Turism și tradiţii în Ungheni, Republica Moldova

revista@vacantelatara.ro

Raionul Ungheni este amplasat geografic în partea de centru-vest a Republicii Moldova, învecinându-se cu raioanele: Nisporeni, Călăraşi, Teleneşti, Sângerei şi Făleşti. În partea de vest se mărginește cu râul Prut care constituie frontiera de stat între România şi Republica Moldova, iar din anul 2007 – şi hotarul cu Uniunea Europeană. Raionul Ungheni are o suprafață de 108,3 mii hectare (49,9 mii ha – suprafaţă agricolă, 28,8 mii ha – păduri şi alte terenuri cu vegetaţie forestieră, 4,7 mii ha – resurse acvatice).


Ungheni este un important oraș cu statut de municipiu, fiind situat pe malul estic al Prutului, în dreptul satului omonim din România, cu care a alcătuit în trecut aceeași localitate. Prezența apei din abundență, deosebita fertilitate a solului, situația geografică specială, la răscruce de drumuri, au fost factori determinanți pentru întemeierea localității și ascensiunea regiunii Ungheni.

Ungheniul a fost dintotdeauna așezat în imediata vecinătate a unor importante căi comerciale: Marele Drum Comercial Moldovenesc și Drumul Pescarilor. Datorită așezării favorabile, s-a decis în anii '70 ai secolului XIX construcția căii ferate Chișinău – Iași, care să treacă prin Ungheni. Această construcție a impulsionat dezvoltarea mai multor localități și dezvoltarea unor noi genuri de activitate economică.


Actualmente, Ungheni este una din cele mai active regiuni din Republica Moldova, în ce privește atragerea resurselor financiare din proiecte, alocarea granturilor și investițiilor pentru dezvoltarea economiei și infrastructurii. Avantajul plasării geografice constă în căile de tranzit și vamale de ieșire spre Europa Centrală, condiții pentru dezvoltarea unei zone agricole ecologic pure.

În Ungheni funcționează una dintre cele mai active zone economice libere “Ungheni-Business” , întreprinderi cu renume precum: SA “Covoare-Ungheni”, SA “Ceramica-Ungheni”, SA “Ungheni-Vin”. Recent, a fost lansat brand-ul regiunii, cu sloganul “Unde ne conectăm”. 


Târgul de produse ecologice, naturale și tradiționale, Parcul “Micul Cluj”, Ungheni



Evenimentul organizat de Consiliul Raional Ungheni, Camera de Comerţ și Industrie a Republicii Moldova – Filiala Ungheni, Primăria Ungheni și promovat de ANTREC Moldova s-a desfășurat la finele lunii August, curent, urmărind promovarea produselor locale și tradițiilor gastronomice în rândul locuitorilor din regiune cât și a vizitatorilor la eveniment. La eveniment a fost promovată și oferta turistică rurală din raionul Ungheni și alte regiuni: - Crama Mircești, s. Mircești; - Casa rurală Rândunica, din s. Rădenii Vechi; - Crama Tataru, s. Pitușca, r. Călărași.


La invitația doamnei Svetlana Lazăr – președinte ANTREC Moldova, la evenimentul din Ungheni a fost prezent domnul Mișu Chiruc – președinte executiv ANTREC România, prilej de a discuta proiecte viitoare în privința turismului și a dezvoltării parteneriatului între cele două asociații. Povestea ANTREC Moldova a început în anul 2000 când doamnele Svetlana Lazăr și Maria Stoian s-au întâlnit. Unite de pasiuni comune în valorificarea turismului rural și a tradițiilor, după modelul de succes al ANTREC în România, s-a impulsionat deschiderea ONG ”ANTREC Moldova”, povestea căruia merge mai departe, generând deschiderea multiplelor afaceri turistice în satele Moldovioarei, promovând ospitalitatea turismului basarabean în întreaga lume

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: