“Art Encounters”, expoziţii inedite în Timișoara

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Pentru Timișoara anul 2023 este unul special, bucurându-se de titulatura de Capitală Europeană a Culturii. Alăturându-se orașelor Elefsina (Grecia) și Veszprem (Ungaria), Timișoara este gazda unei multitudini de manifestări care celebrează cultura în toate formele sale. Prin conferirea acestor titluri se urmărește promovarea durabilă a orașelor prin cultură, atragerea turiștilor și responsabilizarea comunităţilor în dorinţa unui impact pozitiv social și economic

Bienala “Art Encounters”, Timișoara 2023

Ajunsă la cea de-a cincea ediţie “Bienala Art Encounters” a debutat în luna Mai, devenind un eveniment-reper al Capitalei Europene a Culturii – Timișoara.

Evenimentul Fundaţiei “Art Ecounters”, președinte Ovidiu ȘANDOR - reprezintă o armonizare a artei prin interacţiuni cu elemente de știinţă și ficţiune, unite în tema acestei ediţii – “My Rhino is Not a Myth”. Titlul-Motto se dorește a fi o legătură cu piesa de teatru Rinocerii a dramaturgului franco-român Eugen Ionescu. 

Astfel, în perioada 19 Mai – 16 Iulie 2023, în mai multe spaţii expoziţionale – unele inedite – artiști veniţi din peste 20 de ţări au contribuit la identitatea culturală a Timișoarei.

Spaţii expoziţionale:

-          Fundaţia “Art Encounters”;

-          Comenduirea Garnizoanei Timișoara;

-          Faber;

-          Birourile ISHO;

-          Muzeul Naţional al Banatului;

-          Muzeul Naţional de Artă Timișoara;

-          STPT Multiplexity – Depoul de tramvaie;

-          Tramvai turistic;

“Debutând in anul 2015, Bienala Art Encounters devine cea mai importantană bienală din Estul Europei. Prin acest proiect încercăm să creăm o platformă cu care să sprijinim trei paliere ale activității noastre. Ne propunem să construim un demers care să fie puternic legat de oraș, în care folosim identificarea de noi spații care poate de mult timp nu au mai fost deschise pentru public și să le activăm pentru prima dată în cadrul bienalelor, arătînd potențialul lor pentru evenimente culturale, creînd și oportunitatea de a descoperi locuri și istorii ale orașului. Ne bucurăm să vedem că unele dintre aceste spații deschise de Bienala Art Encounters intră într-un circuit cultural obișnuit al Timișoarei.” declară domnul Ovidiu Șandor, președinte Art Encounters, pentru “Observatorul Cultural”.

Depoul de tramvaie din Timișoara – spaţiu inedit de expoziţii

Dintre cele enumerate, un astfel de spaţiu expoziţional inedit care s-a bucurat de un real succes a fost vechiul depou de tramvaie al Timișoarei.

Ridicat începând cu anul 1927, actualul spaţiu expoziţional “STPT Multiplexitiy” este o mărturie a transformării unui loc de infrasturctură edilitară într-un veritabil centru de expunere al artei și tehnologiei.

Fostul spațiu al Depoului STPT a pus în scenă creaţiile și instalaţiile artiștilor Sebastian Moldovan, Lucia Ghegu și Albert Kaan, ducând vizitatorul într-o lune imaginată după un potential sfârșil al lumii. Scultpturi și forme diverse ne poartă spre un alt univers al imaginaţiei și creaţiei. 

Totodată, fostul tramvai cu numărul 6 a devenit preţ de mai multe săptămâni gazdă a lucrării “Black cloud” – o instalaţie mobile cu sute de fluturi negrii, autor Carlos Amorales.

Vizita spaţiilor expoziţionale face parte dintr-o “Art-Călatorie” mai lungă organizată de Asociația „Prietenii Muzeului Național de Artă al României” (PMNAR).

maria.pasc@prieteniimnar.ro

www.prieteniimnar.ro


 

Aceste evenimente sunt susţinute prin Programul Catena pentru Artă.

Text si fotografii: Maria Stoian

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: