La povești cu doamna Păunica și Dinică Clinciu, în Pod Șimon, Moieciu

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

În Podul Șimon din Moieciu facem un popas printre povești cu oamenii locului la doamna Păunica și Dinică Clinciu care au sărbătorit în acest an 65 de ani frumoși de căsnicie.

Moieceni amândoi, au strâns în tolba anilor povești, întâmplări și experienţe pe care ni le-au împărtășit…la un bulz tradiţional, la dânșii în curte. Am ajuns în casa pe care au ridicat-o cu trudă și multe eforturi începând cu anul 1958, la un an după nuntă.

“Ne-am căsătorit în 1957 la biserica din Moieciu. Am păstrat și port și acum costumul și fota pe care le-am făcut special pentru nuntă. Le-am păstrat cu mândrie și cu mare grijă de-atunci. La nunţi, la evenimente, îmbrăcam cu drag costumul popular. Pe-atunci erau alte obiceiuri, fiind și o familie numeroasă, ne strângeam foarte mulţi. Ne duceam unii la alţii. Darurile de nuntă care se obișnuiau – în special soacra să dăruiască părinţilor ginerelui sau la nași erau: plapumă, covoare, perdele”, povestește doamna Păunica.



Respectând arhitectura caselor de munte din zona Moieciu-Fundata-Șirnea, astăzi casa lor dragă este un cuib al amintirilor, frumos decorat cu lucruri pe care doamna Păunica le-a lucrat la război sau le-a ţesut de-a lungul anilor. 

“Îmi amintesc cum la început aveam o masă, un dulap și un pat. Era greu pe-atunci cu materialele de construcţii, cu meșterii pe care i-am adus tocmai de la Vălenii de Munte, care se pricepeau la draniţă. Am lucrat chiar cot la cot cu ei. Dar a meritat. De-a lungul timpului ne-am îngrijit apoi de animale – vaci, oi, porci și muncile zilnice. De la șezătorile la care ne stângeam prin vecini am lucrat perdele în croșetă, sau la război – ștergare, feţe de masă, chiar și tablouri. Erau foarte frumoase acele vremuri, eram mai uniţi”, povestește doamna Păunica.


După anii ’90 zona Bran-Moieciu a început să înflorească din punct de vedere turistic odată cu venirea în Pod Șimon a doamnelor Maria și Mioara Vișan Stoian, practic devenind vecinele familiei Cliniciu

.

“Până în anii ’90 nu exista turism în zonă, doar ce mai veneau rude sau apropiaţi ai gazdelor din diverse colţuri ale ţării. Odată cu venirea doamnelor Stoian au început să apară și turiștii. Doamna Mioara îmi povestea adesea eforturile dânsei de a convinge brănenii și moiecenii să-și deschidă porţile către oaspeţi. Stăteam adesea noptile și ne consultăm, mai dormea și la mine. Mă uitam cum plină de energie alerga peste dealuri, de la localnic la localnic, zecile de discuţii cu profesorul Olteanu cu care se mai consulta. Și rezultatele s-au văzut. Dânsa ne-a și unit, organiza șezători cu proprietarii de pensiuni la care participam împreună, aniversări, obișnuiam să facem Revelioane unii la ceilalti, pe rând”, își amintește cu nostalgie doamna Păunica.

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: