Experienţe de vacanţă în Bistriţa-Năsăud

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Poate prea puţin promovate pe piaţa internă, diversitatea programelor specifice turismului rural şi cultural dar şi a experienţelor de vacanţă din judeţul Bistriţa-Năsăud, riscă să devină mult mai apreciate de turiştii străini care descoperă acele meleaguri binecuvântate de natură şi istorie. Autenticitatea abundă la fiecare pas. Tradiţiile, portul popular, pădurile umbroase, râurile şi lacurile reci de munte, potecile spre înălţimi care nu şi-au pierdut sălbăticia, mănăstiri şi lăcaşuri încărcate de credinţă…sunt doar câteva dintre reperele acestei zone. Haideţi s-o descoeprim şi cel mai important, să ştim cum s-o descoperim astfel încât să nu-i ştirbim din autenticitate. Ţinutul Bistriţei, ca şi multe altele, este un meleag cu care trebuie să ne mândrim!

Când tradiţionalul se împleteşte cu modernul la Pensiunea “Izvorul Zânelor”


Pentru turiştii dornici să descopere farmecul zonei Colibiţa recomandăm pensiunea “Izvorul Zânelor”, unde modernul şi elegantul se împletesc armonois cu specificul locurilor bistriţene. Amplasată într-un cadru liniştit, în mjlocul naturii, pensiunea “Izvorul Zânelor” îşi aşteaptă turiştii cu o capacitate de 15 camere. Piscina, sauna, sala de mese şi livingul cu şemineu, programele cu prezentare de tradiţii locale (port popular, dansuri), sunt câteva dintre ingredientele unui sejur reuşit pe meleagurile bistriţene. Pensiunea este o alegere optimă şi pentru ogranizarea de evenimente speciale, aniversări şi team-bulidinguri.

 

Pensiunea “Izvorul Zânelor”

Str. Principala, nr. 37

Colibita, Bistrita-Nasaud, Romania

0753 051 550


Popas pe malurile Colibiţei – înconjuraţi de umbra Bârgăului şi Călimanilor

 

Hoinari printre “bârgăiele” judeţului, aşa cum spun localnicii acestor locuri, ajungem pe Valea Bistriţei în satul Colibiţa, devenit deja o staţiune turistică de interes local (prima staţiune de acest fel din Bistriţa-Năsăud). Avantajată de o amplasare între cei doi munţi – Bârgău şi Călimani şi de pitorescul lac de acumulare, Colibiţa este alegerea potrivită pentru cei ce caută relaxare, natură, tradiţie dar şi pentru segmentul iubitor de agrement şi turism activ.

Aflat la aproxmativ 50 de km. de Bistriţa, lacul Colibiţa a adunat în jurul său o salbă de pensiuni care-şi aşteaptă oaspeţii. Frumuseţea acestui lac poate fi admirată şi alegând o crozieră, multe dintre aceste servicii fiind promovate de către unităţile de cazare. Lacul Colibiţa se întinde pe o suprafaţă de 5 km, fiind situat la 800 de metri altitudine. Lacul a luat naştere prin inundarea vechiului sat, preluând numele acestuia. 

Colibiţa mai este recunoscută şi datorită aerului ozonat, cu factori curativi foarte apreciaţi.


În anul 1923, Asociaţia “Caritatea” din Cluj-Napoca amenajase în Colibiţa un Sanatoriu pentru tratarea studenţilor bolnavi de TBC sau de alte afecţiuni pulmonare. Din păcate sanatoriul a ars în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial .


Agrement în zona Colibiţa:


- Croziere pe lac, hidrobiciclete, caiac;

- Locuri amenajate pentru plajă şi relaxare;

- Trasee de cicloturism şi mountain-bike;

- Excursii rurale în “Bârgaiele” bistriţene: Rusu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Mijlocenii   Bârgăului, Susenii Bârgăului, Prundul Bârgăului, Tiha Bârgăului și Mureșenii Bârgăului;

- Activităţi de pescuit (păstrăv, clean, caras);

- Drumeţii montane (trasee amenajate în Parcul Naţional Călimani, Tăul Zânelor, Vârful Bistriciorul, izvorul de apă minerală Borcut);

- Excursie la Castelul Dracula şi pasul Tihuţa;

- Plimbări cu sania pe timpul iernii;


Hoinari printre legende la…Tăul Zânelor din Călimani


Situat în Parcul Naţional Călimani, la o altitudine de 1260 m, Tăul Zânelor este unul dintre cele mai pitoreşti obiective pentru pasionaţii plimbărilor şi drumeţiilor montane. Accesul se face pornind din Colibiţa, traseul fiind marcat şi accesibil tot timpul anului.


Destul de similar ca şi înfăţişare cu Lacul Roşu, Tăul Zânelor (lac de baraj natural cu o suprafaţă de 0,5 ha şi adâncime maximă de 4 m) s-a format în mijlocul pădurii de molid, într-o zonă bogată în roci vulcanice desprinse de-a lungul anilor din Munţii Călimani.


Denumirea lacului vine de la o legendă a zonei, care aminteşte de ciobanii Scurtu şi Pasăre. Aceştia-şi duceau oile la păscut pe munte. Într-o noapte cu lună plină ei au zărit patru zâne plimbându-se printr-o poiană. Observând că au fost descoperite şi dorind să nu mai fie văzute şi de alţi ochi, zânele au făcut o înţelegere cu ciobanii, dăruindu-le un munte unde-şi pot hrăni oile (Chicera lui Pasăre) dar şi un pârâu unde să le adape (pârul Scurtu). Însă ciobanii nu au respectat promisiunea şi într-o noapte, pitiţi după arbori, au revenit să privească zânele care alergau goale prin poiană. Acestea i-au surprins şi au dezlănţuit furtuni puternice şi au prăvălit un munte, peste ei. De-atunci, acolo a rămas un mic lac, înconjurat de stânci şi păduri care astăzi este…Tăul Zânelor.

Vă invităm să descoperiţi atracţiile Bistriţei-Năsăud cu programele turistice marca SCORILO TRAVEL VACANTE!

www.scorilotravelvacante.ro

 

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: