Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
Aceasta este prima retrospectivă a artistului Victor Brauner, în țara sa natală.
Vizitatorii pot admira peste 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga carieră a artistului suprarealist Brauner, de la București la Paris, din anii 1920 până în 1960.
Expoziţia este curatoriată de Camille Morando - director de documentare la Centrul Pompidou şi profesor la École du Louvre . Expoziția include și un împrumut excepțional de peste 50 de lucrări de la Centre Pompidou cât și de la Muzeul Saint-Etienne Metropole si Musee Cantini Marseilles.
Opera lui Victor Brauner este prezentată cronologic în cele 11 săli situate la etajul al doilea al Muzeului National de Arta Timisoara.
Victor Brauner (1903–1966) s-a născut la Piatra Neamț și s-a afirmat, în anii 1920, ca figură emblematică a avangardei bucureștene. În 1933, Brauner se alătură mișcării suprarealiste inițiate de André Breton, iar în 1938 se mută definitiv la Paris.
Tot atunci, artistul pierde accidental un ochi și, pentru că se pictase cu mai mulți ani în urmă într-un autoportret cu ochi enucleat, devine „pictorul vizionar” al mișcării suprarealiste, capabil de premoniții.
Rubrica susţinuta de Programul Catena pentru Artă -