2188 m) – 2h, marcaj triunghi roşu.

Nostalgii și povești montane – Cabana Diham, Bucegi – 1302 m –

 

O drumeţie extrem de pitorească în sezonul rece este cea spre Cabana Diham, pornind din apropierea Pârului Rece, cu acces din DN73A. Traseul recomandat inclusiv familiilor cu copii, cu echipament corespunzători de iarnă, poate fi parcurs fie pe serpentinele drumului forestier pe la Complexul Forban (fosta Cabana Steaua), fie pe poteca marcată prin pădure, în funcţie de starea zăpezii, urmărind marcajul bandă albastră, urmat de triunghi roșu, galben sau albastru – din intersecţia cu unitatea militară.


Timp de 2 ore turiștii vor savura frumuseţea pădurii de brad îmbracătă în alb, pe un drum ce ne va conduce spre Cabana Diham, cabană-simbol a Carpaţilor Românești ridicată în anul 1934

Zările se deschid fie spre înâlţimile Postăvarului și masivului Piatra Mare, cât și spre crestele Bucegilor – Colţii Morarilor, Creasta Bucșoiului, Valea Mălăiești etc.

La cabană ne va aștepta “Mama Oara”, a cărei viaţă se identifică cu istoria Cabanei Diham. În acest an se împlinesc 42 de ani de când Cabana Diham înseamnă “acasă” pentru “Mama Oara”, fiind cabanieră aici începând cu anul 1979 – cel mai longeviv cabanier din Carpaţi.


Şaua Joaca – Zări deschise spre creasta Pietrei Craiului – 1436 m

 

Un traseu recomandat pentru turişti (ideal pentru familiile cu copii) care doresc să vadă şi farmecul iernii în satele de munte Peştera şi Măgura, comuna Moieciu dar şi sălbăticia munţilor Piatra Craiului este cel spre Şaua Joaca şi zona „La Table” - important nod de trasee din Piatra Craiului. 

Până în satul Peștera se poate ajunge cu mașina până la Pensiunile Nobilis sau Casa Folea, de unde traseul pornește pe uliţă, urmărind marcajul cruce roșie. Din acest punct, timp de 1h și 15 min, șerpuim printre odăi tradiţionale, până când vom intra în zona de păduri, după care în aproximativ 40 de minute vom ajunge în trecătoarea “Șaua Joaca”. Locul extrem de pitoresc, îndeamnă la popas și-n zilele senine oferă panorame spectaculoase asupra crestei Pietrei Craiului și a vârfului La Om - 2.238 m. În lunile de primăvară, Şaua Joaca devine un Rai al brânduşelor care îmbracă în haine mov întreaga poiana alpină.



Vă invităm să descoperiţi la pas sălbăticia și pitorescul munţilor României și, mai ales, să respectăm frumuseţea acestora.



Text si fotografii: Cristian-Alexandru Catana

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page