Pe cărări ninse în munţii Baiului

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb.

Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga. 

Traseul propus – Azuga – Cabana “Popasul Uriașilor”, marcaj triunghi albastru - are un grad scăzut de dificultate, practicabil cu echipament montan adecvat, timp estimat: 2 h. Coborârea se poate face pe același traseu, sau pe Pârtia Sorica până-n Azuga. Există și varianta continuării drumeţiei pe creasta Baiului, putându-se coborî pe trasee marcate în Sinaia sau Bușteni – trasee mai lungi, destinate turiștilor experimentaţi.

Făcând partea din grupa montană a Carpaţilor de Curbură, munţii Baiului se desfășoară între văile Prahovei și Doftanei. Cu o înălţime maximă în vârful Baiul Mare – 1895 m., aceștia se întind pe raza judeţelor Prahova și Brașov, fiind mărginiţi la Vest de Valea Prahovei, Est de Valea Doftanei, Sud – de Valea Florei, iar la Nord de confluenţa Văii Azugii cu Valea Prahovei, separându-i de culmile Clăbucetului Predealului.

Traseul spre Cabana “Popasul Uriașilor” și culmea Sorica pornește din Azuga, chiar din DN1, având ca reper o staţie de autobuz și indicatorul cu marcajul triunghi albastru.

Poteca se orientează pe marginea pădurii, în urcare, aproape paralel cu DN-ul, până când va alterna zona de păduri cu poienile și luminișurile ce oferă veritabile puncte belvedere către Abruptul Bucegilor. De fapt, poteca este un vechi drum de exploatare forestieră care ne va scoate-n zona de creastă, pe culmea Sorica, spre staţia de telegondolă și “Popasul Uriașilor”.

În zilele senine, culmea Baiului oferă priveliști panoramice impresionante către munţii Bucegi – vecinii de dincolo de râul Prahova. Și din poteca noastră vom întoarce adesea privirea pentru a admira (de la stânga la dreapta) : Cota 2000, Piatra Arsă, Jepii Mici și Mari, orașul Bușteni, Vârfurile Caraiman și Coștila, Poaiana Izvoarelor, Diham…continuând turul de orizont către masivele Postăvaru și Piatra Mare.

După ce trecem de șaua din culmea Sorica ne îndreptăm către capătul pârtiei Sorica, staţia de telegondolă și noua cabana “Popasul Uriașilor” care, de fapt, este fosta cabană Sorica și staţia terminus a telescaunului din Azuga. Aceasta a fost refăcută și transformată într-un popas-cabană, de doi tineri iubitori de munte și natură. Aceștia vă vor primi la cateva povești, un ceai cald sau un prânz bine meritat dupa o urcare montană.

Turiștii experimentaţi pot continua traseul – dungă roșie - pe creasa Baiului, poteca orientându-se spre vârfurile Cazacu, Vârful Băiuțul, Vârful Baiul Mare, Vârful Baiul Mic și coborâri în Sinaia sau Bușteni.



Atracţii munţii Baiului

-         Traseul tematic “Drumul Tunului” – potecă turistică marcată cu bulină albastră și panouri cu inidcaţii pe traseele turistice din Azuga și Predeal despre fosta linie a frontului. Pe acest traseu, dinspre Azuga, a fost urcat armamentul ostașilor români în Octombrie 1916. Pe vârful Clăbucetul Taurului, la limta cu munţii Bucegi, se mai pot observa urme ale tranșeelor și adăposturilor din Primul Război Mondial.

-         În lunile de primăvară munţii Baiului oferă un spectacol încântător în zonele de rezervaţie naturală “Poiana cu Narcise”.

Vă recomandăm să descoperiţi drumeţiile tematice în Munţii Baiului cu agenţia de turism “Scorilo Travel Vacanţe”.


Programe și excursii: www.scorilotravelvacante.ro

 

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: