Un avantaj al Cetății Rupea este poziționarea sa spectaculoasă pe vârful dealului Cohalmului ce oferă priveliști încântătoare către localitățile din jur – zona cunoscută și sub denumirea de Țara Ovăzului (Haferland).
Datorită poziționării sale strategice, în apropierea arcului carpatic dar și între Țara Românească și Transilvania, Cetatea Rupea și-a clădit istoria ca un veritabil oraș în miniatură, cu un important rol în regiune, atât din punct de vedere militar cât și comercial. De-a lungul anilor, localitatea Rupea a avut un statul de târg important pentru sașii și românii din zonă.
Prima consemnare documentară a Cetății Rupea provine din anul 1324, cu trecerea timpului devenind o fortificație militară importantă în calea atacurilor habsburgice și otomane, dar și centru de pregătire pentru armate. Totodată, Cetatea Rupea a fost folosită și ca adăpost împotriva epidemiei de ciumă, localnicii retrăgându-se între zidurile cetății în secolul al XVIII-lea.
Dupa anul 1621, cetatea Rupea a fost puternic populată cu sașii din zonă, în interiorul cetății de-atunci găsindu-se aproape 100 de case de locuit, cât și facilități edilitare asemeni unui micro-oraș dintr-o cetate. Nu lipseau clădirile administrative, capela și casa preotului, spațiile pentru căruțe și grajduri, depozitele pentru arme și provizii, fântâna, locul în care se organiza târgul etc.
Astăzi, pe cele peste 11 ha vom putea observa organizarea în trepte/sectoare a cetății, practic etape diferite de istorie ce au făcut ca Rupea să fie structurată în: Ceatea de Sus (cea mai veche mărturie), Cetatea de Mijloc (construcții datând din perioada secolelor XV-XVII) și Cetatea de Jos (sec.XVIII). Fiecare sector se distinge printr-o zidărie specifică, marcând și evoluția materialelor folosite, ale armamentelor și tehnicilor de construcție.
Printre reperele istorice pe care turiștii le pot admira în interiorul Cetății Rupea evidențiem:
- Turnul Porții și Magazia Militară aflată în apropierea turnului.
- Fântâna – finalizată în anul 1613 cu adâncime de 40m;
- Turnul Slăninii – în partea exterioară a zidurilor (sec. XVII), inițial cu crenele de tragere pentru arme de foc, ulterior loc de adăpost pentru rezerve de carne și slănină;
- Turnul Slujitorilor;
- Turnul Cercetașilor;
- Capela – locuința capelanului;
- Camera Scaunului;
- Căsuțele și căsuța din vârf (sec. XVII).
Cetatea Rupea,
Strada Cetății, Rupea, județul Brașov
Program vizitare:
1 noiembrie – 31 martie: 9:00 – 17:00
1 aprilie – 31 august: 9:00 – 20:00
1 septembrie – 31 octombrie: 9:00 – 19:00