Număr unic pentru predarea deșeurilor electrice și electronice
De-a lungul timpului, ECOTIC s-a concentrat atât pe conștientizarea cetățenilor cu privire la modalitățile corecte de debarasare de deșeurile electrice precum și pe facilitarea acceesului acestora la puncte de colectare.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electronice, ECOTIC a lansat numărul unic 021 9641 adresat persoanelor care vor să afle ce modalități de predare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) au la dispoziție.
Inițiativa face parte din campania națională de conștientizare în ceea ce privește colectarea separată DEEE - “Fii la tine-n țară la fel ca afară!”, organizată în parteneriat cu Ministerul Mediului,Apelor și Pădurilor și vine în sprijinul cetățenilor punându-le la dispoziție un număr unic la care aceștia pot afla care sunt modalitățile de debarasare și unde anume pot duce deșeurile electrice.
Conform studiului ECOTIC din 2019, un român generează anual 8,3kg de DEEE din care doar 3kg ajung în fluxul de reciclare, restul sunt aruncate împreună cu gunoiul menajer, predate colectorilor stradali de fier vechi sau aruncate la întâmplare în natură. În acest context, este important ca cetățenii să beneficieze de surse de informare și de puncte de colectare unde să poată preda acest tip de deșeuri.
Ce modalități de predare DEEE are cetățeanul la dispoziție?
Schimbul 1 la 1: atunci când achiziționează un echipament nou poate preda echipamentul similar vechi.
La punctele/centrele de colectare: întâlnim la tot pasul puncte de colectare dedicate deșeurilor electrice, în mod special în magazinele tip retail. Harta cu punctele de colectare ECOTIC este disponibilă pe www.ecotic.ro/puncte-de-colectare
Preluare de la domiciliu: ECOTIC poate asiguraîn anumite condiții preluarea echipamentelor voluminoase.
Detalii pe fiiintara.ecotic.ro saula 021 9641*.
*număr cu tarif normal in rețeaua Telekom
Echipamentele electrice sunt din ce în ce mai prezente în viața noastră cotidienă, ele ușurându-ne viața. Dar când acestea se strică rămânem cu deșeuri de echipamente electrice, neștiind de multe ori ce ar trebui să facem cu ele.
În acest context, WEEE Forum, o organizație internațională non-profit formată din 41 de organizații de transfer responsabilități din domeniul managementului deșeurilor electronice, a organizat, pe 14 octombrie, Ziua internațională a reciclării deșeurilor electronice. Aceasta este menită a atrage atenția asupra acestui tip de deșeu, și totodată, de a promova un comportament corect în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), în vederea reciclării și revalorificării acestora. Reunind peste 100 de organizații din 50 de țări din întreaga lume, ediția de anul acesta se axează pe educarea publicului larg în vederea creșterii gradului de conștientizare al acestora în ceea ce privește debarasarea corectă de echipamentele uzate.
Se estimează că 53,6 milioane de tone de deșeuri electronice au fost generate la nivel global în 2019, mai mult ca oricând, și se preconizează că cifra va ajunge la 75 milioane de tone până în 2030, însemnând 9 kg pentru fiecare persoană din lume. Deșeurile electronice nu sunt doar foarte răspândite, ci au și o valoare materială: materiile prime conținute în deșeurile electronice globale generate în 2019 valorează aproximativ 50,8 miliarde EUR.
În 2019, mai puțin de 18% din aceste deșeuri generate la nivel global au fost înregistrate oficial ca fiind reciclate, restul fie au ajuns la groapa de gunoi, fie au fost arse sau comercializate ilegal și tratate necorespunzător. Acest lucru are ca rezultat o pierdere imensă de materii prime valoroase și critice din lanțul de aprovizionare și provoacă probleme grave de sănătate, mediu și societate.
Virginijus Sinkevičius, Comisarul European pentru Mediu, Oceane și Pescuit și-a exprimat sprijinul pentru Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electronice: „Planul de Acțiune al Comisiei pentru Economie Circulară aduce conceptul de circularitate la nivelul întregii societăți. Planul se concentrează asupra sectoarelor în care impactul este foarte mare, precum electronicele, și vom analiza întregul ciclu de viață al produselor. Obiectivul principal este prevenirea generării de deșeuri - oprirea acesteia înainte să se întâmple și, atunci când se întâmplă, să căutăm modalități de transformare a deșeurilor într-o resursă utilă. Cu toate acestea, pentru ca acest plan să aibă succes, avem nevoie de cetățeni care să fie conștienți și să știe cum pot contribui la protecția mediului înconjurător. Aceastea sunt motivele care fac din Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electronice o zi atât de importantă și relevantă. ”
ECOTIC sărbătorește această a treia ediție a Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electronice, continuând astfel misiunea sa de a conștientiza populația României. Noutatea de anul acesta, dat fiind contextul în care ne regăsim, este adaptarea activităților de conștientizare și de promovare a bunelor practici de mediu la mediul online.
Cu ocazia acestei zile, ECOTIC a lansat numărul de call center 021.9641 la care toți cetățenii României pot apela, când au nevoie de sprijin în predarea separată a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Totodată, Campania „Fii la tine-n țară la fel ca afară” a revenit pe micile ecrane și YouTube pentru a putea transmite modalitățile de predare separată a DEEE-urilor la cat mai mulți cetățeni.
Alte activități organizate cu ocazia acestei zile au fost un QUIZ-ul intitulat „Monștrii din groapă”, realizat de ECOTIC împreună cu Asociația SENECA, precum și campanii interne de conștientizare dedicate angajaților din companiile importatoare de echipamente electrice, afiliate ECOTIC.