Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb.
Traseul propus – Azuga – Cabana “Popasul Uriașilor”, marcaj triunghi albastru - are un grad scăzut de dificultate, practicabil cu echipament montan adecvat, timp estimat: 2 h. Coborârea se poate face pe același traseu, sau pe Pârtia Sorica până-n Azuga. Există și varianta continuării drumeţiei pe creasta Baiului, putându-se coborî pe trasee marcate în Sinaia sau Bușteni – trasee mai lungi, destinate turiștilor experimentaţi.
Făcând partea din grupa montană a Carpaţilor de Curbură, munţii Baiului se desfășoară între văile Prahovei și Doftanei. Cu o înălţime maximă în vârful Baiul Mare – 1895 m., aceștia se întind pe raza judeţelor Prahova și Brașov, fiind mărginiţi la Vest de Valea Prahovei, Est de Valea Doftanei, Sud – de Valea Florei, iar la Nord de confluenţa Văii Azugii cu Valea Prahovei, separându-i de culmile Clăbucetului Predealului.
Traseul spre Cabana “Popasul Uriașilor” și culmea Sorica pornește din Azuga, chiar din DN1, având ca reper o staţie de autobuz și indicatorul cu marcajul triunghi albastru.
Poteca se orientează pe marginea pădurii, în urcare, aproape paralel cu DN-ul, până când va alterna zona de păduri cu poienile și luminișurile ce oferă veritabile puncte belvedere către Abruptul Bucegilor. De fapt, poteca este un vechi drum de exploatare forestieră care ne va scoate-n zona de creastă, pe culmea Sorica, spre staţia de telegondolă și “Popasul Uriașilor”.
În zilele senine, culmea Baiului oferă priveliști panoramice impresionante către munţii Bucegi – vecinii de dincolo de râul Prahova. Și din poteca noastră vom întoarce adesea privirea pentru a admira (de la stânga la dreapta) : Cota 2000, Piatra Arsă, Jepii Mici și Mari, orașul Bușteni, Vârfurile Caraiman și Coștila, Poaiana Izvoarelor, Diham…continuând turul de orizont către masivele Postăvaru și Piatra Mare.
După ce trecem de șaua din culmea Sorica ne îndreptăm către capătul pârtiei Sorica, staţia de telegondolă și noua cabana “Popasul Uriașilor” care, de fapt, este fosta cabană Sorica și staţia terminus a telescaunului din Azuga. Aceasta a fost refăcută și transformată într-un popas-cabană, de doi tineri iubitori de munte și natură. Aceștia vă vor primi la cateva povești, un ceai cald sau un prânz bine meritat dupa o urcare montană.
Turiștii experimentaţi pot continua traseul – dungă roșie - pe creasa Baiului, poteca orientându-se spre vârfurile Cazacu, Vârful Băiuțul, Vârful Baiul Mare, Vârful Baiul Mic și coborâri în Sinaia sau Bușteni.
Atracţii munţii Baiului
- Traseul tematic “Drumul Tunului” – potecă turistică marcată cu bulină albastră și panouri cu inidcaţii pe traseele turistice din Azuga și Predeal despre fosta linie a frontului. Pe acest traseu, dinspre Azuga, a fost urcat armamentul ostașilor români în Octombrie 1916. Pe vârful Clăbucetul Taurului, la limta cu munţii Bucegi, se mai pot observa urme ale tranșeelor și adăposturilor din Primul Război Mondial.
- În lunile de primăvară munţii Baiului oferă un spectacol încântător în zonele de rezervaţie naturală “Poiana cu Narcise”.
Vă recomandăm să descoperiţi drumeţiile tematice în Munţii Baiului cu agenţia de turism “Scorilo Travel Vacanţe”.
Programe și excursii: www.scorilotravelvacante.ro