Casa memorialǎ “George Topîrceanu” din localitatea Nǎmǎieşti, judeţul Argeş, este situatǎ la aproximativ 6 km de municipiul Câmpulung, în apropierea altui obiectiv de interes turistic şi cultural, Mǎnǎstirea Nǎmaieşti.
Construitǎ de mâini dibace la început de veac, casa ţǎrǎneascǎ, cu pridvor larg s-a înǎlţat în mijlocul naturii muscelene în anul 1905. Deşi, nǎscut în Bucureşti, poetul George Topîrceanu n-a contrazis criticii vremurilor care scriau despre acesta, ca fiind de loc, din satul Nǎmǎieşti. Mai mult decât atât, Topîrceanu se mândrea cu originile sale de pe acele meleaguri care ani la rând i-au oferit atât linişte cât şi inspiraţie pentru operele sale atât de apreciate astǎzi. Poetul şi-a petrecut 8 ani din viaţǎ în casa ţǎrǎneascǎ din Nǎmǎieşti.
Aceasta a aparţinut de la început mamei sale, Paraschiva Topîrceanu, care a şi înfiinţat un atelier pentru ţesut covoare, în incinta Mǎnǎstirii de maici de la Nǎmǎieşti. Casa memorialǎ “George Topîrceanu” a intrat în patrimoniul Muzeului Municipal Câmpulung prin donaţia familiei Topîrceanu în anul 1958.
Casa memorialǎ “George Topîrceanu” ni se înfǎţişeazǎ ca fiind o construcţie tipic musceleanǎ, alcǎtuitǎ din parter, etaj şi pridvor la faţadǎ. Partea muzealǎ este distribuitǎ la parterul şi la etajul clǎdirii. Camerele interioare pǎstreazǎ intactǎ atmosfera în care poetul a trait. Observăm o varietate de exponate originale care au aparţinut marelui poet.
În interiorul casei memoriale vom gǎsi o serie de documente originale şi volume de poezii pe care autorul le-a publicat de-a lungul vieţii. Acestea-s completate de fotografii ale acelor vremuri şi de scrisori pe care marele poet şi le trimitea cu bunii sǎi prieteni, Panait Istrati şi Mihail Sadoveanu, acesta din urmǎ un adevǎrat camarad de nǎdejde şi un veritabil partener de vânǎtoare.
O scarǎ interioarǎ de lemn ne va conduce pe pridvor, ca mai apoi sǎ descoperim douǎ încǎperi având o dispunere simetricǎ. Vom găsi camera de lucru, în mijlocul cǎreia se aflǎ biroul pirogravat, alǎturi de biblioteca în care poetul îşi ţinea în siguranţǎ creaţiile. Pe lângǎ acestea, observǎm şi un vechi aparat de fotografiat, detaliu mai puţin cunoscut despre George Topîrceanu.
Continuăm turul și descoperim o cameră încǎrcatǎ de tradiţie, de linişte şi de vers. Mobilierul de epocǎ, alǎturi de covoarele şi de ţesǎturile purtând motive populare, oferǎ vizitatorilor o adevaratǎ scenǎ de culoare şi de specific tradiţional muscelean. Pe peretele din stânga observǎm obiectele de vânǎtoare, pe care poetul le mânuia cu iscusinţǎ în timpul partidelor de vânǎtoare.
Casa memorialǎ “George Topîrceanu” aparţinâd de Muzeul Municipal Câmpulung își așteaptă vizitatorii dornici să descopere acest colţ de inspiraţie al merelui poet.
George Topârceanu (n. 20 martie 1886, Bucureşti - d. 7 mai 1937, Iaşi) - poet, prozator, memorialist şi publicist român.
A condus împreună cu Mihail Sadoveanu revista “Însemnări literare” din 1919 şi revista “Însemnări Ieşene”, din 1936.
În anul 1926, George Topârceanu obţine premiul naţional de poezie.
La propunerea marelui său prieten, Mihail Sadoveanu, în 1936, el este ales membru corespondent al Academiei Române.
Dacă la vreo şezătoare literară apărea pe scenă Topârceanu, sala izbucnea spontan în aplauze. Dar nu în aplauze reci, care manifestă o admiraţie cerebrală, ci un joc zglobiu al mâinilor, mărturie de mulţumire şi plăcere...” (Demostene Botez)
Casa memorială “George Topîrceanu”
satul Nămăești, comuna Valea Mare Pravăț, Arges
Program vizitare: Marţi - Duminică 10-17; Luni închis
Text si fottografii: Cristian Catana