Excelenţa Sa domnul Ambasador David Saranga – iubitor al culturii și tradiţiilor, despre vacanţele din Israel și România

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Excelenţa Sa domnul David Saranga este Ambasadorul Israelului în România și se află  pentru a doua oară în misiune aici, prima data venind în calitate de Vice Ambasador. Şi-a început  cariera diplomatică în urmă cu 25 de ani şi a decis să învețe limba română, din interes faţă de o ţară despre care se ştiu destul de multe în Israel, din perspectiva comunităţii româneşti de acolo şi din admiraţie pentru tradiţiile culturale şi gastronomia locală. Excelenţa Sa a vizitat numeroase regiuni din ţara noastră, din dorinţa de a cunoaşte «România profundă».
    Vă oferim în acest material o primă parte a interviului cu domnul Ambasador şi amintirile sale despre vacanţele petrecute în ţara natală, urmând ca-n ediţia viitoare să puteţi citi impresiile domniei sale despre România ca destinaţie turistică.

- Când aţi descoperit turismul rural ? Copil fiind, mergeaţi în vacanţe la ţară? Care sunt destinaţiile favorite în Israel?

Fiind născut și crescut în Tel-Aviv, obișnuiam ca weekend-urile în familie să ni le petrecem în afara orașului. Ne urcam cu toții în mașina tatălului meu și mergeam într-un loc în care natura putea fi admirată în toată splendoarea ei, un loc situat între Tel-Aviv și Ierusalim, Pădurea Tzora. Pe atunci, zona era încă sălbatică, astăzi devenind un loc foarte popular printre localnici.
În Israel, conceptul de vacanțe la țară a căpătat amploare în anii 1990. Astfel, kibuțurile, satele retrase au devenit puncte de atracție pentru israelieni, dar și destinațiile mele turistice preferate. Pot spune că acest mod de a călători este similar cu activitatea desfășurată de ANTREC în România.

De asemenea, încădin școala gimnazială se organizau excursii în natură, vizite în diferitelocuri istorice. În timpul liceului, astfel de excursii durau chiar și câtevazile. O amintire specială din acea perioadă este legată de o excursie la HamatGader, un loc cu izvoare termale care datează încă din antichitate, dar și cuimportante vestigii arheologice. Aici am luat parte la săpături arheologice,trăind o experiență de neuitat. După-amiezile ni le petreceam apoi în peisajulîncântător al  Mării Galileei, iar serilene odihneam într-un kibuț, unde valori precum munca și egalitatea definescspiritul comunității.

De atunci, resimtun atașament special față de locurile care îmbină istoria bogată a Israeluluiși natura. De altfel, sunt trei situri istorice pe care doresc să le recomandcititorilor dumneavoastră:



Beit Șe`an esteunul dintre cele mai vechi orașe din Israel, aflându-se în nordul țării. ParculNațional Arheologic de aici ascunde ruinele mai multor civilizații antice,precum cele egiptene sau romane.

Cezareea este un sit antic aparte care impresionează prinistoria sa bogată, fiecare ruină spunând povestea unei lumi demult apuse.

Masada este o fortăreață de o frumusețe măiestuoasă, situată lângă Marea Moartă. Este un simbol al regatului antic al Israelului și în prezent locul unde mulți soldați israelieni își depun jurământul.



-Aţi avut ocazia de a vă petrece vacanţa/ concediul într-un kibuţ ? Cum aţi descrie această experienţă?

-O parte din familia mea locuiește într-un kibuț din nordul Israelului, mai exact în kibuțul Hasolelim. Mergând foarte des în vizită la ei, am devenit apropiat de întreaga comunitate de acolo. În plus, datorită locației lor, este ușor de ajuns și în Betleem de Galileea, un sat cu o atmosferă unică datorită clădirilor sale de piatră pitorești construite de creștini germani în timpul secolului al XIX-lea.

Traiul în mediul rural are farmecul lui, însă recunosc că prin prisma locului unde m-am născut și am crescut, mă identific cu stilul de viață urban. Desigur, turismul rural rămâne opțiunea mea preferată de a călători.



-Cum s-a dezvoltat turismul rural în Israel? A existat sprijin din partea statului pentru susţinerea acestui tip de turism?

-Turismul rural din Israel își are originile la sfârșitul anilor ’80. Până la acel moment, principalele activități ale locuitorilor comunităților rurale erau strict agricole. Ideea de turism rural a apărut din nevoia acestora de a se dezvolta și de a obține mai multe resurse financiare.

Noile așezări turistice au primit, inițial, sprijinul Agenției Evreiești. Din 1993, însă, Ministerul Turismului a recunoscut oficial potențialul acestora și, prin urmare, acestui sector i-au fost alocate constant fonduri și asistență.

Transformarea așezărilor rurale turistice a fost impresionantă. În anii de debut, kibuțurile și moshavurile converteau clădiri obișnuite în spații de cazare cu condiții minime. Însă, datorită interesului turiștilor, cu precădere a celor locali, noi unități au apărut treptat, cu facilități moderne – piscine, jacuzzi, aer condiționat, TV și internet – și servicii considerabil îmbunătățite.

În prezent, turismul rural dispune de o variată ofertă de cazare, de la cele mai luxoase opțiuni, la cele economice. De asemenea, serviciile și activitățile disponibile în locații s-au diversificat. Vizitatorii beneficiază de tururi ghidate ale zonei, pot asista fermierii în munca lor ca mod de recreere, pot degusta vinuri produse local. Toate aceste experiențe garantează de cele mai multe ori revenirea lor în locurile pe care le explorează.



- Ce ne puteţi spune despre turiştii străini care vizitează Israelul pe nişa de turism rural? Cum ar arăta un top al acestora?

-Majoritatea turiștilor care vin în Israel aleg ca și destinații turistice marile orașe. Israelul însă este o țară mică, așă că excursiile de o zi în diferite părți ale țării sunt foarte populare.

Agroturismul este promovat în rândul turiștilor străini la o scară mai redusă, rămânând, în schimb, opțiunea preferată a israelienilor.

Un aspect poate surprinzător pentru mulți cititori este faptul că turismul rural din Israel este foarte costisitor, astfel că prețul unei camere în weekend poate ajunge și la 200 de euro pe noapte. Și totuși, în acest sector, gradul de ocupare este foarte mare, ceea ce indică o nevoie a israelienilor de a se distanța de agitația orașelor și de a se bucura de liniștea naturii.

-Ce tip de programe de turism rural se desfăşoară în Israel? Ca sa exemplificăm – la noi există un «Drum al Vinului », un « Drum al Fructelor », circuite gastronomice etc.

-În Israel există de exemplu un Traseu de drumeție care străbate în zig-zag țara de la nord la sud, având o lungime de aproximativ 1100  (o mie o sută) kilometri.

Într-un peisaj lipsit de trafic și chiar de semnal la telefon, turiștii descoperă într-un mod inedit natura, istoria, religiile și culturile care alcătuiesc Israelul. Deși este o țară mică, Israelul oferă o gamă variată de peisaje, de la muntele Hermon acoperit de zăpadă, la câmpurile verzi, deșerturile neatinse și plajele Mării Roșii.

Traseul complet durează două luni, însă poate fi realizat și partial. De-a lungul drumului marcat, turiștii pot primi sprijin din partea Trail Angels, localnici care oferă servicii de cazare, dușuri calde, sau un loc de gătit. Mai mult decât atât, acești ”îngeri ai traseului”, oferă turiștilor ocazia de a întâlni israelieni dintr-o varietate de medii și de culturi, de a împărtăși experiențe de viață și de a redescoperi valorile esențiale ale umanității.

Traseul Israelului spune povestea țării, a poporului și a patrimoniului său, a peisajelor sale, a florei și a faunei, din timpurile biblice până în prezent. Diversitatea societății israeliene poate fi oricând întâlnită pe traseu - copii mici, grupuri de tineri, soldați, turiști, imigranți, familii și oameni în vârstă.



-Care este specificul gastronomic al Israelului? Ce bunătăţi culinare poate descoperi turistul gurmand în Israel? Ne puteţi dezvălui câteva secrete din domeniu, eventual reţetele dumneavoastră favorite?

-Gastronomia israeliană este expresia diversității societății noastre. Venind din peste 70 de țări, evreii au adus cu ei propria bucătărie pe care au adaptat-o la realitățile Israelului. A rezultat o bucătărie dinamică cu o  varietate de arome, gusturi și rețete.  

Din acest motiv, bucătăria israeliană este experimentală și mai flexibilă, fiind un punct de întâlnire gastronomic între Europa, Asia și Africa.

Ca în orice gastronomie, geografia țării are o influență deosebită, astfel că alimentele comune regiunii - măslinele și uleiul de măsline, grâul, năutul, iaurtul - sunt foarte des utilizate în pregătirea mâncării. În plus, fructele și legumele proaspete, atât de abundente și gustoase în Israel, sunt gătite și servite în mod creativ. Cred că avantajul bucătăriei israeliene constă în faptul că este sănătoasă, ușoară, ceea ce o face populară în rândul turiștilor.

Printre felurile mele de mâncare preferate se numără Shakshouka care este o mâncare din ouă poșate în sos de roșii, ardei iute și ceapă, condimentate cu chimen sau zaatar, ardei gras, piper cayenne și coriandru. Shakshouka este unul dintre cele mai iubite preparate israeliene, servit, de obicei, la micul dejun. De exemplu, acest fel de mâncare a fost adus în Israel de imigranți evrei din Africa de Nord, mai precis din Tunisia.

Falafel-ul, chiftele din năut, rămâne fast-foodul preferat în Israel, iar hummus-ul, o pastă de năut, este un preparat de bază în aproape toate casele israeliene. Unde se găsește cel mai bun hummus în Israel este o dezbatere fără sfârșit.



-Cum estimează Excelenţa Voastră că va evolua turismul rural, în general, şi turismul rural israelian, în particular, în noul context mondial actual? La ce tendinţe se aşteaptă experţii israelieni?

-Anul acesta trăim cu toții momente de schimbare și de incertitudine. Nu doar planurile noastre de vacanță ne-au fost bulversate, dar și viețile.  Cu toate că industria turismului a fost cel mai puternic afectată de această criză, cred că turismul rural poate reprezenta o plasă de salvare.

Si statul acasă poate oferi numeroase ocazii de a ne redescoperi rădăcinile și istoria. Israelienii adoră să călătorească, așa că în contextul în care granițele rămân în continuare închise, ei se reorientează și mai mult către turismul rural, o alternativă perfectă atât din punct de vedere spiritual, dar și al siguranței noastre colective. 

De altfel, Ministerul Turismului din Israel, dar și alte municipalități și asociații turistice au lansat campanii de promovare a turismului intern. 



- În cei 20 de ani de carieră, şi nu numai, aţi avut ocazia să vizitaţi numeroase destinaţii turistice, multe cu specific rural. Cu ce amintiri aţi revenit acasă?

-De la prima mea vizită în România, cu peste 20 de ani în urmă, am rămas profund impresionat de această țară, de moștenirea ei istorică, de bogata ei diversitate naturală și culturală și de oamenii săi calzi și primitori.

Am văzut multe locuri care m-au fermecat, de la frumusețea sălbatică a Deltei Dunării, la munții, colinele, și mănăstirile din Maramureș și Moldova, la castelele, pădurile și satele săsești din Transilvania.

România ocupă un loc special în inima mea, îndeosebi România rurală, cu satele pitorești și priveliștile încântătoare și care încă păstrează meșteșugurile și tradițiile de altădată. Toate aceste caracteristici fac din această țară un loc unic.



- Dacă doriţi să adresaţi un mesaj colegilor din ANTREC România şi cititorilor revistei «Vacanţe la ţară»,  vă invităm să le adresaţi câteva cuvinte!

-Doresc să vă felicit pentru munca extraordinară pe care o desfășurați pentru promovarea României. Calde mulțumiri însoțite de gândurile mele bune doresc să îi adresez și doamnei Maria Stoian, președinte fondator al ANTREC România, pentru dăruirea, pasiunea și dragostea pentru România, pentru natură și pentru oameni. Viziunea și tenacitatea dumneavoastră de a pune în valoare frumusețea și diversitatea acestei țări sunt remarcabile.

„Dragi cititori,

Aveți o țară minunată, bucurați-vă de ea și descoperiți-i bogățiile imense. Vă îndemn să credeți în potențialul dumneavoastră excepțional și sunt sigur că viitorul va fi unul luminos.”



Interviu: conf.univ.dr Maria Stoian

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: