Turism și tradiţii în Ungheni, Republica Moldova
Raionul Ungheni este amplasat geografic în partea de centru-vest a Republicii Moldova, învecinându-se cu raioanele: Nisporeni, Călăraşi, Teleneşti, Sângerei şi Făleşti. În partea de vest se mărginește cu râul Prut care constituie frontiera de stat între România şi Republica Moldova, iar din anul 2007 – şi hotarul cu Uniunea Europeană. Raionul Ungheni are o suprafață de 108,3 mii hectare (49,9 mii ha – suprafaţă agricolă, 28,8 mii ha – păduri şi alte terenuri cu vegetaţie forestieră, 4,7 mii ha – resurse acvatice).

Ungheni este un important oraș cu statut de municipiu, fiind situat pe malul estic al Prutului, în dreptul satului omonim din România, cu care a alcătuit în trecut aceeași localitate. Prezența apei din abundență, deosebita fertilitate a solului, situația geografică specială, la răscruce de drumuri, au fost factori determinanți pentru întemeierea localității și ascensiunea regiunii Ungheni.
Ungheniul a fost dintotdeauna așezat în imediata vecinătate a unor importante căi comerciale: Marele Drum Comercial Moldovenesc și Drumul Pescarilor. Datorită așezării favorabile, s-a decis în anii '70 ai secolului XIX construcția căii ferate Chișinău – Iași, care să treacă prin Ungheni. Această construcție a impulsionat dezvoltarea mai multor localități și dezvoltarea unor noi genuri de activitate economică.

Actualmente, Ungheni este una din cele mai active regiuni din Republica Moldova, în ce privește atragerea resurselor financiare din proiecte, alocarea granturilor și investițiilor pentru dezvoltarea economiei și infrastructurii. Avantajul plasării geografice constă în căile de tranzit și vamale de ieșire spre Europa Centrală, condiții pentru dezvoltarea unei zone agricole ecologic pure.
În Ungheni funcționează una dintre cele mai active zone economice libere “Ungheni-Business” , întreprinderi cu renume precum: SA “Covoare-Ungheni”, SA “Ceramica-Ungheni”, SA “Ungheni-Vin”. Recent, a fost lansat brand-ul regiunii, cu sloganul “Unde ne conectăm”.

Târgul de produse ecologice, naturale și tradiționale, Parcul “Micul Cluj”, Ungheni
Evenimentul organizat de Consiliul Raional Ungheni, Camera de Comerţ și Industrie a Republicii Moldova – Filiala Ungheni, Primăria Ungheni și promovat de ANTREC Moldova s-a desfășurat la finele lunii August, curent, urmărind promovarea produselor locale și tradițiilor gastronomice în rândul locuitorilor din regiune cât și a vizitatorilor la eveniment. La eveniment a fost promovată și oferta turistică rurală din raionul Ungheni și alte regiuni: - Crama Mircești, s. Mircești; - Casa rurală Rândunica, din s. Rădenii Vechi; - Crama Tataru, s. Pitușca, r. Călărași.
La invitația doamnei Svetlana Lazăr – președinte ANTREC Moldova, la evenimentul din Ungheni a fost prezent domnul Mișu Chiruc – președinte executiv ANTREC România, prilej de a discuta proiecte viitoare în privința turismului și a dezvoltării parteneriatului între cele două asociații. Povestea ANTREC Moldova a început în anul 2000 când doamnele Svetlana Lazăr și Maria Stoian s-au întâlnit. Unite de pasiuni comune în valorificarea turismului rural și a tradițiilor, după modelul de succes al ANTREC în România, s-a impulsionat deschiderea ONG ”ANTREC Moldova”, povestea căruia merge mai departe, generând deschiderea multiplelor afaceri turistice în satele Moldovioarei, promovând ospitalitatea turismului basarabean în întreaga lume

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







