Casa memorialǎ “George Topîrceanu”, Nămăiești, Argeș

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Casa memorialǎ “George Topîrceanu” din localitatea Nǎmǎieşti, judeţul Argeş, este situatǎ la aproximativ 6 km de municipiul Câmpulung, în apropierea altui obiectiv de interes turistic şi cultural, Mǎnǎstirea Nǎmaieşti. 


Construitǎ de mâini dibace la început de veac, casa ţǎrǎneascǎ, cu pridvor larg s-a înǎlţat în mijlocul naturii muscelene în anul 1905. Deşi, nǎscut în Bucureşti, poetul George Topîrceanu n-a contrazis criticii vremurilor care scriau despre acesta, ca fiind de loc, din satul Nǎmǎieşti. Mai mult decât atât, Topîrceanu se mândrea cu originile sale de pe acele meleaguri care ani la rând i-au oferit atât linişte cât şi inspiraţie pentru operele sale atât de apreciate astǎzi. Poetul şi-a petrecut 8 ani din viaţǎ în casa ţǎrǎneascǎ din Nǎmǎieşti.


Aceasta a aparţinut de la început mamei sale, Paraschiva Topîrceanu, care a şi înfiinţat un atelier pentru ţesut covoare, în incinta Mǎnǎstirii de maici de la Nǎmǎieşti. Casa memorialǎ “George Topîrceanu” a intrat în patrimoniul Muzeului Municipal Câmpulung prin donaţia familiei Topîrceanu în anul 1958.


Casa memorialǎ “George Topîrceanu” ni se înfǎţişeazǎ ca fiind o construcţie tipic musceleanǎ, alcǎtuitǎ din parter, etaj şi pridvor la faţadǎ. Partea muzealǎ este distribuitǎ la parterul şi la etajul clǎdirii. Camerele interioare pǎstreazǎ intactǎ atmosfera în care poetul a trait. Observăm o varietate de exponate originale care au aparţinut marelui poet.


În interiorul casei memoriale vom gǎsi o serie de documente originale şi volume de poezii pe care autorul le-a publicat de-a lungul vieţii. Acestea-s completate de fotografii ale acelor vremuri şi de scrisori pe care marele poet şi le trimitea cu bunii sǎi prieteni, Panait Istrati şi Mihail Sadoveanu, acesta din urmǎ un adevǎrat camarad de nǎdejde şi un veritabil partener de vânǎtoare. 


O scarǎ interioarǎ de lemn ne va conduce pe pridvor, ca mai apoi sǎ descoperim douǎ încǎperi având o dispunere simetricǎ. Vom găsi camera de lucru, în mijlocul cǎreia se aflǎ biroul pirogravat, alǎturi de biblioteca în care poetul îşi ţinea în siguranţǎ creaţiile. Pe lângǎ acestea, observǎm şi un vechi aparat de fotografiat, detaliu mai puţin cunoscut despre George Topîrceanu.


Continuăm turul și descoperim o cameră încǎrcatǎ de tradiţie, de linişte şi de vers. Mobilierul de epocǎ, alǎturi de covoarele şi de ţesǎturile purtând motive populare, oferǎ vizitatorilor o adevaratǎ scenǎ de culoare şi de specific tradiţional muscelean. Pe peretele din stânga observǎm obiectele de vânǎtoare, pe care poetul le mânuia cu iscusinţǎ în timpul partidelor de vânǎtoare. 


Casa memorialǎ “George Topîrceanu” aparţinâd de Muzeul Municipal Câmpulung își așteaptă vizitatorii dornici să descopere acest colţ de inspiraţie al merelui poet.

 


George Topârceanu (n. 20 martie 1886, Bucureşti - d. 7 mai 1937, Iaşi) - poet, prozator, memorialist şi publicist român.


A condus împreună cu Mihail Sadoveanu revista “Însemnări literare” din 1919 şi revista “Însemnări Ieşene”, din 1936.


În anul 1926, George Topârceanu obţine premiul naţional de poezie.


La propunerea marelui său prieten, Mihail Sadoveanu, în 1936, el este ales membru corespondent al Academiei Române.

Dacă la vreo şezătoare literară apărea pe scenă Topârceanu, sala izbucnea spontan în aplauze. Dar nu în aplauze reci, care manifestă o admiraţie cerebrală, ci un joc zglobiu al mâinilor, mărturie de mulţumire şi plăcere...” (Demostene Botez)


Casa memorială “George Topîrceanu”

satul Nămăești, comuna Valea Mare Pravăț, Arges
Program vizitare: Marţi - Duminică 10-17; Luni închis


Text si fottografii: Cristian Catana


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: