Experienţe de vacanţă în Bistriţa-Năsăud

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Poate prea puţin promovate pe piaţa internă, diversitatea programelor specifice turismului rural şi cultural dar şi a experienţelor de vacanţă din judeţul Bistriţa-Năsăud, riscă să devină mult mai apreciate de turiştii străini care descoperă acele meleaguri binecuvântate de natură şi istorie. Autenticitatea abundă la fiecare pas. Tradiţiile, portul popular, pădurile umbroase, râurile şi lacurile reci de munte, potecile spre înălţimi care nu şi-au pierdut sălbăticia, mănăstiri şi lăcaşuri încărcate de credinţă…sunt doar câteva dintre reperele acestei zone. Haideţi s-o descoeprim şi cel mai important, să ştim cum s-o descoperim astfel încât să nu-i ştirbim din autenticitate. Ţinutul Bistriţei, ca şi multe altele, este un meleag cu care trebuie să ne mândrim!

Când tradiţionalul se împleteşte cu modernul la Pensiunea “Izvorul Zânelor”


Pentru turiştii dornici să descopere farmecul zonei Colibiţa recomandăm pensiunea “Izvorul Zânelor”, unde modernul şi elegantul se împletesc armonois cu specificul locurilor bistriţene. Amplasată într-un cadru liniştit, în mjlocul naturii, pensiunea “Izvorul Zânelor” îşi aşteaptă turiştii cu o capacitate de 15 camere. Piscina, sauna, sala de mese şi livingul cu şemineu, programele cu prezentare de tradiţii locale (port popular, dansuri), sunt câteva dintre ingredientele unui sejur reuşit pe meleagurile bistriţene. Pensiunea este o alegere optimă şi pentru ogranizarea de evenimente speciale, aniversări şi team-bulidinguri.

 

Pensiunea “Izvorul Zânelor”

Str. Principala, nr. 37

Colibita, Bistrita-Nasaud, Romania

0753 051 550


Popas pe malurile Colibiţei – înconjuraţi de umbra Bârgăului şi Călimanilor

 

Hoinari printre “bârgăiele” judeţului, aşa cum spun localnicii acestor locuri, ajungem pe Valea Bistriţei în satul Colibiţa, devenit deja o staţiune turistică de interes local (prima staţiune de acest fel din Bistriţa-Năsăud). Avantajată de o amplasare între cei doi munţi – Bârgău şi Călimani şi de pitorescul lac de acumulare, Colibiţa este alegerea potrivită pentru cei ce caută relaxare, natură, tradiţie dar şi pentru segmentul iubitor de agrement şi turism activ.

Aflat la aproxmativ 50 de km. de Bistriţa, lacul Colibiţa a adunat în jurul său o salbă de pensiuni care-şi aşteaptă oaspeţii. Frumuseţea acestui lac poate fi admirată şi alegând o crozieră, multe dintre aceste servicii fiind promovate de către unităţile de cazare. Lacul Colibiţa se întinde pe o suprafaţă de 5 km, fiind situat la 800 de metri altitudine. Lacul a luat naştere prin inundarea vechiului sat, preluând numele acestuia. 

Colibiţa mai este recunoscută şi datorită aerului ozonat, cu factori curativi foarte apreciaţi.


În anul 1923, Asociaţia “Caritatea” din Cluj-Napoca amenajase în Colibiţa un Sanatoriu pentru tratarea studenţilor bolnavi de TBC sau de alte afecţiuni pulmonare. Din păcate sanatoriul a ars în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial .


Agrement în zona Colibiţa:


- Croziere pe lac, hidrobiciclete, caiac;

- Locuri amenajate pentru plajă şi relaxare;

- Trasee de cicloturism şi mountain-bike;

- Excursii rurale în “Bârgaiele” bistriţene: Rusu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Mijlocenii   Bârgăului, Susenii Bârgăului, Prundul Bârgăului, Tiha Bârgăului și Mureșenii Bârgăului;

- Activităţi de pescuit (păstrăv, clean, caras);

- Drumeţii montane (trasee amenajate în Parcul Naţional Călimani, Tăul Zânelor, Vârful Bistriciorul, izvorul de apă minerală Borcut);

- Excursie la Castelul Dracula şi pasul Tihuţa;

- Plimbări cu sania pe timpul iernii;


Hoinari printre legende la…Tăul Zânelor din Călimani


Situat în Parcul Naţional Călimani, la o altitudine de 1260 m, Tăul Zânelor este unul dintre cele mai pitoreşti obiective pentru pasionaţii plimbărilor şi drumeţiilor montane. Accesul se face pornind din Colibiţa, traseul fiind marcat şi accesibil tot timpul anului.


Destul de similar ca şi înfăţişare cu Lacul Roşu, Tăul Zânelor (lac de baraj natural cu o suprafaţă de 0,5 ha şi adâncime maximă de 4 m) s-a format în mijlocul pădurii de molid, într-o zonă bogată în roci vulcanice desprinse de-a lungul anilor din Munţii Călimani.


Denumirea lacului vine de la o legendă a zonei, care aminteşte de ciobanii Scurtu şi Pasăre. Aceştia-şi duceau oile la păscut pe munte. Într-o noapte cu lună plină ei au zărit patru zâne plimbându-se printr-o poiană. Observând că au fost descoperite şi dorind să nu mai fie văzute şi de alţi ochi, zânele au făcut o înţelegere cu ciobanii, dăruindu-le un munte unde-şi pot hrăni oile (Chicera lui Pasăre) dar şi un pârâu unde să le adape (pârul Scurtu). Însă ciobanii nu au respectat promisiunea şi într-o noapte, pitiţi după arbori, au revenit să privească zânele care alergau goale prin poiană. Acestea i-au surprins şi au dezlănţuit furtuni puternice şi au prăvălit un munte, peste ei. De-atunci, acolo a rămas un mic lac, înconjurat de stânci şi păduri care astăzi este…Tăul Zânelor.

Vă invităm să descoperiţi atracţiile Bistriţei-Năsăud cu programele turistice marca SCORILO TRAVEL VACANTE!

www.scorilotravelvacante.ro

 

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page