File din Bucegi – Cabana Mălăiești

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Adesea “acasă” pentru poveștile crestelor motane din Bucegi, adăpost pentru montaniarzii osteniți și loc drag în care ne-am lăsat cel puțin o amintire, fiecare…Cabana Mălăiești este printre puținele cabane din munții Carpați care nu și-au pierdut farmecul de altădată.

Situată la altitudinea de 1720 m, la intersecția a trei județe: Brașov, Prahova și Dâmbovița, Cabana Mălăiești își așteaptă hoinarii, punându-le la dispoziție o capacitate de 120 de locuri (în camere cu 3, 4, 6 paturi și priciuri), cât și servicii de masă.

Istoria cabanei Mălăiești este una zbuciumată, primele rânduri ale “casei de munte de la Mălăiești”, scriindu-se pe 7 Mai 1882, când a început construcția, finalizată în data de 29 Iulie 1882. Fiind considerată prima cabana din Bucegi ridicată de SKV – Asociația Transilvăneană a Carpaților, construcția de lemn era situată mai jos, în zona “La Blide”, la altitudinea de 1570 m. Din păcate, această primă construcție a ars în anul 1897. Cabana a fost reclădită, rezistând până în iarna anului 1923 când o avalanșă pornintă de pe crestele Bucșoiului avea să o pună la pământ. 

Astfel, din anul 1924, în actuala amplasare din golul alpin se va ridica “Casa Mălăiești”, la altitudinea de 1720 m, deservind și ca adăpost pentru montaniarzi, cât și ca pichet de grănicieri. În primăvara anului 1998 un nou incendiu va distruge cabana. Începând cu anul 2007, Cabana Mălăiești a fost reconstruită în etape, până în forma pe care o regăsim și astăzi, depășind cu bine o nouă avalanșă în iarna anului 2007, una dintre cele mai mari avalanșe din ultimii 50 de ani. Un merit important pentru o poveste frumoasă răsfoită și astăzi i se datorază și actualului cabanier și proprietar: Ion Adămuță, șeful Salvamont Râșnov.

La Cabana Mălăiești pe poteca “Take Ionescu” – natură și istorie montană

Unul dintre cele mai pitorești trasee către cabana Mălăiești este cel din Bușteni, cu pornire din zona Cabanei Gura Diham. Traseul urcă pe la fosta cabană Poiana Izvoarelor, continuă până la intersecția “Pichetul Roșu”, urmând o urcare susținută pe poteca “Take Ionescu”, până la Mălăiești.

Traseul marcat cu banda roșie – porțiunea: Cabana Gura Diham – Pichetul Roșu  și triunghi roșu - porțiunea Pichetul Roșu – Cabana Mălăiești este destinat turiștilor cu o condiție fizică foarte bună și cu echipament montan adecvat. Traseul are o distanță (dus) de aproximativ 10 km și o diferență de nivel de 1000 m, porțiunea Pichetul Roșu – cabana Mălăiești fiind interzisă pe timpul iernii, poteca intersectând o serie de culoare de avalanșă de pe versanții munților Bucegi.

Prima parte a traseului până la Pichetul Roșu (1445m) este o plimbare domoală prin pădurea de foioase, un adevărat spectacol coloristic în lunile de toamnă, urmând ca urcușul să devină unul susținut și anevoios. Din loc în loc poteca este prevăzută cu cabluri de siguranță și punți metalice de acces peste zonele stâncoase și văile alpine. Această porțiune de traseu extrem de spectaculoasă poartă numele de “Poteca Take Ionescu”, un traseu iubit de marele istoric român, fostul prim-minustru al României fiind și cel care a finanțat refacerea traseului în anul 1899.

Traseul face legătura în sectorul alpin cu “Drumul lui Deubel” – poteca ce lega vechea Cabana Mălăiești de zona “La Prepeleac”, drum de acces spre vârful Omu. 

Friedrich Deubel (entomolog, membru S.K.V - Asociația Transilvăneană a Carpaților) a fost una dintre marile personalităţi ale vieţii ştiinţifice din Braşov și din România, contribuind cu informații și studii importante despre fauna, flora și traseele din munții Carpați. Totodată, el a fost și inițiatorul primelor marcaje turistice în această zonă Mălăiesti-Diham-Bucșoiu  dar și alte trasee de abrupt din Bucegi și Piatra Craiului. Traseul de creastă “Refugiul Șpirla – Vârful “La Om”” din munții Piatra Craiului – este considerat cel mai vechi traseu marcat din țară.

O bună perioadă, în semn de recunoștință pentru marele montaniard, cabana Mălăiești i-a purtat numele.

