Expozitia de costume tradiţionale, “Un Centenar și un pic de suflet românesc” – ASE București – 110 ani
Palatul Academiei de Știinţe Economice din București a purtat cu mândrie ia românească, în ceas aniversar, cu ocazia celebrării celor 110 ani. Istoria, educaţia și tradiţia s-au armonizat frumos, concretizându-se într-o expoziţie numită sugestiv…”Un Centenar și un pic de suflet românesc”.
“Picul de suflet românesc”…atât de necesar, a fost iniţiat de doamna prof.univ.dr Virginia Mărăcine – iar expoziţia de costume românești, este, de fapt, o tradiţie vernisată în anul 2021, care, iată, se bucură de continuitate.
În perioada 3 Aprilie – 13 Mai, în holul central al Palatului ASE, vizitatorii au putut admira mărturii de autenticitate românească, o autenticitate ţesută la război, cusută fir cu fir – povești cu rădăcini din toate meleagurile României.

“Ideea organizării acestei expoziţii a luat naștere în anul 2021, motivată fiind și de vorbele bunicii – “Când îți este mai rău și mai rău, fă tu ceva frumos, care să aducă binele în viaţa ta”. Confruntându-ne cu dificila perioadă a pandemiei, când reveneam la formatul fizic al școlii, am organizat în cadrul ASE prima expoziţie de costume populare. A fost ca o veritabilă bulă de aer, în acea perioadă, a fost picul de frumos care a echilibrat balanţa de după perioada aceea complicată. Ca și în cadrul acestei ediţii din 2023, și atunci, în 2021, am marcat o aniversare de suflet – 30 de ani de independenţă a Republicii Moldova și 30 de ani de la înfiinţarea Academiei de Studii Economice din Moldova. A fost o ocazie potrivită prin care colecţia mea de costume vechi românești – unele de peste 100 de ani - s-a unit într-o veritabilă expoziţie cu ii și porturi mai noi, ţesute cu migală, în Șezători, de membrele comunităţii #MăiestrIA din Chișinău”, ne precizează doamna Virginia Mărăcine.
Costumele expuse în cadrul Expoziţiei “Un Centenar și un pic de suflet Românesc”, sunt doar o mică parte dintr-o colecţie mult mai amplă a doamnei prof. univ. dr Virginia Mărăcine, colecţie ce însumează peste 200 de porturi.
Din costumele expuse, unul reprezintă cinstirea memoriei bunicii doamnei Virgina Mărăcine. Este chiar costumul de mireasă al bunicii, port tradiţional zonei Olteniei, datând din 1915 ( foto de mai sus). Povestea acestuia și alte amintiri și povești personale le vom descoperi într-o ediţie viitoare a revistei noastre.
De la an la an, colecţia doamnei profesoare se îmbogăţește cu costume din zonele pe care le vizitează, câutând meșteri locali, întrebând la gazdele pensiunilor unde se cazează sau chiar în târgurile și pieţele locale din zonele rurale.
“Din toate călătoriile și vacanţele mele, deja proprietarii de pensiuni mă știu și mă anuntă când află că cineva din comunitate are de vânzare o ie, un costum. În toţi acești ani, am ajuns să iubesc fiecare piesă din colecţie, stiu povestea fiecăreia, de unde am luat-o, în ce perioadă etc. Chiar dacă ele par un costum întreg, pe multe le-am achiziţionat pe bucăţi – o dată am luat ia, o dată zadiile din altă parte, pieptarul etc. Unindu-le, mă bucur că le-am readus la viaţă.
Văd în ce ritm aceste costume părăsesc ţara, fiind achiziţionate în colecţii private din afară, fiind bine păstrate și valorizate. Însă, îmi doresc să le reţinem și noi, în ţară, chiar dacă la un nivel mai mic, fiindcă rădăcinile noastre sunt aici”, declară doamna Virginia Mărăcine.
Fie că merge la o simplă plimbare sau la un eveniment, sau este chiar la catedră, doamna Virgina Mărăcine poartă ia. Aceasta dragoste pentru port a insuflat-o și studenţilor Facultăţii de Cibernetică din ASE.

“Studenţii mei știau de dragostea mea pentru ia tradiţională, cu mult timp înainte de a organiza expoziţiile. Noi, la facultate, în ultimii 12-13 ani ne susţinem în ie examenele de licenţă sau de disertaţie. Unii dintre studenţi și-au cumpărat pentru prima dată o ie cu această ocazie. Alţii au descoperit ce comori se ascundeau în cuferele bunicilor. Adesea, am fost surprinsă că studentele purtau ii foarte valoroase, foarte vechi, chiar am făut fotografii cu detaliie și cusăturile acestora”.

În viitor, expoziţia doamnei prof.univ.dr Virginia Mărăcine va putea fi admirată în noul Muzeu al Academiei de Studii Economice reunind si alte modele și povești ce abia așteaptă să fie transmise.
Ne bucurăm și noi să prezentăm cititorilor noștri aceste povești, mai ales, că pe 24 Iunie marcăm Ziua Universală a Iei. Ne dorim să vedem cât mai mulţi români purtând cu mândrie ia, și nu doar cu ocazia acestei zile!
Text, fotografii: Cristian-Alexandru Catană
Prof.univ. dr. Virginia Mărăcine

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







