Renaşterea naturii în Bisoca, Buzău

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Mai aproape de cer, la poalele munţilor Vrancei, comuna buzoiană Bisoca îşi întinde meleagurile la graniţa celor trei regiuni istorice: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania.

Opt sate alcătuiesc această comună ce îşi înşiră casele şi gospodăriile risipite pe dealuri, printre pajişti, fâneţe, pâlcuri de pădurici şi livezi de pruni.

Pe uliţe vei admira care trase de boi, vei găsi stâne ce-şi mai poartă legendele-n doine, săteni lucrând pământul – locuri şi oameni etalon pentru datinile munteneşti. 

Ori, acestea-s doar câteva dintre detaliile ce întregesc un peisaj pitoresc, un izvor de autenticitate românească despre care au scris, ori au pictat artişti precum: Alexandru Odobescu, Alexandru Vlahuţă, Tancard Bănăţeanu şi Nicolae Grigorescu.

 



Dacă vrei să străbaţi cu privirea panorama rurală şi înălţimile vrăncene poţi ajunge-n “Podu’ ăl Mândru”, cel mai înalt punct din Bisoca de unde vei putea admira inclusiv frumoasa vale cu parfum salin a Râmnicului. Apoi, lasă-te cuprins de legende, găseşte spectaculoasa stâncă “Masa lui Bucur” şi află că de pe aceste meleaguri se povesteşte că ar fi plecat ciobanul Bucur cu oile spre Câmpia Bărăganului şi spre Bucureşti.



“Casa Zestra Bisoceană” – reper al meleagurilor autentice munteneşti

 

Ca un reper pentru cum tradiţiile, natura şi istoria acestor locuri se prind în horă este “Casa Zestrea Bisoceană”. Această gospodărie ţărănească din Bisoca găzduieşte o expoziţie reprezentativă a vieţii munteneşti de odinioară. Vizitatorii pot vedea şi experimenta traiul bunicilor şi străbunicilor, înconjuraţi de tihnă şi linişte.



“Fie că doreşti săştii cum se toarce, cum se ţese, cum se cară apa cu cobiliţa sau lemne cucrojnia, aici poţi să păşeşti în timp, într-un alt timp fără ceas”, sunt cuvintele cu care ne invită să trecem pragul casei, Aura Căşaru, gazdă şi fiică a satului bisocean.

 

Descoperiţi fascinanta lume a meleagurilor bisocene:

 

https://zestreabisoceana.ro/

 


Text şi fotografii: Cristian-Alexandru Catană, Zestrea Bisoceană



Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: