Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
Bienala “Art Encounters”, Timișoara 2023
Ajunsă la cea de-a cincea ediţie “Bienala Art Encounters” a debutat în luna Mai, devenind un eveniment-reper al Capitalei Europene a Culturii – Timișoara.
Evenimentul Fundaţiei “Art Ecounters”, președinte Ovidiu ȘANDOR - reprezintă o armonizare a artei prin interacţiuni cu elemente de știinţă și ficţiune, unite în tema acestei ediţii – “My Rhino is Not a Myth”. Titlul-Motto se dorește a fi o legătură cu piesa de teatru Rinocerii a dramaturgului franco-român Eugen Ionescu.
Astfel, în perioada 19 Mai – 16 Iulie 2023, în mai multe spaţii expoziţionale – unele inedite – artiști veniţi din peste 20 de ţări au contribuit la identitatea culturală a Timișoarei.
Spaţii expoziţionale:
- Fundaţia “Art Encounters”;
- Comenduirea Garnizoanei Timișoara;
- Faber;
- Birourile ISHO;
- Muzeul Naţional al Banatului;
- Muzeul Naţional de Artă Timișoara;
- STPT Multiplexity – Depoul de tramvaie;
- Tramvai turistic;
“Debutând in anul 2015, Bienala Art Encounters devine cea mai importantană bienală din Estul Europei. Prin acest proiect încercăm să creăm o platformă cu care să sprijinim trei paliere ale activității noastre. Ne propunem să construim un demers care să fie puternic legat de oraș, în care folosim identificarea de noi spații care poate de mult timp nu au mai fost deschise pentru public și să le activăm pentru prima dată în cadrul bienalelor, arătînd potențialul lor pentru evenimente culturale, creînd și oportunitatea de a descoperi locuri și istorii ale orașului. Ne bucurăm să vedem că unele dintre aceste spații deschise de Bienala Art Encounters intră într-un circuit cultural obișnuit al Timișoarei.” declară domnul Ovidiu Șandor, președinte Art Encounters, pentru “Observatorul Cultural”.
Depoul de tramvaie din Timișoara – spaţiu inedit de expoziţii
Dintre cele enumerate, un astfel de spaţiu expoziţional inedit care s-a bucurat de un real succes a fost vechiul depou de tramvaie al Timișoarei.
Ridicat începând cu anul 1927, actualul spaţiu expoziţional “STPT Multiplexitiy” este o mărturie a transformării unui loc de infrasturctură edilitară într-un veritabil centru de expunere al artei și tehnologiei.
Fostul spațiu al Depoului STPT a pus în scenă creaţiile și instalaţiile artiștilor Sebastian Moldovan, Lucia Ghegu și Albert Kaan, ducând vizitatorul într-o lune imaginată după un potential sfârșil al lumii. Scultpturi și forme diverse ne poartă spre un alt univers al imaginaţiei și creaţiei.
Totodată, fostul tramvai cu numărul 6 a devenit preţ de mai multe săptămâni gazdă a lucrării “Black cloud” – o instalaţie mobile cu sute de fluturi negrii, autor Carlos Amorales.
Vizita spaţiilor expoziţionale face parte dintr-o “Art-Călatorie” mai lungă organizată de Asociația „Prietenii Muzeului Național de Artă al României” (PMNAR).
Aceste evenimente sunt susţinute prin Programul Catena pentru Artă.
Text si fotografii: Maria Stoian