“Dacă vii din orice parte

La Râşnov să te opreşti

Vei afla în scurtă vreme

De cabana Mălăieşti. (…)

De urci la Omu, cobori la vale

Multe cabane ai să-ntâlneşti

Dar dintre toate cea mai frumoasă

E cabana Mălăieşti”

(Gioni Baboș, cântec montan, “Imnul Cabanei Mălăiești)


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana November 13, 2024
Când pașii te conduc spre un cadru de unde poți admira înălțimile Bucegilor și freamătul pădurii de la poalele lor, în satul Poarta ce aparține de comuna Bran, liniștea, rafinamentul și detalii ce țin de a simți…sunt gazde bune pentru turiștii ce trec pragul pensiunii “Bransilvania Chalet”.
By Cristian Catana November 13, 2024
Adesea “ acasă ” pentru poveștile crestelor motane din Bucegi, adăpost pentru montaniarzii osteniți și loc drag în care ne-am lăsat cel puțin o amintire, fiecare… Cabana Mălăiești este printre puținele cabane din munții Carpați care nu și-au pierdut farmecul de altădată. Situată la altitudinea de 1720 m, la intersecția a trei județe: Brașov, Prahova și Dâmbovița, Cabana Mălăiești își așteaptă hoinarii, punându-le la dispoziție o capacitate de 120 de locuri (în camere cu 3, 4, 6 paturi și priciuri), cât și servicii de masă.
November 13, 2024
ECOTIC împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România au organizat în perioada martie – octombrie 2024 concursul JURNALISM PENTRU UN MEDIU CURAT dedicat jurnaliștilor din Romania.
By Cristian Catana November 13, 2024
Situată la aproximativ 50 de km de orașul Brașov, Cetatea Rupea își așteaptă turiștii într-o răsfoire a paginilor de istorie și cultură transilvană. Începând cu anul 2013, odată cu finalizarea procesului de restaurare, Cetatea Rupea a devenit un important reper pe harta obiectivelor cultural-istorice ale turismului României, atrăgând vizitatori din toate colțurile lumii.
October 31, 2024
Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu găzduiește expoziția „Suprarealismul, dincolo de granițe” , singura expoziție din România dedicată curentului în anul care reprezintă centenarul primului manifest suprarealist – care a văzut lumina tiparului în 1924 și a generat una dintre cele mai importante revoluții artistice ale secolului XX. Expoziția de la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu se poate vizita până la 7 decembrie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
October 22, 2024
Prima ediție a Bienalei Living Content cu titlul "Earthcake" s-a deschis la 240 de metri sub pământ, în Salina Târgu Ocna. Pentru această ediție, curatoarea Adriana Blidaru a selectat nouă artiști internaționali din New York, Atena, Berlin, Amsterdam, București și Cluj: Adrian Ganea, Bogdana Dima, Geta Brătescu (în colaborare cu Alexandru Solomon), Jenna Sutela, Katja Novitskova, Lito Kattou, Mark Leckey, Nona Inescu și Rachel Rossin, rezultând o expoziție multimedia cu valențe poetice. Această Bienală de artă aduce în discuție contrastul dintre ideea de extracție și ideea de mediu benefic, lucrările din expoziție fiind inspirate de atmosfera specială a Salinei Târgu Ocna. B ienala "Earthcake" poate fi vizitată în perioada 28 septembrie – 27 octombrie 2024.
October 15, 2024
Artista Mariana Cîmpeanu a deschis la Galeria Romană cea de-a 20-a expoziție personală intitulată "Dincolo de timp - Arta ca identitate ". Picturile din această expoziție reprezintă drumul artistic al Marianei Cîmpeanu, un drum atemporal al sufletului care pornește de la rădăcinile noastre, de la tradițiile populare românești spre lumea contemporană. Expoziția de pictură a artistei Mariana Cîmpeanu se poate vizita în perioada 3 – 30 octombrie 2024, la Galeria Romană din București.
October 15, 2024
Am participat la evenimentul organizat de Centrul National de Invatamant Turistic (CNIT) cu ocazia căruia s-a anunțat lansarea oficială a Școlii de Ghizi, un proiect dedicat formării profesionale a ghizilor de turism din România. La conferința organizată în cadrul Muzeul Național al Țăranului Român , s-au reunit specialiști din turism, reprezentanți media și oficiali din industrie.
By Cristian Catana October 15, 2024
Acolo unde natura pare că a lăsat daruri pentru a fi descoperite și simțite de turiști, între crestele Pietrei Craiului și Bucegilor, domeniul MATCA Transylvanian Sanctuary din Șimon-Bran invită la tihnă, relaxare, răsfăț și contopire cu natura și tradiția locurilor. MATCA nu este doar despre servicii premium și calitate în domeniul ospitalității și turismului, este despre o experiență de vacanță…cu rost. Și acolo, pe dealul Bălăban, rostul și firescul și-au dat mâna într-o armonie perfectă.
By Cristian Catana October 14, 2024
Înscrisă în anul 2004 pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Salina Turda reprezintă principala atracţie pentru turiştii veniţi să descopere împrejurimile oraşului Turda. Şi niciodată, această alegere pe care au făcut-o nu-i va dezamăgi. Începând cu luna ianuarie din anul 2010, Salina Turda a fost redată circuitului turistic după ample lucrări de reamenajare, devenind una dintre cele mai vizitate destinații din România de către turiștii străini. Gradul ridicat de conservare a detaliilor ce descriu perfect specificul lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării fac din Salina Turda un important obiectiv turistic, nu doar românesc, ci şi european sau chiar mondial.
Mai multe articole
catena-page
Share by: