Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
“Pădurea Pedagogică” – 11 ani de lecţii pentru cei mici şi cei mari
Ei bine, într-un cadru cât se poate de natural, tradiţional şi pitoresc, cum mergi dinspre Bistriţa spre Vatra Dornei, în localitatea Piatra Fântânele, în apropierea Campusului “Tăşuleasa Social” se află “Pădurea Pedagogică”, proiect iniţiat în anul 2011. Iată cum, de mai bine de 11 ani, această “Şcoală Dendrologică Vie” îşi duce misiunea mai departe, învăţându-ne nu doar să înţelegem natura, ci să şi avem grijă de ea. La reuşita proiectului au colaborat peste 400 de voluntari, dar și biologi, silvicultori sau rangeri, contând foarte mult şi donaţiile din ţară, cât şi din afară. De-a lungul acestor 11 ani « Pădurea Pedagociă » a fost şi locul ideal de formare pentru voluntari de mediu, ghizi – un veritabil colţ de mentorat în natură.
Pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, peste 30 de elemente educaţionale practice îi vor ajuta pe copii şi tineri să înţeleagă rolul unor lecţii de bază : importanţa apei nepoluate în natură cât şi legătura om-apă-pădure, specii de arbori şi de animale, noţiuni de orientare etc. Ghizii şi voluntarii « Tăşuleasa Social » vor oferi informaţii cu noţiuni de geografie, bilogie, ecologie, geologie, chimie, istorie sau fizică, într-un mod prietenos, dinamic și inspirat din jocuri şi diverse aplicaţii individuale sau de grup.
Vizitele, lecţiile şi programele din « Pădurea Pedagogică » au debutat cu prezenţa copiilor din comunitățile rurale din apropiere, după care s-au alăturat grupuri şi tabere tematice din România şi Moldova, cât şi din state ca: Germania, Marea Britanie, Franţa, Belgia, Spania, Italia, Turcia, USA, Egipt, India. Peste 1000 de persoane/an descoperă lecţiile Pădurii Pedagogice din Bistriţa, aproximativ 80% dintre aceştia fiind copii. În ultimii ani « Padurea Pedagogică » se dezvoltă şi ca program turistic pentru drumeţii ce străbat « Via Transilvanica » - traseu tematic ce porneşte de la Campusul « Tăşuleasa Social » – Km. 0 – al Via Transilvanica
Lecţia « Barboţenii din Deal » şi « Mocirlenii de Vale » - rolul pădurii pentru comunităţi
În mijlocul « Pădurii Pedagogice » voluntarii au construit pe marginea potecii, două comunităţi miniaturale, pentru a prezenta şi a atrage atenţia asupra importanţei pădurilor pentru comunitate, cât şi pentru mediul înconjurator. Localitatea « Barboţenii din Deal » se bucură de păduri, de-un mediu curat, o comunitate responsabilă. « Mocirlenii de Vale» - o comunitate în care presiunea omului şi-a spus cuvântul, o zonă cu defrişări masive. În momentul unei ploi puternice (simulate de voluntari cu o stropitoare), vom vedea cum comunitatea din « Barboţeni » este apărată de pădure, pe când cei din «Mocirelni » se confruntă cu dezastre naturale, din păcate, tot mai întâlnite în zilele noastre : viituri, inundaţii şi alunecări de teren.
Un alt punct de atracţie din « Padurea Pedagogică » îl reprezintă cele 3 iazuri săpate şi amenajate de voluntari – staţie naturală de curăţare a apei. În afară de rolul educaţional, ele au şi rol practic deservind cu apă potabilă Campusul « Tăşuleasa Social ». Apa ce trece prin cele 3 lacuri este filtrată în mod natural de plante şi stuf. Peste cele trei ochiuri de apă, cei mici se pot aventura cu o tiroliană. Tot în acest loc vor învăţa despre plantele şi vieţuitoarele acvatice (păstrăvi, vidre, broaşte) dar şi despre cum apa poate fi curăţată şi fără substanţe chimice.
Alte lecţii şi amenajări originale din « Pădurea Pedagogică »
- Labirint din lemn – de dimensiunea celui mai gros trunchi de copac din lume (54 m)– un chiparos din Mexic ;
- Cel mai lung copac din lume – Sequoia gigant – realizat din trunchiuri unite de copac – traseu tematic pe versant muntos în apropierea Campusului;
- Sărituri la groapa de nisip – distanţele sărite comparate cu salturile animalelor sălbatice ;
- Momente importante din istorie – realizate şi marcate pe inelele trunchiului unui copac cu o vechime de 4 secole ;
- Xilofon din lemn ;
- Balansoar de lemn – echilibru obţinut prin activităţi de grup ;
Descoperiti frumusetea "Via Transilvanica' cu circuitele SCORILO TRAVEL VACANTE : www.scorilotravelvacante.ro
Text si fotografii: Cristian-Alexandru Catana