În mijlocul viei, liniște, confort și relaxare, la Casa de Vinuri Vrânceană

revista@vacantelatara.ro

O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”.

În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.


Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.

Pensiunea agroturistică Casa de Vinuri Vrânceană pune la dispoziție un spațiu de cazare generos pentru ca relaxarea și confortul turiștilor să fie asigurate ep toată durata șederii lor aici.

În pensiune, un spațiu generos este alocat socializării și, bineînțeles, degustării vinurilor pe care familia le produce. Canapele confortabile, mobilier modern și multă lumină sunt doar câteva din elementele centrale ale livingului generos.

Ca o continuare firească a livingului, sala de mese este, de asemenea, un spațiu generos dotat cu frigider și mobilier modern necesar musafirilor pensiunii.

Este bine de știut și repet acest lucru: aici, la Dălhăuți, la Casa de Vinuri Vrânceană ești în inima podgoriilor Vrancei și, aici, în condiții de cazare excelente, ai ocazia să deguști cele mai îmbietoare licori produse aici.

Continuăm explorarea pensiunii și descoperim camerele foarte cozy, cu mobilier și accesorii moderne, care fac ca odihna turiștilor să fie relaxantă.

Camerele, mobilate modern, dispun de baie proprie și tot ce este necesar pentru a fi asigurat confortul de care aveți nevoie pentru petrecerea unui sejur de neuitat.

La cerere, se poate lua masa aici, fiind puse la dispoziția turiștilor produse agroalimentare de la fermele din zonă. O bucătărie dotată cu tot ceea ce este necesar poate fi folosită de musafiri pentru pregătirea mesei.

La exterior, o terasă spațioasă permite turiștilor relaxarea activă. Aici, poți cu amicii să încingi un meci de tenis de masă sau să stai pe canapelele confortabile și să te relaxezi după o tură de ciclism în zonă.

Curtea generoasă a pensiunii este spațiul de unde poți admira dealurile domoale și șirurile interminabile, parcă, de viță de vie. Astfel, sunt și locuri de parcare suficiente. Un aspect de reținut, pe toată suprafața pensiunii este wifi gratuit.

Activitatea pe care o recomandăm pentru această zonă este ciclismul. Astfel, cu plecare de la pensiune, proprietarii pot organiza ture ghidate pe câteva trasee pitorești. Se pot face trasee ușoare, printre viile podgoriei, sau trasee complexe cu elevații până la 2.500 metri. Traseele pot să includă și câteva obiective turistice, mănăstiri, muzee, mausolee.

Casa de Vinuri Vrânceană, pensiunea, este un loc special aflat în inima podgoriei, dar este și producător de vinuri și de aceea am considerat necesar să dedicăm un articol separat pentru truda și eforturile depuse de familia Horhocea, domnul Ion Horhocea şi Andrei Bărbieru, bunic şi nepot.

Domnul Dragos Horhocea, fiul domnului Ion Horhocea, se ocupă de organizarea tururilor ghidate cu bicicletele.

O vizită și o degustare de vinuri speciale produse aici, la Casa de Vinuri Vrânceană, sunt ingredientele care, cu certitudine, vor face din sejurul tău, unul de neuitat și ... de repetat.

Casa de Vinuri Vrânceană, un exemplu de afacere în vini-viticultura și enoturismului din Vrancea


Povestea vinului din Vrancea se scrie cu fiecare vin produs, cu fiecare soi de struguri ce produce ciorchini bogați și gustoși, dar și cu fiecare întreprinzător care, an de an, anotimp de anotimp, este supus provocărilor acestei industrii încă necunoscută publicului.

Salvador Dali spunea că:

“Un vin grozav are nevoie de un nebun care să crească vița de vie, de un înțelept care să o vegheze, de un poet lucid care să facă vinul și de un îndrăgostit care să îl bea.”

Aici, la Casa de Vinuri Vrânceană am întâlnit o familie îndrăgostită de povestea bobului de strugure ce devine licoarea mult apreciată, sorbită la sărbători, cu prietenii sau familia sau în solitudine, cu o carte bună companion.

Aici, la Casa de Vinuri Vrânceană am descoperit un vin grozav și, așa cum spunea Dali, am întâlnit „nebunul” și „înțeleptul” care crește și îngrijește vița de vie dar și „poetul lucid” care face vinul.

Casa de Vinuri Vrânceană – terroir și soiuri cultivate

Satul Dălhăuți aparține de comuna Cârligele și se află în Podgoria Cotești, la mai puțin de 2 kilometri de orașul Odobești. În plantația Casei de Vinuri Vrânceană, conform cercetărilor specialiștilor, se identifică în majoritate tipul molisolurilor de silvostepă. Astfel, se găsesc soluri cenușii și cernoziomuri cambice și argiloiluviale.

Făcând parte din podgoria Cotești, o zonă cu adevărat privilegiată pentru obținerea vinurilor de o calitate superioară, climatul în care se situează plantația Casei de Vinuri Vrânceană are caractere intermediare climatului moderat și excesiv continental.

În plantația Casei de Vinuri Vrânceană se găsesc soiuri de viță de vie internaționale, dar și autohtone: Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Muscat Ottonel, Fetească Neagră și Merlot.

Casa de Vinuri Vrânceană – povestea brandului Crama Horhocea

Casa de Vinuri Vrânceană este o afacere de familie care a pornit de la achiziția în anul 2007, în satul Dălhăuți, a companiei care consta dintr-o suprafață cultivată cu viță de vie și o cramă de vinificație și păstrare a vinului. Ajuns în zonă, domnul Ion Horhocea a rămas pentru totdeauna îndrăgostit de panorama oferită de dealurile molcome ale Dălhăuților asupra câmpiei. De acolo, din via domnului Horhocea poți vedea ca în palmă Focșaniul, Odobeștiul și hăt cât duce privirea de departe.

Așa a început povestea Casei de Vinuri Vrânceană și munca de creare a ceea ce există astăzi. Plantația, cu o suprafață de 22 de hectare, a fost înlocuită cu vie tânără și an de an, cu munca și truda familiei, aceasta a început să rodească.

În timp, domnul Horhocea a primit pe rând ajutorul fiului, domnul Dragoș Horhocea, și mai apoi a nepotului, domnul Andrei Bărbieru.

Crama de vinificație și păstrare a vinului a fost modernizată în mai multe etape. Astfel, câțiva ani, la fel ca mulți vinificatori vrânceni, familia a vândut vinul vrac. În urma ultimelor investiții și modernizări în echipamente și utilaje pentru vinificaţie, Casa de Vinuri Vrânceană a trecut la producţia de vinuri îmbuteliate şi mărirea de 3,5 ori a capacității, ajungând la o producţie de 140.000 de litri de vin pe an.

Astfel, a devenit deja cunoscut brandul Crama Horhocea care a fost lansat în patru variante de soiuri Muscat Otonel, Fetească Neagră, Sauvignon Blanc și Roze Demisec. Vinul produs aici poate fi regăsit ambalat și bag-in-box, păstrându-se aceeași calitate deosebită a vinului.

Din același brand Crama Horhocea, trebuie să recunoaștem meritele pentru unul dintre cele mai elegante vinuri, Elevate, un vin aristocratic ce se remarcă prin delicateţe și o aromă intensă ce aduce a prune uscate și o culoare puternică de roşu intens un gust armonios, o adevărată Fetească Regală.

Casa de Vinuri Vrânceană – descrierea cramei de vinificație și păstrare a vinului

În crama de vinificație și păstrare a vinului acesta este stocat în cisterne de inox. Strugurii sunt presați atent în presele pneumatice și este asigurată o extracție lentă și calitativă a mustului. Pentru asigurarea unei fermentații sigure și obținerea unui vin de calitate superioară, cisternele au sisteme de temperatură controlată. Crama de vinificație este supusă unui regim de igienă controlat.

Viziunea familiei Horhocea de integrare a cramei și produsului finit, vinul, în circuitul enoturistic a prins contur amenajând o superbă pensiune pentru cazarea turiștilor îndrăgostiți de natură și pasionați de degustările de vin.

Contact Pensiunea Agroturistică Casa de Vinuri Vrânceană

Adresă Fundătura Livezii, Dălhăuți, 627068, județul Vrancea

Telefon cramă 0770 108 170

Telefon tururi ghidate 0756 260 000 și email dragos.horhocea@gmail.com


https://www.crama-horhocea.ro/

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adriana Roman și Casa de Vinuri Vrânceană

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
O nouă expoziție spectaculoasă dedicată artistului Victor Brauner s-a deschis la Muzeul Național de Artă al României. Acest proiect își propune să prezinte sursele inițiale ale creației artistului, provenite din spiritualitatea populară și practicile ezoterice, precum și influența curentului suprarealist în picturile sale. Expoziția "Victor Brauner. Între oniric și ocult" se poate vizita în perioada 1 decembrie 2023 - 30 aprilie 2024 la parterul Galeriei Naționale a MNAR.
Mai multe articole
Share by: