ECOTIC: Amprenta de carbon a unui laptop: 331kg CO2
Echipamentele electrice și electronice sunt prezente în fiecare aspect al vieții noastre familiale și profesionale. Dar toate acestea au o amprentă de carbon – din procesul de fabricație, utilizare și până la momentul în care acestea intră pe fluxul de reciclare. Un astfel de exemplu este laptopul.
Procesul de fabricare a unui laptop reprezintă între 75% – 856% din amprenta totală de carbon , majoritatea emisiilor provenind atât din materialele folosite precum și din procesul de producție. În cazul transportului, majoritatea emisiilor provin din transportul aerian al laptopurilor din țara de asamblare către țara de utilizare.
Amprenta de carbon în timpul utilizării
Pentru a măsura amprenta de carbon a unui laptop, trebuie să luăm în considerare întregul ciclu de viață, inclusiv utilizarea de zi cu zi. Durata de viață estimată a unui laptop este de 4 ani și cel mai probabil laptopul este folosit în medie 8 ore pe zi.
În momentul în care laptopul devine deșeu (nu poate fi reparat și pregătit pentru reutilizare) este important ca acesta să fie colectat în mod corect, asigurându-ne astfel că materiile prime existente în acesta intră pe fluxul reciclării și, astfel, se închide bucla economiei circulare.
“Este necesar să încercăm să diminuăm amprenta de carbon din timpul utilizării laptopului sau în momentul în care acesta devine deșeu să ne asigurăm ca el este predat în centrele de colectare dedicate. Astfel, substanțele periculoase pe care acesta le conține – mercur, crom sau litiu printre altele - nu vor ajunge în mediul înconjurător și nu îl vor polua. Totodată, materiile prime din laptop – metale, inclusiv metale prețioase, plastic, diverse circuite integrate – vor putea fi reutilizate în fabricarea de noi produse. Prin aceste acțiuni mici contribuim la reducerea amprentei de carbon asociate fabricării și utilizării laptopurilor și la bunăstarea planetei.” a subliniat Diana Grosu, Team Leader Tratare și Auditor WEEELABEX, ECOTIC.

Dacă doriți să introduceți laptopul în circuitul de reutilizare sau sa îl oferiți spre reutilizare vă punem la dispoziție următoarele soluții:
• Predare spre reutilizare – Dacă laptopul este funcțional, luați în considerare predarea spre reutilizare, urmând ca acesta să fie apoi donat unor școli sau comunități defavorizate. Puteți face acest lucru completând formularul www.ecotic.ro/formular-inscriere-intra-in-cercul-solidaritatii/
• Predare spre reciclare – Dacă laptopul a devenit deșeu, predați-l la un centru de colectare dedicat. Pentru a afla care este centrul de colectare cel mai apropiat de locația dumneavoastră intrați pe www.ecotic.ro/puncte-de-colectare/ sau sunați la 021 9641.

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







