Povestea coșului de nuiele din Vorona, Botoșani

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Cultura este elementul principal, prin care se identifică un popor. Totodată reprezintă şi o carte de vizită a unui neam. La Vorona, tradiţiile nu numai că sunt păstrate, dar sunt vii şi sunt practicate. Aici oamenii practică meşteşuguri vechi de câteva sute de ani. Unul dintre oamenii care păstrează cel mai bine tradiţiile la Vorona este și Valentin Matraș care lucrează împletituri de nuiele. El este din Vorona, județul Botoșani, localitate cunoscută în țară și străinătate prin bogăția și valoarea folclorului local, prin meștugul popular și prin cele două vestigii istorice aflate în mijlocul codrilor seculari.

Turiștii străini și români pot colecționa produse turistice de artă populară care reflectă tradițiile moștenite din batrâni. Este locul în care poate fi admirat portul popular local, pictura religioasă, sculptura în lemn, țesături tradiționale, goblenuri, măști populare, împletituri de nuiele.
Valentin Matraș este unul dintre membrii fondatori ai Asociației Meșterilor Populari din Moldova, încă din anul 2004.
Mesterul popular Valentin Matraş a învăţat meşteşugul împletirii nuielilor de răchită de la unul dintre bunici.
Nea Valică, cum îi spun cunoscuții,  lucrează de la coșulețe pentru ouă încondeiate până la piese de mobilier, ajungând la realizări deosebite (mese rotunde,  cuiere, polițe, coșuri de rufe, scaune mari cu spătar, etc). Fiecare piesă are câte o perioadă de timp diferită pentru realizare. Astfel,  un coșuleț mic se poate realiza în 30 de minute, un coș de dus la biserică se poate confecționa în 45 de minute, pe când un set de fotolii poate să dureze chiar și două zile. Arta împletiturii constă în faptul că trebuie să ai rabdare și timpul necesar.

Împletiturile din nuiele de răchită presupun procedee tehnice complexe și o mare îndemânare.

 După ce nuielele sunt sortate, sunt puse într-un cazan la fiert, în jur de 8 ore, deoarece acestea trebuie să fie fierte pentru a se decoji ușor, apoi nuielele se despică în patru și se scoate miezul. Nuielele fierte se usucă imediat la soare ori în încăperi încălzite şi se trec în depozitul de păstrare. Pentru împletire se folosesc atât nuiele întregi, cat si şine. Ele rezultă în despicarea nuielelor mai groase în 2-3-4 părţi egale, după care se curăţă miezul. Înainte de împletire materialul trebuie înmuiat ăn apă.



 Se începe cu fundul coşului, de unde pornesc în sus beţele ce alcătuiesc scheletul pentru partea de sus, iar ultimul se pune mânerul. Meșteșugul solicită multă răbdare, îndemânare și finețe în execuție. Colectarea materiei prime se face în lunile de toamnă primăvară. Meșterul îmbină armonios utilul cu frumosul, rezultând obiecte de utilitate casnică, valoroase din punct de vedere estetic. Nea Valică, este de asemenea preocupat de transmiterea artei sale, generației tinere. De aceea  familia Matraș, pentru cei interesați să afle mai multe sau doresc să se inițieze în tainele împletitului, pentru cei dornici în a-și realiza singuri un coș împletit, nea Valică le oferă instrucțiuni, precum și materiale necesare (nuiele de răchită). Reîntoarcerea la tradiţie, la meşteşugul bunicilor care împleteau coşuri din răchită  a devenit un mod de viaţă pentru familia Matraș din comuna Vorona. Alături de el lucrează și soția sa , Lucia Matraș, creatoare de mărtisoare autentice. Preocuparea lor este să promoveze produsele tradiționale românești, îndeosebi coșurile împletite de răchită.



Un impediment legat de acest meșteșug este că materia primă  se găsește mai greu, pentru că sunt puțini cei care cultivă răchită, iar munca de pregătire are de fapt un an de zile în spate, respectiv de la creșterea răchitei până la pregătirea efectivă, pentru a deveni obiect finit. Nea Valică conservă modelul tradițional de coș, iar, pe lângă coșul utilitar de altădată, el merge spre decorativism, fiindcă de multe ori așa cere piața, dar nu renunță la modelul și formele tradiționale, la materia primă naturală, cu un colorit natural, în încercarea de aduce mai departe meșteșugul autentic.

Ca formă de încurajare a împletitorilor Uniunea Meşterilor Populari din Moldova organizează expoziţii şi tărguri anuale specializate.

La Vorona este participant activ la ,,Târgul mesterilor populari,, organizat la 8 septembrie cu ocazia Hramului Mănăstirii si al Festivalului folcloric international ,,Serbările Pădurii ,,si  la Târgul de mărțisoare ,, Semn de primăvară,, organizat de Centrul de Informare Turistică.

 A participat la diferite târguri ale meşterilor populari organizate la Botoşani, Iaşi, Bucureşti, Bacău,  Piatra Neamt, Bârlad, Campulung Moldovenesc, Suceava, fiind apreciat pentru talentul şi priceperea sa si răsplătit cu numeroase diplome si premii.

 

                                                                                                          Text

                                                                                    Ramona Pancu – CIT  Vorona


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page