Ziua Naţională a Turismului Rural
În Duminica Floriilor este sărbătoarită Ziua Naţională a Turismului Rural. Aniversarea transformată într-o tradiţie anuală, este cu atât mai specială în 2019, cu cât ANTREC România sărbătoreşte 25 de ani de activitate.
Privim cu nostalgie spre începuturi şi parcă mai ieri eram la mijlocul anilor ’90 când ne doream ca margaretele pensiunilor noastre să înflorească din ce în ce mai frumos pe harta turismului românesc şi internaţional. Şi am reuşit!
Chiar dacă rădăcinile sale existau (acea cazare “la gazdă”) conceptele de agroturism şi turism rural au pornit aproape de la zero. Din 1994 şi până astăzi, cu multă dăruire, am reuşit să facem din ANTREC un nume de referinţă, un etalon al ospitalităţii tradiţionale.
Eforturile noastre s-au armonizat cu cele ale localnicilor, ale comunităţilor, cu toţii înţelegând că este bine pentru toată lumea să valorificăm tradițiile. Am reuşit să păstrăm şi să evidenţiem o autenticitate cu care localnicii se mândresc, dar și o autenticitate cu care turiștii pot să interacționeze. Noi, familia ANTREC din toate colţurile ţării, am reuşit să unim toate acestea şi să le promovăm sub formă de pachete turistice. În aceşti 25 de ani de activitate, ANTREC România a integrat şi promovat turismul rural românesc în tot contextul fenomenului turistic european, ca membrii activi EuroGites, cât şi internaţional. În acest sens, pe lângă prezenţele la evenimente şi târguri de profil în afara graniţelor, ANTREC România a organizat alături de autorităţile locale şi naţionale, congrese internaţionale de turism rural găzduite în Moieciu, Braşov, Alba-Iulia şi Piatra Neamţ.
Prima aniversare a Zilei Naţionale a Turismului Rural a avut loc în anul 2004. De atunci, ne-am bucurat să celebrăm această zi specială prin evenimente în localităţi precum: Fundata, Şirnea, Moieciu, Bran, Râşnov, Prejmer, Rucăr, Dragoslavele, Sărata Monteoru, Iaşi, Tismana-Peştişani, Horezu, Alba Iulia, Albac, Turia-Băile Balvanyos, Praid, Oituz, Focşani, Târgu-Neamţ, Agapia, Sibiel, Răşinari, Botiza, Poiana Stampei, Ciocănești, Vama, Eșelniţa, Crişan-Tulcea, dar şi în Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti.
“Din 1994 şi pânâ în prezent, ANTREC a reuşit să schimbe inclusiv mentalităţi şi rezultatele sunt evidente. Turismul rural este în topul preferinţelor turiştilor de pretutindeni. Pe baza experiențelor ce-au debutat în Bran-Moieciu, turismul rural a început să se dezvolte și în alte zone turistice, precum la Albac, în Munții Apuseni, în Bucovina, pe lângă Vatra Dornei, în Delta Dunării, la Praid, lângă salină, în Harghita, apoi Covasna, Argeş şi rând pe rând în cât mai multe regiuni din ţară. Cu ajutorul mass-media am avut ocazia să ne facem cunoscuți și să beneficiem de promovare. Era o activitate nouă și de viitor la acea vreme.
Deşi la început atât proprietarii cât şi turiştii nu erau foarte încrezători, creşterile de 5 – 10% ale gradului de ocupare în pensiuni, înregistrate aproape în fiecare an (nu, doar în perioada Sărbătorilor), au confirmat pe deplin succesul turismului rural.
Iată cum în prezent, peste 6000 de unităţi de cazare specifice turismului rural şi agroturismului (pensiuni turistice, agroturistice, vile, cabane, camping-uri, camere de închiriat, hanuri etc), din peste 1200 de localităţi sunt cifre grăitoare despre dezvoltarea acestui segment.
Mai mult decât atât, în aceşti 25 de ani de ANTREC, ne bucurăm că proprietarii de pensiuni au înţeles ce vrea piaţa, adaptându-se permanent, şi cu ajutorul nostru, la cererile tot mai complexe ale turiştilor. Dacă la început se punea accentul pe confortul camerelor sau al spaţiilor din pensiuni, astăzi proprietarii oferă veritabile pachete şi programe turistice: ateliere mesteşugăreşti, micro-fermă, drumeţii şi trasee ecoturistice, programe de cules de plante medicinale, cursuri de echitatie şi călărie în munţi, tabere de ski, tururi tematice culturale şi istorice, programe cu ansambluri folclorice şi lecţii de dans, lecţii de gătit alături de gazde, pescuit sportiv, cicloturism, degustări de vinuri, plimbări cu căruţa/sania trasă de cai, şi multe altele.
Redescoperirea tradiţiilor, meşteşugurilor şi a ospitalităţii româneşti, alături de ecoturism, vor fi mereu atracţii atât pentru turiştii români, cât şi pentru cei străini, venind să găsească la noi ceea ce ei au pierdut demult…”, declară conf.univ.dr. Maria STOIAN-fondator ANTREC România.
Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







