Recent, m-am reîntors în Deltă și m-am bucurat să descopăr cât de mult s-a dezvoltat acest loc. Acum există o infrastructură care oferă turiștilor multiple opțiuni de cazare, activități de recreere, experiențe culinare și multe altele. O schimbare menită să pună în valoare farmecul zonei.
O altă regiune care m-a fascinat de la prima mea misiune a fost ținutul Maramureșului. Îmi aduc aminte că eram în perioada sărbătorii de Paște care coincidea cu Paștele evreiesc. Pe lângă priveliștile încântătoare, încadrate de munți, dealuri și văi, parcă desprinse din basme, pe lângă arta lemnului, a esteticii și a notelor creative regăsite în Cimitirul Vesel, ce mi-a rămas adânc întipărit în minte a fost datina localnicilor de a se îmbrăca în prima zi de Paște în haine tradiționale și de a pregăti coșuri cu mâncare pe care le luau la biserică pentru a fi binecuvântate de preot. Și atunci am închiriat o cameră de la localnici și am împărtășit cu ei bucuria de a trăi într-un spațiu al tradițiilor și al nobleței oamenilor.
Un loc mai aproape de București și pe care obișnuiam să îl vizitez o dată la câteva luni era Mănăstirea Horezu. Aproape de fiecare dată când aveam în vizită prieteni din Israel, mergeam cu ei la Mănăstire. Pentru noi, israelienii, experiența cazării la un astfel de lăcaș este unică și în același timp un mod autentic de a cunoaște tradițiile și obiceiurile unei alte religii, culturi.
De curând, am revăzut câteva mănăstiri din județul Vâlcea, a căror istorie și arhitectură par că te întorc în timp, adevărate refugii spirituale. Petrecându-mi weekend-ul în zona rurală, am retrăit aceleași sentimente de liniște și autenticitate.
- Ce tradiţii vi s-au părut mai interesante ? Care sunt atuurile turismului rural,ecologic și cultural din România?
Am fost încântat să constat cât de mult s-a dezvoltat turismul cultural din România și aici doresc să menționez Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul ”George Enescu”, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Art Safari, în cadrul cărora publicul român a avut prilejul să descopere scena culturală din Israel.
Cultura apropie oameni, creează noi punți și comunități, iar toate aceste manifestări artistice din spațiul românesc sunt expresia creativității și talentului acestui popor.
Turismul rural ecologic se bucură în continuare de un farmec aparte. Evocând amintiri din cele mai vechi timpuri, arhitectura, oamenii și peisajele rurale nu spun doar povestea acestei țări, a patrimoniului său, a florei și a faunei, dar și povestea unor case primitoare, a unor bucate de altădată și a unor tradiții transmise din mamă-n fiică și din tată-n fiu.
- Ce ne puteți spune despre gastronomia din România? feluri de mancare favorite, mâncăruri asemănătoare cu cele din Israel
Provin dintr-o familie cu rădăcini în Bulgaria și Turcia, așadar, mâncărurile din familia noastră au fost mereu inspirate din bucătăria balcanică. De altfel, cred că bucătăria israeliană surprinde cel mai bine diversitatea țării noastre. Venind din peste 70 de țări, evreii au adus cu ei rețete pe care le-au creat și adaptat în timpul pribegiei lor, așa cum s-a întamplat și cu evreii de origine română. Având o istorie comună, este firesc să regăsim și asemănări între bucătăriile noastre, așa cum este, de exemplu, salata de vinete.
Îmi plac multe feluri de mâncare din gastronomia românească, însă cel mai mult îmi plac papanașii. Nu pot refuza niciodată acest desert. Cred că așa cum la început, Dumnezeu a creat cerul și pământul, așa și românii apoi au inventat papanasii.
- Cum vedeți evoluția turismului din România acum fata de mandatul anterior,în general și a turismului rural în particular
În urmă cu 20 de ani, existau două opțiuni pentru călătorii: hotelurile din perioada comunistă, care ofereau condiții modeste și turismul rural, promovat de ANTREC, care oferea o alternativă autentică.
În tot acest timp, infrastructura hotelieră s-a dezvoltat foarte mult, astfel că turiștii pot beneficia de condiții de cazare variate, care să corespundă așteptărilor și bugetelor lor. Un alt lucru pe care l-am observat recent este creșterea numărului de case și pensiuni în zona Bran-Fundata. Este o zonă pe care și acum îmi face o deosebită plăcere să o vizitez des, datorită peisajelor ei extraordinare și a oamenilor primitori.
În contextul crizei de coronavirus, cred că turismul intern va avea de câștigat în mod semnificativ. Până se vor redeschide granițele, cu siguranță, mulți dintre noi ne vom reorienta către turismul local. Agroturismul oferă mult mai multe beneficii comparativ cu hotelurile, unde riscurile de infectare sunt mult mai ridicate. După această perioadă de izolare, oamenii preferă să-și petreacă vacanțele în natură, în spații cât mai deschise, cât mai departe de agitația și de aglomerarea orașelor.
- Ce elemente credeți ca ar trebui folosite in promovarea României pe piețele externe? În Israel?
România se bucură de o promovare intensă în Israel datorită numărului mare de turiști israelieni care vizitează anual această țară.
Cred că trebuie pus în valoare și mai mult universul rural – satele ce ascund o lume arhaică, tradițiile și obiceiurile vechi de secole, peisajele nemaiîntâlnite sunt elemente unice care nu pot fi regăsite și în alte părți.
Un alt atuu al României este faptul că te poți bucura și de viața modernă din marile orașe, dar și de liniștea zonelor rurale, unde timpul curge după ritmul unei lumi străvechi. Aveți o țară minunată, bucurați-vă de ea!
“Doresc să vă felicit pentru munca extraordinară pe care o desfășurați pentru promovarea României.
Calde mulțumiri însoțite de gândurile mele bune doresc să îi adresez și doamnei Maria Stoian, președinte fondator al ANTREC România, pentru dăruirea, pasiunea și dragostea pentru România, pentru natură și pentru oameni. Viziunea și tenacitatea dumneavoastră de a pune în valoare frumusețea și diversitatea acestei țări sunt remarcabile.”
„Dragi cititori,
Aveți o țară minunată, bucurați-vă de ea și descoperiți-i bogățiile imense. Vă îndemn să credeți în potențialul dumneavoastră excepțional și sunt sigur că viitorul va fi unul luminos.”
Interviu realizat de conf. univ. dr. Maria STOIAN
Mulţumiri pentru ospitalitate – Cristian Dumitrescu, “Grădina Vlahiia, Snagov” – foto. articol