Lecţii din natură: “Pădurea Pedagogică”, Campus “Tăşuleasa Social”, Bistriţa

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Când ne dorim o “Şcoală Altfel”, cu un accent pus mai mult pe practică, undeva în Bistriţa, în satul Piatra Fântânele, cei mici dar şi cei mari sunt aşteptaţi într-o altfel de sală de clasă – pădurea. Pe lângă profesori şi ghizi avizaţi, vor mai preda vântul, apa, copacii şi micile vieţuitoare. Cam aşa ar începe o lecţie din “Pădurea Pedagogică”, din mult mai ampla poveste a proiectului “Via Transilvanica” – drumul care uneşte, proiect al Asociaţiei “Tăşuleasa Social”, iniţiat de Alin Uhlmann şi Tiberiu Uşeriu . Despre “Via Transilvanica” vom povesti în ediţiile viitoare, iar acum nu vă spunem să treceţi în bănci, ci pe cărări de munte în Bârgăul bistriţean, la poalele vârfului Tăşuleasa. 

“Pădurea Pedagogică” – 11 ani de lecţii pentru cei mici şi cei mari

Ei bine, într-un cadru cât se poate de natural, tradiţional şi pitoresc, cum mergi dinspre Bistriţa spre Vatra Dornei, în localitatea Piatra Fântânele, în apropierea Campusului “Tăşuleasa Social se află “Pădurea Pedagogică”, proiect iniţiat în anul 2011. Iată cum, de mai bine de 11 ani, această “Şcoală Dendrologică Vie” îşi duce misiunea mai departe, învăţându-ne nu doar să înţelegem natura, ci să şi avem grijă de ea. La reuşita proiectului au colaborat peste 400 de voluntari, dar și biologi, silvicultori sau rangeri, contând foarte mult şi donaţiile din ţară, cât şi din afară. De-a lungul acestor 11 ani « Pădurea Pedagociă » a fost şi locul ideal de formare pentru voluntari de mediu, ghizi – un veritabil colţ de mentorat în natură.


Pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, peste 30 de elemente educaţionale practice îi vor ajuta pe copii şi tineri să înţeleagă rolul unor lecţii de bază : importanţa apei nepoluate în natură cât şi legătura om-apă-pădure, specii de arbori şi de animale, noţiuni de orientare etc. Ghizii şi voluntarii « Tăşuleasa Social » vor oferi informaţii cu noţiuni de geografie, bilogie, ecologie, geologie, chimie, istorie sau fizică, într-un mod prietenos, dinamic și inspirat din jocuri şi diverse aplicaţii individuale sau de grup.

Vizitele, lecţiile şi programele din « Pădurea Pedagogică » au debutat cu prezenţa copiilor din comunitățile rurale din apropiere, după care s-au alăturat grupuri şi tabere tematice din România şi Moldova, cât şi din state ca: Germania, Marea Britanie, Franţa, Belgia, Spania, Italia, Turcia, USA, Egipt, India. Peste 1000 de persoane/an descoperă lecţiile Pădurii Pedagogice din Bistriţa, aproximativ 80% dintre aceştia fiind copii. În ultimii ani « Padurea Pedagogică » se dezvoltă şi ca program turistic pentru drumeţii ce străbat « Via Transilvanica » - traseu tematic ce porneşte de la Campusul « Tăşuleasa Social » – Km. 0 – al Via Transilvanica

Lecţia « Barboţenii din Deal » şi « Mocirlenii de Vale » - rolul pădurii pentru comunităţi

În mijlocul « Pădurii Pedagogice » voluntarii au construit pe marginea potecii, două comunităţi miniaturale, pentru a prezenta şi a atrage atenţia asupra importanţei pădurilor pentru comunitate, cât şi pentru mediul înconjurator. Localitatea « Barboţenii din Deal » se bucură de păduri, de-un mediu curat, o comunitate responsabilă. « Mocirlenii de Vale» - o comunitate în care presiunea omului şi-a spus cuvântul, o zonă cu defrişări masive. În momentul unei ploi puternice (simulate de voluntari cu o stropitoare), vom vedea cum comunitatea din « Barboţeni » este apărată de pădure, pe când cei din «Mocirelni » se confruntă cu dezastre naturale, din păcate, tot mai întâlnite în zilele noastre : viituri, inundaţii şi alunecări de teren. 


Un alt punct de atracţie din « Padurea Pedagogică » îl reprezintă cele 3 iazuri săpate şi amenajate de voluntari – staţie naturală de curăţare a apei. În afară de rolul educaţional, ele au şi rol practic deservind cu apă potabilă Campusul « Tăşuleasa Social ». Apa ce trece prin cele 3 lacuri este filtrată în mod natural de plante şi stuf. Peste cele trei ochiuri de apă, cei mici se pot aventura cu o tiroliană. Tot în acest loc vor învăţa despre plantele şi vieţuitoarele acvatice (păstrăvi, vidre, broaşte) dar şi despre cum apa poate fi curăţată şi fără substanţe chimice.

Alte lecţii şi amenajări originale din « Pădurea Pedagogică »

- Labirint din lemn – de dimensiunea celui mai gros trunchi de copac din lume (54 m)– un chiparos din Mexic ;

- Cel mai lung copac din lume – Sequoia gigant – realizat din trunchiuri unite de copac – traseu tematic pe versant muntos în apropierea Campusului;

- Sărituri la groapa de nisip – distanţele sărite comparate cu salturile animalelor sălbatice ;

- Momente importante din istorie – realizate şi marcate pe inelele trunchiului unui copac cu o vechime de 4 secole ;

- Xilofon din lemn ;

- Balansoar de lemn – echilibru obţinut prin activităţi de grup ; 


Descoperiti frumusetea "Via Transilvanica' cu circuitele SCORILO TRAVEL VACANTE : www.scorilotravelvacante.ro

Text si fotografii: Cristian-Alexandru Catana

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: