Invitaţie în Ţinutul Neamţului la Hanu Ancuţei

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Hanu Ancuţei din Tupilaţi, Neamţ este un vestit han turistic şi cel mai vechi din România, de peste 300 ani, prima atestare datând din anul 1718, fiind reconstruit în anul 1967, respectând arhitectura specifică sec. XVIII-lea şi conservarea spiritului sadovenian.
De-atunci s-a păstrat numai pardoseala din piatră naturală şi pivniţa (beciul) în care se găseşte o colecţie variată de vinuri.

Situat de-a lungul unuia dintre principalele drumuri europene ce străbat România, (E85), la o distanţă de 27 km de municipiul Roman, înspre Suceava şi la 350 km de Bucureşti iar ca localizare se află în comuna Tupilaţi, judeţul Neamţ.

Hanu Ancuţei a devenit celebru de pe vremea când era frecventat de marele scriitor Mihail Sadoveanu. Acesta, find un mare gurmand se ospăta şi se inspira din poveştile oamenilor locului (ţăranilor şi negustorilor) şi a scris cartea “Hanu Ancuţei”, un volum cu 9 povestiri, publicată în anul 1928.

Arhitectura populară moldovenească, decorul,colecţia de obiecte de ceramică - cum ar fi războiul de ţesut, lada de zestre, vârtelniţa, chiua, covata, costumele populare, nu pun în valoare numai universul rural, ci spun şi povestea patrimoniului acestei ţări şi a unor tradiţiii transmise din generaţii, în a reînvia istoria şi tradiţia.

Hanu Ancuţei înfloreşte de la an la an prin îmbunătăţirile aduse, cu ajutorul dibăciei vechilor meşteri populari din zonă. Astfel rămâne un loc de popas vrăjit de desfătare sufletească pentru toţi călătorii veniţi din alte meleaguri .

Gastronomie tradiţională, reţete de odinioară

 

Hanu Ancuţei pune în valoare universul rural şi prin tradiţii şi obiceiuri, muzica lăutărească şi bucatele de altă dată, transmise de secole, din generaţie în generaţie.

 

Bucătăria tradiţională românească pune în valoare toate ingredientele naturale din gospoădarie şi din fermele din jur. Ea cuprinde mâncăruri “zi de zi” (zamă de prepeliţă cu găluşte, sărmăluţe din piept de gâscă fierte în vin, bulz moldovenesc, alivancă, dar şi preparate speciale de Sărbători - Crăciun, Paşte, sau oricând prin comandă cu 24h înainte.



Cazare la Hanu Ancuţei – Autenticitate şi confort

 

Camerele, în număr de 15 şi-au au păstrat autenticitatea locului, la care s-a adăugat confortul de astăzi. Împărtăşim bucuria turiştilor de a ne călca pragul, iubitorilor de tradiţie şi celor care aleg să înnopteze la Hanu-Ancuţei.



Rute tematice pornind de la Hanu Ancuţei

 

Oaspeţii, pe lângă un pat bun şi o mâncare deliciosa le recomandăm să descopere veritabile rute tematice în zona Neamţului - zonă plină de cultură, istorie, natură, credinţă, turism activ. Toate acestea vă asigură veritabile experienţe ce vă hrănesc sufletul şi mintea.

Ţinutul Neamţului este o zonă de referinţă a turismului românesc, unde oaspeţii noştri vor fi incântaţi să descopere o zonă pitorească încărcată de

cultură şi credinţă .



Hanu Ancuţei, Tupilaţi, Neamţ (E85)

www.hanu-ancutei.ro

0233.781.400 / 0744.548.075 contact@hanu-ancutei.ro

 



Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: