Oaspeţi de suflet - Excelenţa Sa domnul Ambasador DAVID SARANGA: “Aveți o țară minunată, bucurați-vă de ea!”

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Excelenţa Sa domnul David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, este un iubitor al culturii și tradiţiilor, și se află pentru a doua oară în misiune în România, prima data venind în calitate de Vice Ambasador. Şi-a început cariera diplomatică în urmă cu 25 de ani şi a decis să învețe limba română, din interes faţă de o ţară despre care se ştiu destul de multe în Israel, din perspectiva comunităţii româneşti de acolo şi din admiraţie pentru tradiţiile culturale şi gastronomia locală. Excelenţa Sa a vizitat numeroase regiuni din ţara noastră, din dorinţa de a cunoaşte «România profundă».

După ce prima parte a interviului cu domnul Ambasador, cea despre Israel şi amintirile sale despre vacanţele petrecute în ţara natală, s-a bucurat de un real succes, în această ediţie veţi putea citi impresiile domniei sale despre România ca destinaţie turistică.

Ce părere v-a făcut România, în urma acestor vizite?

România are o frumusețe aparte. Este o țară care impresionează prin peisajele extraordinare, prin tradițiile vechi de secole și mai ales prin căldura și bunătatea oamenilor.
Eu sunt un turist pasionat de România și mă bucur că am din nou prilejul să (re)descopăr splendoarea acestei țări, de care am rămas strâns legat.

- Ce regiuni/ locuri v-au reţinut atenţia ? în prima misiune în România și acum:;ați participat la evenimente,festivaluri,sărbători culturale,muzicale,folclorice,gastronomice?

Am vizitat pentru prima dată România în urmă cu 23 de ani când mi-am început aici misiunea ca Vice Ambasador.
Prin prisma activității mele diplomatice, dar și a curiozității, am vizitat multe locuri care m-au impresionat, cum este și Delta Dunării a cărei biodiversitate și frumusețe sunt unice în lume.
Am mers pentru prima dată în Deltă în anul 1999 împreună cu trei prieteni. Îmi amintesc că pe atunci încă nu erau hoteluri la care să ne putem caza, așa că am închiriat o barcă cu un echipaj, alături de care am călătorit pe parcursul vacanței. Odată cu lăsarea serii, ne-am oprit la Mila 23 și, confruntați cu lipsa unor locuri de cazare, am fost nevoiți să batem la ușa unor localnici care ne-au primit peste noapte. Cum nici restaurantele nu făceau parte din peisajul local, am împărțit cu gazda noastră o cină savuroasă, bazată, desigur, pe peștele pe care l-au prins în acea zi. A fost, într-adevăr, o experiență de neprețuit și de neegalat.

Recent, m-am reîntors în Deltă și m-am bucurat să descopăr cât de mult s-a dezvoltat acest loc. Acum există o infrastructură care oferă turiștilor multiple opțiuni de cazare, activități de recreere, experiențe culinare și multe altele. O schimbare menită să pună în valoare farmecul zonei.

 

O altă regiune care m-a fascinat de la prima mea misiune a fost ținutul Maramureșului. Îmi aduc aminte că eram în perioada sărbătorii de Paște care coincidea cu Paștele evreiesc. Pe lângă priveliștile încântătoare, încadrate de munți, dealuri și văi, parcă desprinse din basme, pe lângă arta lemnului, a esteticii și a notelor creative regăsite în Cimitirul Vesel, ce mi-a rămas adânc întipărit în minte a fost datina localnicilor de a se îmbrăca în prima zi de Paște în haine tradiționale și de a pregăti coșuri cu mâncare pe care le luau la biserică pentru a fi binecuvântate de preot. Și atunci am închiriat o cameră de la localnici și am împărtășit cu ei bucuria de a trăi într-un spațiu al tradițiilor și al nobleței oamenilor.

 

Un loc mai aproape de București și pe care obișnuiam să îl vizitez o dată la câteva luni era Mănăstirea Horezu. Aproape de fiecare dată când aveam în vizită prieteni din Israel, mergeam cu ei la Mănăstire. Pentru noi, israelienii, experiența cazării la un astfel de lăcaș este unică și în același timp un mod autentic de a cunoaște tradițiile și obiceiurile unei alte religii, culturi.

 

De curând, am revăzut câteva mănăstiri din județul Vâlcea, a căror istorie și arhitectură par că te întorc în timp, adevărate refugii spirituale. Petrecându-mi weekend-ul în zona rurală, am retrăit aceleași sentimente de liniște și autenticitate.



- Ce tradiţii vi s-au părut mai interesante ? Care sunt atuurile turismului rural,ecologic și cultural din România?

 

Am fost încântat să constat cât de mult s-a dezvoltat turismul cultural din România și aici doresc să menționez Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul ”George Enescu”, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Art Safari, în cadrul cărora publicul român a avut prilejul să descopere scena culturală din Israel.

 

Cultura apropie oameni, creează noi punți și comunități, iar toate aceste manifestări artistice din spațiul românesc sunt expresia creativității și talentului acestui popor.

 

Turismul rural ecologic se bucură în continuare de un farmec aparte. Evocând amintiri din cele mai vechi timpuri, arhitectura, oamenii și peisajele rurale nu spun doar povestea acestei țări, a patrimoniului său, a florei și a faunei, dar și povestea unor case primitoare, a unor bucate de altădată și a unor tradiții transmise din mamă-n fiică și din tată-n fiu.



- Ce ne puteți spune despre gastronomia din România? feluri de mancare favorite, mâncăruri asemănătoare cu cele din Israel

 

Provin dintr-o familie cu rădăcini în Bulgaria și Turcia, așadar, mâncărurile din familia noastră au fost mereu inspirate din bucătăria balcanică. De altfel, cred că bucătăria israeliană surprinde cel mai bine diversitatea țării noastre. Venind din peste 70 de țări, evreii au adus cu ei rețete pe care le-au creat și adaptat în timpul pribegiei lor, așa cum s-a întamplat și cu evreii de origine română. Având o istorie comună, este firesc să regăsim și asemănări între bucătăriile noastre, așa cum este, de exemplu, salata de vinete.

 

Îmi plac multe feluri de mâncare din gastronomia românească, însă cel mai mult îmi plac papanașii. Nu pot refuza niciodată acest desert. Cred că așa cum la început, Dumnezeu a creat cerul și pământul, așa și românii apoi au inventat papanasii.

 



- Cum vedeți evoluția turismului din România acum fata de mandatul anterior,în general și a turismului rural în particular

 

În urmă cu 20 de ani, existau două opțiuni pentru călătorii: hotelurile din perioada comunistă, care ofereau condiții modeste și turismul rural, promovat de ANTREC, care oferea o alternativă autentică.

 

În tot acest timp, infrastructura hotelieră s-a dezvoltat foarte mult, astfel că turiștii pot beneficia de condiții de cazare variate, care să corespundă așteptărilor și bugetelor lor. Un alt lucru pe care l-am observat recent este creșterea numărului de case și pensiuni în zona Bran-Fundata. Este o zonă pe care și acum îmi face o deosebită plăcere să o vizitez des, datorită peisajelor ei extraordinare și a oamenilor primitori.

 

În contextul crizei de coronavirus, cred că turismul intern va avea de câștigat în mod semnificativ. Până se vor redeschide granițele, cu siguranță, mulți dintre noi ne vom reorienta către turismul local. Agroturismul oferă mult mai multe beneficii comparativ cu hotelurile, unde riscurile de infectare sunt mult mai ridicate. După această perioadă de izolare, oamenii preferă să-și petreacă vacanțele în natură, în spații cât mai deschise, cât mai departe de agitația și de aglomerarea orașelor. 

 



- Ce elemente credeți ca ar trebui folosite in promovarea României pe piețele externe? În Israel?

 

România se bucură de o promovare intensă în Israel datorită numărului mare de turiști israelieni care vizitează anual această țară.

 

Cred că trebuie pus în valoare și mai mult universul rural – satele ce ascund o lume arhaică, tradițiile și obiceiurile vechi de secole, peisajele nemaiîntâlnite sunt elemente unice care nu pot fi regăsite și în alte părți.

 

Un alt atuu al României este faptul că te poți bucura și de viața modernă din marile orașe, dar și de liniștea zonelor rurale, unde timpul curge după ritmul unei lumi străvechi. Aveți o țară minunată, bucurați-vă de ea!



“Doresc să vă felicit pentru munca extraordinară pe care o desfășurați pentru promovarea României.

Calde mulțumiri însoțite de gândurile mele bune doresc să îi adresez și doamnei Maria Stoian, președinte fondator al ANTREC România, pentru dăruirea, pasiunea și dragostea pentru România, pentru natură și pentru oameni. Viziunea și tenacitatea dumneavoastră de a pune în valoare frumusețea și diversitatea acestei țări sunt remarcabile.”



„Dragi cititori,

Aveți o țară minunată, bucurați-vă de ea și descoperiți-i bogățiile imense. Vă îndemn să credeți în potențialul dumneavoastră excepțional și sunt sigur că viitorul va fi unul luminos.”

 



Interviu realizat de conf. univ. dr. Maria STOIAN

Mulţumiri pentru ospitalitate – Cristian Dumitrescu, “Grădina Vlahiia, Snagov” – foto. articol


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: