Cetatea Cisnădioara – Poveşti istorice din Mărginime

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Răsfoind filele istoriei Mărginimii Sibiului, ajungem în farmecul tradiţional al unui bătrân sat de munte, Cisnădioara.

Sat aparţinător de oraşul Cisnădie, cătunul sibian este foarte căutat de turiştii români cât şi de cei străini. Oferta experienţelor de vacanţă este una variată, pornind cu ospitalitatea pensiunilor locale (gastronomie, tradiţii şi meşteşuguri, programe tematice) cât şi a atracţiilor pe care călătorii le vor regăsi: Cetatea Cisnădioara cu basilica în stil romanic, biserica evanghelică, expoziţia muzeală de etnografie, calcarele cretacice de la Cisnădioara.

Poveştile Cetăţii romanice Cisnădioara

Cel mai vizitat obiectiv turistic din Cisnădioara este biserica fortificată, care veghează împrejurimile de pe vârful dealului Sfântului Mihail.

Ridicată în stil romanic la finele secolului al XII-lea (1180 – 1200), biserica i-a fost dedicată Sfântului Mihail de unde şi denumirea germanică a localităţii – Michelsberg.

Prima atestare documentară se înregistrează în anul 1223. Iniţial, aflată în posesia regelui Andrei al-II-lea, bazilica a intrat ulterior în posesia abaţiei cisterciene de la Cârţa, sub forma unei donaţii.

Accesul spre cetate se face pe o poteca amenajată cu plăci de beton, ce şerpuieşte pe dealul sibian. Din loc în loc, turiştii se pot odihni pe băncuţe, de unde pot admira panorama împrejurimilor.

Poteca de piatră  porneşte din Piaţa Gozelnius (locul unde se poate parca maşina), orientându-se pe lângă Pensiunea Sub Cetate, continuând în urcare uşoară, pe sub pădurea de foioase, până în vârful dealului. 

După o urcare ce durează aproximativ 15 minute, ajungem în faţa zidurilor semeţe. Construcţiile înalte de 5-6 metri sunt impunătoare, fiind conservate foarte bine.

Trei turnuri se impun privirii: turnul de poartă (sud), turnul din faţa portalului (vest) şi turnul estic, la aproximativ 5 metri în afara zidului din incintă. Accesul în cetate se va face pe o mică poartă. Atenţia ne va fi atrasă de opt deschideri sub forma unor uşi, situate undeva sub vechiul drum de strajă. În vremurile când cotropitorii se apropiau.  aceste uşi se puteau bloca din interior. De-acolo se arucau bolovani asupra atacatorilor. Astăzi, turiştii pot vedea în interiorul cetăţii o parte din aceşti bolovani.

Pătrunzând în interiorul Bisericii vom găsi pietrele funerare ce aparţin soldaţilor decedaţi în luptele din jurul Sibiului, în perioada Primului Război Mondial.

Biserica din cetate este printre puţinele construcţii transilvane căreia nu i-au fost aduse modificări de-a lungul timpului.

Stiaţi că?

-         În apropiere de Cisnădioara se află o zonă foarte puţin promovată - Piatra Broastei - Calcarele Cretacice de la Cisnadioara. Accesul se face prin strada Argintului, ieşirea vestică din Cisnădioara. Piatra Broaştei reprezintă un monument al naturii cu valoarea paleontologică. În calcarul imens sunt prinse stele de mare, stridii, arici de mare şi alte astfel de mărturii a vremurilor.

-         “Madona cu pruncul”, păstrată în prezent la Muzeul Brukenthal din Sibiu provine din Cetatea Cisnădioarei.

-         cetatea oferă o panoramă deosebită asupra munţilor Cibinului şi a satelor component Mărginimii.

-         având o acustică deosebită în interiorul bisericii se organizează spectacole, concerte şi expoziţii tematice?

 

Cetatea Cisnădioara, Cisnădioara, Sibiu

Program:

Zilnic 10:00 - 18:00

În afara sezonului, cu programare

Ghidaj: română, germană


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page