PRIA Environment 2022

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

PRIA ENVIRONMENT Romania din 6 iulie 2022, pune în dezbatere teme actuale de mediu precum: transpunerea Directivei Single-Use Palstic, Codul deșeurilor, PNRR, schemele de ajutor de stat și pay as you throw.

PRIAevents organizează conferința PRIA Environment 2022 în 6 iulie 2022, de la 10,00 , la Centrul Cultural ARCUB, strada Lipscani 84-90 – una dintre cele mai importante platforme de dezbateri despre cele mai semnificative teme de mediu pe care o organizăm în acest an.

În cadrul acestei ediții a conferinței Pria Environment aducem împreună companiile din domeniul mediului, producătorii, retailerii și autoritățile și ne concentrăm pe dezbaterea temelor esențiale de mediu precum: transpunerea Directivei Single-Use Palstic, Codul deșeurilor, finanțări disponibile prin PNRR, schemele de ajutor de stat pentru dezvoltarea capacității de reciclare, pay as you throw.

 Te invităm să îi întâlnești pe cei mai importanți oameni din domeniu, să participi la un eveniment interactiv, intrând în dialog, astfel încât la finalul acestuia să avem propuneri concrete și idei trasate, soluții pentru transpunerea Directivei Single-Use Palstic, Codul deșeurilor, obținerea fondurilor din PNRR, ajutoare de stat , dar și pentru a vedea cum ne putem atinge țintele de colectare și cum putem să gestionăm cât mai eficient problema deșeurilor în tara noastră.

AGENDA

9,30 - 10.00 - Inregistrarea Participantilor și Welcome Coffee

10.00 - 12.30 – Panel Dezbatere

Transpunerea Directivei Single-Use Palstic 

Directiva (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului, privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului - interdicție la nivelul UE a produselor de plastic de unică folosință ori de câte ori sunt disponibile alternative. Cum s-au aliniat companiile la reglementările ce au intrat in vigoare anul trecut? 

Suntem in ultimele etape ale transpunere a directivei, deci la momentul finalizării procesului de transpunere, odată ce va fi adoptat de către plenul Camerei Deputaților proiectul de Lege pentru aprobarea OG 6/2021. Ce conține acesta?

Ce pași în plus trebuie urmați în acest an?

Codul deșeurilor

Deșeurile reprezintă una dintre cele mai mari probleme legate de protecția mediului. Cantități mari de deșeuri sunt generate în producție și la populație în fiecare an, dar la acestea se adaugă și deșeuri municipale nepericuloase și periculoase, deșeuri construcții, vehicule scoase din uz, deșeuri echipamete electrice și electronice.

Toate acestea au coduri, dar recent s-a discutat despre un alt Cod al deșeurilor? Cum arată acesta, cum poate ajuta?  

Pay as you throw

Vor fi atinse țintele anul acesta? Care este părerea mediului de business? Ce măsuri iau autoritățile?

Ce pot face companiile de reciclare, de colectare? Dar autoritățile locale? Cum arată astăzi sistemul pay as you throw astazi?

Cerințe de colectare separată și de proiectare pentru sticlele de plastic

• Directiva Directiva (UE) 2019/ stabilește o țintă de colectare de 90 % pentru reciclarea sticlelor de plastic până în 2029 (cu o țintă provizorie de 77 % până în 2025). Cum va realiza România aceasta? Care sunt asurile pe care lo vor lua producătorii? Dar supermarket-urile?

• Vor contine sticlele cel puțin 25 % plastic reciclat pentru fabricarea lor până în 2025 (pentru sticlele PET), și 30 % până în 2030 (pentru toate sticlele)?

Responsabilitate extinsă a producătorului

Directiva include principiul „poluatorul plătește”. Producătorii care introduc pe piață anumite categorii de produse din plastic de unică folosință vor trebui să acopere, în măsura în care nu sunt deja acoperite, costurile pentru:

• curățarea deșeurilor;

• colectarea și raportarea datelor; precum și pentru

• măsurile de sensibilizare în cazul următoarelor produse:

o recipiente pentru alimente;

o sticle, recipiente pentru băuturi;

o pahare pentru băuturi;

o pachete și folii din material flexibil;

o pungi de transport din plastic subțire; și

o produse din tutun cu filtre.

Creșterea gradului de conștientizare

• Cum se va face informarea consumatorilor și încurajarea comportamentului consumatorului responsabil pentru a reduce deșeurile de la astfel de produse? Cine va fi responsabil să facă aceste demersuri?

• Cine va realiza sensibilizarea consumatorilor cu privire la produsele alternative reutilizabile și impactul eliminării necorespunzătoare a deșeurilor de plastic de unică folosință asupra sistemului de canalizare?

• Care va fi rolul autorităților, al producătorilor, al consumatorilor ?

• Rolul tehnologiei pentru o mai mare transparență?

Finanțări diposnibile prin PNRR

Care sunt fondurile disponibile in PNRR pentru mediu? De când se pot accesa? Cum se poate crește absorbția acestooor fonduri?

Când vor fi disponibile versiunile finale ale ghidurilor pentru completarea și modernizarea infrastructurii de colectare separată (prin construirea insulelor ecologice digitalizate și a centrelor pentru aport voluntar)?

Avizul Consiliului Concurenței 

Ce fonduri pot fi accesate de municipalități, dar de companiile private prin PNRR?

Schemele de ajutor de stat pentru dezvoltarea capacității de reciclare 

Cum se poate face finanțarea pentru dezvoltarea capacității de reciclare?

Ce scheme de ajutor de stat exista în acest sens?

Care este proiectul de lege? Dar draftul ghidului cand va fi gata?

12.30 - 13.00 – Q&A. Concluzii

13.00 - 14.00 – Networking Lunch

Beneficiile:

PRIA Environment reprezintă reuniunea companiilor, specialiștilor și autorităților implicate în protecția mediului în Romania.

În cadrul conferinței online PRIA Environment din 6 iulie 2022 veți beneficia de aflarea noutăților legislative, de analize la un nivel înalt și de studii de caz.

Veți avea ocazia să interacționați cu cei mai importanți lectori din domeniu dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleași subiecte ca și voi, de a afla cum pot vă ajuta consultanții juridici, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs. Exemplele, studiile de caz și noutățile vor fi adevărate surse de învățare și dezvoltare pentru activitatea pe care o desfășurați.

Stabiliți contacte și încheiați parteneriate

Abordați subiectele pe care considerați că este important să le dezbateți și schimbăm împreună legislația. 

Vă asociați cu unul dintre cele mai apreciate branduri de evenimente de business din România, Republica Moldova și Bulgaria.

Lectorii și audiența interacționa și pot răspunde în timp real la întrebările fiecăruia!

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana November 13, 2024
Când pașii te conduc spre un cadru de unde poți admira înălțimile Bucegilor și freamătul pădurii de la poalele lor, în satul Poarta ce aparține de comuna Bran, liniștea, rafinamentul și detalii ce țin de a simți…sunt gazde bune pentru turiștii ce trec pragul pensiunii “Bransilvania Chalet”.
By Cristian Catana November 13, 2024
Adesea “ acasă ” pentru poveștile crestelor motane din Bucegi, adăpost pentru montaniarzii osteniți și loc drag în care ne-am lăsat cel puțin o amintire, fiecare… Cabana Mălăiești este printre puținele cabane din munții Carpați care nu și-au pierdut farmecul de altădată. Situată la altitudinea de 1720 m, la intersecția a trei județe: Brașov, Prahova și Dâmbovița, Cabana Mălăiești își așteaptă hoinarii, punându-le la dispoziție o capacitate de 120 de locuri (în camere cu 3, 4, 6 paturi și priciuri), cât și servicii de masă.
November 13, 2024
ECOTIC împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România au organizat în perioada martie – octombrie 2024 concursul JURNALISM PENTRU UN MEDIU CURAT dedicat jurnaliștilor din Romania.
By Cristian Catana November 13, 2024
Situată la aproximativ 50 de km de orașul Brașov, Cetatea Rupea își așteaptă turiștii într-o răsfoire a paginilor de istorie și cultură transilvană. Începând cu anul 2013, odată cu finalizarea procesului de restaurare, Cetatea Rupea a devenit un important reper pe harta obiectivelor cultural-istorice ale turismului României, atrăgând vizitatori din toate colțurile lumii.
October 31, 2024
Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu găzduiește expoziția „Suprarealismul, dincolo de granițe” , singura expoziție din România dedicată curentului în anul care reprezintă centenarul primului manifest suprarealist – care a văzut lumina tiparului în 1924 și a generat una dintre cele mai importante revoluții artistice ale secolului XX. Expoziția de la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu se poate vizita până la 7 decembrie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
October 22, 2024
Prima ediție a Bienalei Living Content cu titlul "Earthcake" s-a deschis la 240 de metri sub pământ, în Salina Târgu Ocna. Pentru această ediție, curatoarea Adriana Blidaru a selectat nouă artiști internaționali din New York, Atena, Berlin, Amsterdam, București și Cluj: Adrian Ganea, Bogdana Dima, Geta Brătescu (în colaborare cu Alexandru Solomon), Jenna Sutela, Katja Novitskova, Lito Kattou, Mark Leckey, Nona Inescu și Rachel Rossin, rezultând o expoziție multimedia cu valențe poetice. Această Bienală de artă aduce în discuție contrastul dintre ideea de extracție și ideea de mediu benefic, lucrările din expoziție fiind inspirate de atmosfera specială a Salinei Târgu Ocna. B ienala "Earthcake" poate fi vizitată în perioada 28 septembrie – 27 octombrie 2024.
October 15, 2024
Artista Mariana Cîmpeanu a deschis la Galeria Romană cea de-a 20-a expoziție personală intitulată "Dincolo de timp - Arta ca identitate ". Picturile din această expoziție reprezintă drumul artistic al Marianei Cîmpeanu, un drum atemporal al sufletului care pornește de la rădăcinile noastre, de la tradițiile populare românești spre lumea contemporană. Expoziția de pictură a artistei Mariana Cîmpeanu se poate vizita în perioada 3 – 30 octombrie 2024, la Galeria Romană din București.
October 15, 2024
Am participat la evenimentul organizat de Centrul National de Invatamant Turistic (CNIT) cu ocazia căruia s-a anunțat lansarea oficială a Școlii de Ghizi, un proiect dedicat formării profesionale a ghizilor de turism din România. La conferința organizată în cadrul Muzeul Național al Țăranului Român , s-au reunit specialiști din turism, reprezentanți media și oficiali din industrie.
By Cristian Catana October 15, 2024
Acolo unde natura pare că a lăsat daruri pentru a fi descoperite și simțite de turiști, între crestele Pietrei Craiului și Bucegilor, domeniul MATCA Transylvanian Sanctuary din Șimon-Bran invită la tihnă, relaxare, răsfăț și contopire cu natura și tradiția locurilor. MATCA nu este doar despre servicii premium și calitate în domeniul ospitalității și turismului, este despre o experiență de vacanță…cu rost. Și acolo, pe dealul Bălăban, rostul și firescul și-au dat mâna într-o armonie perfectă.
By Cristian Catana October 14, 2024
Înscrisă în anul 2004 pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Salina Turda reprezintă principala atracţie pentru turiştii veniţi să descopere împrejurimile oraşului Turda. Şi niciodată, această alegere pe care au făcut-o nu-i va dezamăgi. Începând cu luna ianuarie din anul 2010, Salina Turda a fost redată circuitului turistic după ample lucrări de reamenajare, devenind una dintre cele mai vizitate destinații din România de către turiștii străini. Gradul ridicat de conservare a detaliilor ce descriu perfect specificul lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării fac din Salina Turda un important obiectiv turistic, nu doar românesc, ci şi european sau chiar mondial.
Mai multe articole
catena-page
Share by: