Flora din Parcul Național Retezat
Titulatura de primul “Parc Naţional” din România îi revine Retezatului. Având din anul 1935 statutul de parc naţional și arie protejată, “Parcul Naţional Retezat” (PNR) a fost înfiinţat datorită demersurilor profesorului Alexandru Borza, directorul Grădinii Botanice din Cluj și a biologului Emil Racoviță. Situat în partea de Sud-Vest a judeţului Hunedoara, Retezatul se înalţă semeţ cu peste 20 de vârfuri de peste 2000 de metri, ascuzând printre stânci peste 80 de lacuri glaciare. De aici și titulatura Retezatului de “Tărâmul ochilor albaștri”. Rezervaţia naturală se întinde pe o suprafață de 54.400 de hectare, având o altitudine cuprinsă între 800 m şi 2509 m (vf. Peleaga).

Rezervație a Biosferei, Parcul Național Retezat se află pe lista UNESCO a zonelor protejate, fiind declarat în anul 2000 „Arie de importanță faunistică şi lepidepteorologică”. Începând cu anul 2005, PNR devine primul parc național din România şi al cincilea de pe continentul european care se poate mândri cu certificatul „Pan Parks”, datorită conservării biodiversității. Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat, în luna iunie 2023, Rezoluția privind reînnoirea Diplomei Europene pentru Arii Protejate acordată Parcului Național Retezat pentru încă 10 ani, după acordarea ei în anul 2008 și reînnoirea din anul 2013.
Drumeții tematice pentru admirarea florei alpine în PNR
Pornind de la faptul că peste o tremie din flora României se regăsește în Masivul Retezat, acesta devine o destinaţie foarte ofertantă pentru drumeţii de vară, dar si in alte anotimpuri, cu echipament adecvat.
Cele mai spectaculoase peisaje dar și locuri ideale de observare a florei specifice se regăsesc în etajul alpin, în locuri unde există și posibilităţi de campare – zona lacului Bucura și a lacului Zănoaga.
Drumeţii au la dispoziţie o serie de trasee montane marcate cele mai facile porţi de acces spre înălţimi fiind din zona Poiana Pelegii sau Cârnic – Cabana Pietrele.
În lunile Iunie, Iulie pajiştile și stâncăriile situate la peste 2000 de metri ascund majoritatea speciilor florei alpine, dar un farmec aparte este dat de tufele de rhododendron care înfrumuseţează în roz peisajul montan. Alături de acestea se mai pot admira: specii de gențiană, floare de colt,iarba gâtului, Papucul Doamnei,, Sângele Voinicului etc

Masivul Retezat ascunde printre stâncile sale o importantă diversita te floristică, transpusă în cele peste 1200 de specii de plante superioare, dintre cele peste 3450 de pe teritoriul României. Existența a mai mult de o treime din flora României în ținutul alpin al Retezatului constituie încă un motiv în plus pentru conservarea cât mai eficientă a acestui areal montan..
Conform articolului 43 din Regulamentul PNR, este interzisă culegerea şi colectarea florilor în Parcul Național Retezat.
Ştiați că...
- Parcul Național Retezat a fost una dintre opțiunile finale ale Fundației „New 7 Wonders”, organizație care a reuşit în anul 2011 să stabilească cele şapte minuni ale lumii contemporane (obiective create de om)?
- Flămânzica (Drama dorneri) este prima plantă endemică semnalată din punct de vedere cronologic pe teritoriul Parcului Național Retezat? Aceasta a fost descoperită în anul 1858 de către Johann Heuffel - lugojean născut în Slovacia și considerat pionier al medicinei homeopate. El a descoperit peste 50 de plante care acum îi poartă numele.

Text și fotografii: Cristian-Alexandru Catană
Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







