MARGARETA DE AUR

Muzeul Boierilor Veneţiei Făgărașului

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Ţara Făgărașului, ţinutul unic din Transilvania, străjuit la Sud de impresionantul zid al munţilor Făgăraș, iar la Nord de Oltul ce unduiește agale, este locul unde natura deosebit de frumoasă și oamenii inimoși trăiesc perpetuu în veșnicia satului. Având o bogată istorie românească, ce se reflectă în arhitectura caselor, în arhitectura bisericilor și în vechile tradiţii populare locale, Ţara Făgărașului adăpostește nenumărate sate cu un trecut adesea uitat.

Într-unul din aceste sate însă, istoria timpurilor îndepărtate a căpătat forţa să iasă din nou la suprafaţă. Este vorba de satul Veneţia de Jos, unde s-a deschis la sfârșitul verii anului 2022 - Muzeul Boierilor Veneţiei Făgărașului - un proiect de suflet al unei tinere familii, ce și-a dorit ca strămoșii destoinici ai satului sa nu fie uitaţi.


Povestea lor începe în anul 2017, când au achiziţionat pentru o sumă modică cea mai veche casă din sat, nelocuită și părăsită de 70 de ani (ce stătea să cadă) cu gândul de a o salva, după cum spun și proprietarii:

A fost ca și când cineva ne împingea de la spate să facem acest lucru și după îndelungi “lupte interioare” am hotărât să ne urmăm imboldul, chiar dacă aparent nu aveam nici o legatură cu acea casă”. S-au hotărât să apeleze la un architect pentru a înscrie proprietatea în Lista Monumentelor Istorice. Cercetând istoria casei, a oamenilor și satului pentru dosarul de listare, au aflat o istorie ascunsă, demult uitată despre mica nobilime- boierii din Veneţia Făgărașului, sat atestat cu acest nume de la 1235. 


Boierii făgărășeni își au începuturile în timpul când Țara Făgărașului a făcut parte din Țara Românească. Boierii din Țara Făgărașului au format nobilimea românească, fiind stăpâni de pământ și de supuși, chiar daca nu au fost considerați pe deplin egali cu ceilalți nobili ai Regatului Ungariei. Autorităţile Cetăţii Făgărașului organizau din timp în timp așa numite “conscripţii”, pentru a stabili de câţi ofiţeri, soldaţi și de ce armament și echipaj dispun “boierii” din Ţara Făgărașului. O astfel de conscripţie de la 1713, enumera în satul Veneţia de Jos 29 de boieri, întrecut doar de Făgăraș, cu 31 de boieri. Constatăm astfel ca Veneţia era un important centru în secolele XVII-XVIII ce deservea Cetatea Făgărașului. 


În jurul anului 1860, în Veneţia de Jos ajunge pretor Ioan Cavaler de Pușcariu, un pasionat al istoriei neamului românesc. Acesta face o cercetare istorică în sat și transcrie textele diplomelor de înnobilare ce le găsește la fiecare familie. Astfel, după cercetări și mai aprofundate în mai multe sate din Ţara Făgarașului, ajunge să publice renumita carte “Fragmente istorice. Despre boierii din Ţara Făgărașului”. Datorită lui cunoaștem astăzi textul a cel puţin 24 de diplome de înnobilare din Veneţia de Jos, diplome ce existau încă în sat la mijlocul secolului XIX, diplome ce dovedeau un statut de care localnicii erau mândrii și la care ţineau cu preţuire. Ioan Cavaler de Pușcariu menţionează astfel, la mijlocul secolului al XIX-lea, existenţa încă a 16 familii de boieri: Comănici (alias Komanics), Stoica (alias Sztojka, Stoika, Ztoika), Monea (alias Mone, Monia), Penci (alias Pencs, Penchy, Pencz), Clocotian (alias Stoika Klokoczan), Popeneci, Rozorea, Cornea, Butza, Boer,  Szaszebesi, Veres, Szakacs (alias Zakach, Socaci), Czinte (Tinte), Milea, Tempes. Din textele acestor diplome culese atunci distingem existenţa a 13 blazoane de înnobilare în Veneţia Făgărașului. 


Din cauza perioadei comuniste, când documentele ce dovedeau “origini nesănătoase” au fost distruse, iar părinţii nu au mai vorbit copiilor lor despre acest trecut, pentru a nu îi expune prigoanei, această istorie a micii nobilimi românești a fost uitată. Se mai păstrează astăzi în original numai 5 diplome, datate 1630, 1651, 1669, 1671 și 1700, salvate ca prin minune. Importanţa lor este una deosebită, deoarece toate sunt ale unor familii din același sat, date de Principi diferiţi ai Transilvaniei, iar aceste familii încă au descendenţi în Veneţia de Jos.

 

Muzeul Boierilor Veneţiei Făgărașului expune la momentul de faţă o expoziţie de fotografie din viaţa satului, însă își va deschide expoziţia permanentă în primăvara anului 2023, când se vor putea admira cele 5 diplome încă existente, reconstituiri ale celor 13 blazoane de “Also-Venicze” (Veneţia de Jos în diplomele de înnobilare), dar și numeroase informaţii despre familiile de boieri din sat. 


Muzeul se află în “Casa Comăniciu”, cea mai veche casă din sat, actualmente restaurată și înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, casa uneia din cele mai vechi familii nobile ale satului. Ceea ce este uimitor este cum strămoșii au “strigat” să nu fie uitaţi și au “răsplătit” pe cei ce le-au ascultat glasul. 

Dacă această casă nu ar fi fost cumpărată, probabil cele două diplome originale găsite acolo s-ar fi distrus și cu ele ar fi dispărut și istoria uitată a satului. Din cele două diplome găsite, una aparţinea fostei familii a casei - familia Comănici, ce rămăsese fără moștenitori, iar a doua a strămoșilor familiei tinere care a cumpărat casa sau a “răscumpărat moștenirea”- familia Stoica. Cele doua familii Comănici și Stoica proveneau din doi fraţi de la 1600 - Coman și Stoika.



Vă invităm să descoperiţi istoria și poveștile Muzeului Boierilor Veneţiei Făgărașului!


Text, foto: Nicoleta Grancea

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
February 27, 2025
Un frumos omagiu adus remarcabilului artist vizual Gheorghe I. Anghel (1938-2024) este expoziția retrospectivă deschisă la Muzeul de Artă Constanța în perioada 13 ianuarie - 30 martie 2025. Prin lucrările sale de pictură și ceramică, simțim legătura puternică pe care artistul a avut-o cu marea, cu civilizația elenistică și istoria antică descoperită în siturile arheologice din Dobrogea. Vă invităm să petreceți o zi minunată la muzeu. În deschiderea expoziției au vorbit - curatorii expoziției Ion Anghel, fiul pictorului, și Lelia Rus Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă Constanța, alături de criticul de artă Cristian-Robert Velescu și Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.“Gheorghe I. Anghel era un om deschis, un erudit, un om cultivat, un artist cu o formă de exprimare extrem de contemporană și de provocatoare, de interesantă, de incitantă. Un astfel de om se naște destul de rar.”- spune Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Mai multe articole
catena-page
Share by: