Iarna pe cărări pitorești din Carpaţi
În anotimpul rece, conduși inclusiv de nostalgia zăpezilor care îmbracă în alb natura, turiștii aleg vacanţe, în special în destinaţiile montane. Ne bucură să vedem că drumeţiile sunt promovate de proprietarii de structuri turistice și iată, că iarna, este un anotimp tocmai bun pentru a descoperi frumuseţea naturii pe cărările montane.
Vă recomandăm trei exemple de drumeţii spre cabane și locuri pitorești din Carpaţii Meridionali: Munţii Făgăraș – Cabana Valea Sâmbetei, Munţii Bucegi – Cabana Diham, Munţii Piatra Craiului – Șaua Joaca. Sunt drumeţii pe trasee marcate, de dificultate moderată în anotimpul rece, accesibile turiștilor cu un echipament adecvat.
Ferestre spre înalturi – Cabana Valea Sâmbetei, Făgăraș – 1401 m
Loc de popas spre acoperișul României, Cabana Valea Sâmbetei este una dintre cele mai reprezentative cabane montane din România, reper pentru istoria adăposturilor tradiţionale munţilor Carpaţi. Gazda, Nae Zdrăilă, fost cabanier al cabanei Mălăieşti din munţii Bucegi, om cu vechime în tot ce înseamnă ospitalitatea montană abia așteaptă să vă spună la un pahar de ceai cu rom povești montane. Fiind poziţionată în partea estică a Făgăraşului, cabana face legătura între zona alpină a masivului şi cunoscuta staţiune climaterică Sâmbăta de Sus.
Pentru a ajunge la Cabana Valea Sâmbetei turiștii vor urma traseul marcat cu triunghi roşu ce porneşte din DN1 din satul Sâmbăta de Sus. În prima porţiune se identifică cu drumul de asfalt către Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta. În dreptul indicatorului turistic vom continua în urcare ușoară, 4 km pe drum forestier, urmărind cursul pârâului Valea Sâmbetei, depăşind câteva cabane silvice şi păstrăvării. De la intersecţia cu Mănăstirea Sâmbăta şi pâna la cabană timpul aproximat este de maximum 3h. Croindu-ne paşii prin pădurea de foioase şi conifere, în ultima porţiune a traseului vom ieşi într-o vastă zona alpină, zările deschizându-se către amfiteatrul de piatră al Făgăraşului şi către frumoasa cabană de lemn.
De la Cabana Valea Sâmbetei turiştii experimentaţi pot continua traseul către Fereastra Mare a Sâmbetei (2188 m) – 2h, marcaj triunghi roşu.

Nostalgii și povești montane – Cabana Diham, Bucegi – 1302 m –
O drumeţie extrem de pitorească în sezonul rece este cea spre Cabana Diham, pornind din apropierea Pârului Rece, cu acces din DN73A. Traseul recomandat inclusiv familiilor cu copii, cu echipament corespunzători de iarnă, poate fi parcurs fie pe serpentinele drumului forestier pe la Complexul Forban (fosta Cabana Steaua), fie pe poteca marcată prin pădure, în funcţie de starea zăpezii, urmărind marcajul bandă albastră, urmat de triunghi roșu, galben sau albastru – din intersecţia cu unitatea militară.
Timp de 2 ore turiștii vor savura frumuseţea pădurii de brad îmbracătă în alb, pe un drum ce ne va conduce spre Cabana Diham, cabană-simbol a Carpaţilor Românești ridicată în anul 1934
Zările se deschid fie spre înâlţimile Postăvarului și masivului Piatra Mare, cât și spre crestele Bucegilor – Colţii Morarilor, Creasta Bucșoiului, Valea Mălăiești etc.
La cabană ne va aștepta “Mama Oara”, a cărei viaţă se identifică cu istoria Cabanei Diham. În acest an se împlinesc 42 de ani de când Cabana Diham înseamnă “acasă” pentru “Mama Oara”, fiind cabanieră aici începând cu anul 1979 – cel mai longeviv cabanier din Carpaţi.

Şaua Joaca – Zări deschise spre creasta Pietrei Craiului – 1436 m
Un traseu recomandat pentru turişti (ideal pentru familiile cu copii) care doresc să vadă şi farmecul iernii în satele de munte Peştera şi Măgura, comuna Moieciu dar şi sălbăticia munţilor Piatra Craiului este cel spre Şaua Joaca şi zona „La Table” - important nod de trasee din Piatra Craiului.

Până în satul Peștera se poate ajunge cu mașina până la Pensiunile Nobilis sau Casa Folea, de unde traseul pornește pe uliţă, urmărind marcajul cruce roșie. Din acest punct, timp de 1h și 15 min, șerpuim printre odăi tradiţionale, până când vom intra în zona de păduri, după care în aproximativ 40 de minute vom ajunge în trecătoarea “Șaua Joaca”. Locul extrem de pitoresc, îndeamnă la popas și-n zilele senine oferă panorame spectaculoase asupra crestei Pietrei Craiului și a vârfului La Om - 2.238 m. În lunile de primăvară, Şaua Joaca devine un Rai al brânduşelor care îmbracă în haine mov întreaga poiana alpină.
Vă invităm să descoperiţi la pas sălbăticia și pitorescul munţilor României și, mai ales, să respectăm frumuseţea acestora.
Text si fotografii: Cristian-Alexandru Catana
Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







