“Răsfățul bunicii” - Pensiunea Sf. Nicolae, Aluniş, Prahova

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

“Conceptul pensiunii noastre este legat de ideea generoasă a reţetelor de la bunica”, îmi spune proprietara Mihaela Stanciu, care – împreună cu soţul său, Cătălin – se ocupă de acest colţ de Rai, foarte apreciat de turişti, din câte am putut să-mi dau seama în cele două zile pe care le-am petrecut aici. 

Text și fotografii: Daniel NEGUŢ


Şi într-adevăr, timpul parcă s-a oprit în loc la Pensiunea Sf. Nicolae – în sens pozitiv, bineînţeles – astfel încât turistul găseşte tot ceea ce admira odinioară, în bătătura bunicii: spaţiu, aer curat, mâncare „ca la bunica”, fructe şi legume proaspete, produse... „de la ţară”, dar şi poftă de viaţă!

Produse de la producători locali dau gust preparatelor pensiunii

Carnea folosită în bucătăria pensiunii este cumpărată de la producătorii locali, ouăle sunt din gospodăriile localnicilor, laptele și brânzeturile sunt de la stână, în vreme ce – de exemplu – ciorba care este servită turiștilor este preparată în mod tradițional, pe pirostrii, în tuci, la foc de lemne. Iar dacă ajungeţi în acest loc pentru cîteva zile trebuie să ştiţi că nici măcar ceaiul pe care îl beţi dimineaţa nu este făcut din pliculeţe cumpărate de la supermarket, ci din florile de tei culese din pom, din mentă sau cimbrișor de prin partea locului, în vreme ce siropul este din mugurii brazilor care străjuiesc curtea pensiunii!

Prune, mere, pere, mure, frăguţe, zmeură, struguri sau gutui sunt fructele zonei, care aduc un strop de sănătate în meniul călătorului, atunci când este timpul fiecăreia. Totul este natural... inclusiv starea de bine!  

Şi – ca să vă lase gura apă – vă spun că dulceţurile, magiunurile preparate la pensiune din toate aceste fructe sunt făcute după reţetele bunicii. Şi sunt bunătăţi pe care trebuie să le gustaţi neapărat, ce mai !...

Pensiunea Sf. Nicolae apreciată de turiştii străini

Prestigiul Pensiunii Sf. Nicolae a depășit granițele țării, astfel că aici au ajuns călători din Italia, Grecia, Israel, Emiratele Arabe Unite, Lituania, Germania, Polonia, Olanda, ori Belgia. Și - ca o curiozitate a vremurilor noastre - aflați că turiștii străini au fost fascinați de... gâștele, rațele, găinile și văcuțele aflate în habitatul lor natural, animale pe care ar fi bine să le prețuim și noi înainte să ajungem să le vedem doar în poze! Însă, în mod special, străinii au fost impresionați de mâncarea noastră tradițională, dar și de țuica și pălinca din zonă.

Localizare

Pensiunea Sf. Nicolae se află în Aluniș, o localitate prahoveană situată la 38 km de Ploiești. Din reședința județului Prahova se poate ajunge la pensiune urmărind direcția Slănic, pe traseul: Păulești – Găgeni – Plopeni - Plopeni Sat - Mălăești- Cotofenesti- Vărbilău (unde se virează la stânga) - Livadea (unde, din nou, se virează la stânga) - Aluniș.

Odată ce intrați în Aluniș, se traverseaza cele trei poduri principale și imediat la al treilea pod se virează la stânga și se ajunge la Pensiunea Sf. Nicolae, situate cam la 100 metri de Primăria din Aluniș.

Condiţiile de cazare, relaxare şi servirea mesei

Pensiunea Sf. Nicolae are trei margarete, în clasificarea ANTREC.

La parter, pensiunea are un living în care se află o canapea, fotolii, măsuță, șemineu și un imens televizor, living ce face corp comun cu o sală de mese încăpătoare, care poate ajunge la 26 de locuri. Tot aici se află și bucătăria dotată cu aparatură specifică performantă, precum și o cameră separată pentru frigidere. De asemenea, la parter mai este barul și – într-un spațiu adecvat, ceva mai ascuns privirilor – grupul sanitar. Iar înainte de intrarea în pensiune se află o terasă cu 12 locuri care poate fi utilizată, mai ales vara, ca spațiu în care se poate servi micul dejun.

La primul etaj, există patru camere duble, dotate cu grup sanitar propriu și televizor, în vreme ce la etajul al doilea mai sunt două camere cu acelelași dotări, dar care au în plus și aer condiționat. În fiecare dintre aceste două camere se poate caza o întreagă familie - părinți și copii - deoarece se deschide o mansardă din fiecare cameră principală, ca un loc special amenajat pentru copii. Deci, se poate spune că aceste camere de la etajul al doilea sunt pentru 2 + 2, adică doi adulți și doi copii.

În total, pensiunea dispune de 12 locuri de cazare în camere duble, plus patru copii.

În curtea pensiunii, foarte spațioasă, există un foișor cu grătar, unde pot servi masa 12 persoane, iar în curs de amenajare se află o cramă – sub terasă - care va fi cu siguranță un important punct de atracție. 

Atât în curte, cât și în toate camerele pensiunii, există internet wireless, gratuit.

Cazarea la pensiunea Sf. Nicoale

Pensiunea are 2 etaje, 6 camere, (2 dbl/aer condiţionat)

Facilităţi: Tv, baie proprie cu duş şi toaletă, încălzire centrală, internet wi-fi.

Etaj I: 2 camere cu balcon, 2 camere fără balcon, hol mare cu fotolii şi măsuţă.

Etaj II: 2 camere cu cu mansardă- recomandate familiilor cu copii.

Timp liber şi agrement

Turiștii cazați la Pensiunea Sf. Nicolae își pot surprinde prietenii prin prestația lor la stația audio-video pentru karaoke, ori își pot arăta măiestria sportivă la mesele de ping-pong ale pensiunii sau pe terenul de tenis/fotbal care se află în apropiere, teren ce are instalație de nocturnă și care se poate închiria pentru sume modice. De asemenea, pot utiliza una dintre cele patru biciclete puse la dispozitie.

La solicitarea turiștilor, se pot face plimbări cu una dintre caruțele localnicilor special amenajată în acest scop, cu sau fără fân în ea! Iar, în cazuri speciale - cum ar fi, grupuri organizate de copii, ori “team-building-uri” – proprietarii pensiunii organizeaza focuri de tabără, unde este invitat grupul folcloric al satului care prezinta tradițiile locale, în costume populare.


Împrejurimi

La circa 20 km de Aluniș și aproximativ 5-6 km de Plopeni se află Mânăstirea Zamfira, lăcaș pictat de Nicolae Grigorescu.

În programul vizitelor pe care turiștii cazati la Pensiunea Sf. Nicolae trebuie să le facă neapărat, la loc de frunte se află localitatea Slanic, situată cam la 8 km de Aluniș.

Aici, în Slănic, se află vestita Salină, dar și Baia Verde, unde se poate face plajă pe timp de vară, iar apa sărată din lacul natural poate ajunge și la 40 de grade. 

Printre obiectivele care pot fi vizitate în Slanic trebuie amintit și Muzeul Sării, unde turistul află informații surprinzătoare despre atât de banala sare!

Pensiunea Sfântul Nicolae 3 ***, Aluniş

zona Slănic Prahova

 0740.021.651, persoana de contact: Mihaela Stanciu

rezervari@pensiuneasfnicolae.ro

www.pensiuneasfnicolae.ro

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page