Cetatea Cisnădioara – Poveşti istorice din Mărginime
Răsfoind filele istoriei Mărginimii Sibiului, ajungem în farmecul tradiţional al unui bătrân sat de munte, Cisnădioara.
Sat aparţinător de oraşul Cisnădie, cătunul sibian este foarte căutat de turiştii români cât şi de cei străini. Oferta experienţelor de vacanţă este una variată, pornind cu ospitalitatea pensiunilor locale (gastronomie, tradiţii şi meşteşuguri, programe tematice) cât şi a atracţiilor pe care călătorii le vor regăsi: Cetatea Cisnădioara cu basilica în stil romanic, biserica evanghelică, expoziţia muzeală de etnografie, calcarele cretacice de la Cisnădioara.
Poveştile Cetăţii romanice Cisnădioara
Cel mai vizitat obiectiv turistic din Cisnădioara este biserica fortificată, care veghează împrejurimile de pe vârful dealului Sfântului Mihail.
Ridicată în stil romanic la finele secolului al XII-lea (1180 – 1200), biserica i-a fost dedicată Sfântului Mihail de unde şi denumirea germanică a localităţii – Michelsberg.
Prima atestare documentară se înregistrează în anul 1223. Iniţial, aflată în posesia regelui Andrei al-II-lea, bazilica a intrat ulterior în posesia abaţiei cisterciene de la Cârţa, sub forma unei donaţii.
Accesul spre cetate se face pe o poteca amenajată cu plăci de beton, ce şerpuieşte pe dealul sibian. Din loc în loc, turiştii se pot odihni pe băncuţe, de unde pot admira panorama împrejurimilor.
Poteca de piatră porneşte din Piaţa Gozelnius (locul unde se poate parca maşina), orientându-se pe lângă Pensiunea Sub Cetate, continuând în urcare uşoară, pe sub pădurea de foioase, până în vârful dealului.
După o urcare ce durează aproximativ 15 minute, ajungem în faţa zidurilor semeţe. Construcţiile înalte de 5-6 metri sunt impunătoare, fiind conservate foarte bine.
Trei turnuri se impun privirii: turnul de poartă (sud), turnul din faţa portalului (vest) şi turnul estic, la aproximativ 5 metri în afara zidului din incintă. Accesul în cetate se va face pe o mică poartă. Atenţia ne va fi atrasă de opt deschideri sub forma unor uşi, situate undeva sub vechiul drum de strajă. În vremurile când cotropitorii se apropiau. aceste uşi se puteau bloca din interior. De-acolo se arucau bolovani asupra atacatorilor. Astăzi, turiştii pot vedea în interiorul cetăţii o parte din aceşti bolovani.
Pătrunzând în interiorul Bisericii vom găsi pietrele funerare ce aparţin soldaţilor decedaţi în luptele din jurul Sibiului, în perioada Primului Război Mondial.
Biserica din cetate este printre puţinele construcţii transilvane căreia nu i-au fost aduse modificări de-a lungul timpului.
Stiaţi că?
- În apropiere de Cisnădioara se află o zonă foarte puţin promovată - Piatra Broastei - Calcarele Cretacice de la Cisnadioara. Accesul se face prin strada Argintului, ieşirea vestică din Cisnădioara. Piatra Broaştei reprezintă un monument al naturii cu valoarea paleontologică. În calcarul imens sunt prinse stele de mare, stridii, arici de mare şi alte astfel de mărturii a vremurilor.
- “Madona cu pruncul”, păstrată în prezent la Muzeul Brukenthal din Sibiu provine din Cetatea Cisnădioarei.
- cetatea oferă o panoramă deosebită asupra munţilor Cibinului şi a satelor component Mărginimii.
- având o acustică deosebită în interiorul bisericii se organizează spectacole, concerte şi expoziţii tematice?
Cetatea Cisnădioara, Cisnădioara, Sibiu
Program:
Zilnic 10:00 - 18:00
În afara sezonului, cu programare
Ghidaj: română, germană
Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







