Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
Este sărbătoare în familia ANTREC România. 30 de ani de activitate ANTREC, 30 de ani de când turismul rural, singura formă de turism dezvoltată de la 0 în România după anul 1989 își scria primele rânduri.
În leagănul turismului rural românesc – zona Bran-Moieciu, în 1994, ANTREC România avea să deschidă primele porți ale ospitalității tradiționale. Povestea turismului rural începută de doamnele Mioara și Marilena Stoian a câștigat rând pe rând adepți și simpatizanți în toate colțurile țării, formând o veritabilă rețea de pensiuni și oameni implicați în a transforma satul românesc într-o destinație de turism durabil. Dezvoltarea turismului rural a continuat după zona Bran-Moieciu cu munții Apuseni, urmând Bucovina, Covasna, Neamț, Maramureș și Delta Dunării.
Dacă bujorul este floarea națională a României, margareta reprezintă floarea turismului rural românesc! Margaretele au înflorit în acești 30 de ani din ce în ce mai frumos pe harta ospitalității, în toate colțurile țării. De la Cazane până-n Delta Dunării sau din regiunile Câmpiei Române, până-n nordul Maramureșului și Bucovinei turiștii s-au bucurat de margaretele pensiunilor noastre.
În acești 30 de ani ANTREC a demonstrat că turismul rural și agroturismul reprezintă factori de dezvoltare în comunitățile rurale. Pe lângă ospitalitatea pensiunilor, ANTREC România a promovat tradițiile, meșteșugurile, gastronomia – elemente ce definesc autenticitatea unei destinații. Acestea au fost valorificate prin festivaluri tradiționale pe care reprezentanții ANTREC din teritorii le-au inițiat sau organizat: Festivalul Sarmalelor-Praid, Festivalul Plăcintelor-Oituz, festivalul Păstrăvului-Ciocănești, Festivalul Răciturilor-Peștișani, Festivalul Clătitelor - Prejmer, Festivalul Internațional de Pomana Porcului-Turia, Festivalul Cârnaților de Pleșcoi-Berca, Răvășitul Oilor – Bran, Festivalul Borșului de Pește al Deltei Dunării-Crișan etc. Pe lângă acestea s-au mai adunat evenimente, conferințe, proiecte și prezențe naționale și internaționale. După 30 de ani de activitate, festivalurile pe care ANTREC le-a transformat inclsuiv în atracții turistice se bucură de continuitate adunând o mulțime de vizitatori.
„ANTREC România” și revista „Vacanțe la țară” sunt o familie și așa cum îi stă bine unei familii, au sărbătorit, Miercuri, 22 Mai 2024, această aniversare comună a turismului rural la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.
Colegi ANTREC din țară – Bucovina-Suceava, Botoșani, Neamț, Buzău, Alba, Covasna, Brașov, Mehedinți și Tulcea au fost prezenți la evenimentul aniversar. Acestora li s-au alăturat profesioniști din turism și cultură, jurnaliști și bloggeri – cu toții oaspeți de suflet ai turismului rural românesc.
Programul evenimentului a cuprins:
- Discursuri aniversare participanți ANTREC și invitați – acordare de diplome de onoare;
- Decernarea premiilor „Margareta de Aur”;
- Expoziția vestimentară “By Ionela Bran Artă tradițională și modernă” și program artistic Ionela Bran;
- Expoziţie de costume populare din diverse colţuri ale ţării – colecţie aparţinând doamnei Nicoleta Grancea din Veneția de Jos, Brașov.
- Repere și mărturii nostalgice din cei 30 de ani de activitate a ANTREC și 20 de ani de “Vacanțe la țară”.
- Program artistic: Ansamblul Folcloric“Zestrea Branului”, Bran. Ansamblul este condus de Andreea Jitea, Duicu Marian și Liviu Vintilă.
„După 30 de ani de la înființarea ANTREC România pot spune cu mândrie că turismul rural reprezintă o certitudine, una din formele de turism cu care putem fi în competiție cu orice țară din lume. Poate nu acoperim cu structurile teritoriale pe cât ne-am dori în toate zonele care au devenit destinații de turism rural, dar spiritul și valorile ANTREC le regăsim peste tot. Am prins în horă tradițiile, ospitalitatea, gastronomia, natura și cultura comunităților locale și le-am transformat în veritabile experiențe de vacanță. Pe toate acestea le-am promovat și-n paginile revistei „Vacanțe la țară” în peste 245 de ediții, marcând în acest an 20 de ani de la prima apariție. Mă bucur că Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București a fost iar gazda unui eveniment important din viața noastră la care am sărbătorit împreună cu colegii din țară și cu prieteni dragi ai turismului rural românesc.” a declarat doamna Maria Stoian, președinte fondator.
Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit pentru succesul acestui eveniment special: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Ansamblul Zestrea Branului, Ionela Bran, Nicoleta Grancea, Rotarexim - https://www.rotarexim.ro/, Dactrust - www.dactrust.ro, „Măr de Bran” - https://mardebran.ro/