Expozitia de costume tradiţionale, “Un Centenar și un pic de suflet românesc” – ASE București – 110 ani

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Palatul Academiei de Știinţe Economice din București a purtat cu mândrie ia românească, în ceas aniversar, cu ocazia celebrării celor 110 ani. Istoria, educaţia și tradiţia s-au armonizat frumos, concretizându-se într-o expoziţie numită sugestiv…”Un Centenar și un pic de suflet românesc”. 

“Picul de suflet românesc”…atât de necesar, a fost iniţiat de doamna prof.univ.dr Virginia Mărăcine – iar expoziţia de costume românești, este, de fapt, o tradiţie vernisată în anul 2021, care, iată, se bucură de continuitate.

În perioada 3 Aprilie – 13 Mai, în holul central al Palatului ASE, vizitatorii au putut admira mărturii de autenticitate românească, o autenticitate ţesută la război, cusută fir cu fir – povești cu rădăcini din toate meleagurile României. 


“Ideea organizării acestei expoziţii a luat naștere în anul 2021, motivată fiind și de vorbele bunicii – “Când îți este mai rău și mai rău, fă tu ceva frumos, care să aducă binele în viaţa ta”. Confruntându-ne cu dificila perioadă a pandemiei, când reveneam la formatul fizic al școlii, am organizat în cadrul ASE prima expoziţie de costume populare. A fost ca o veritabilă bulă de aer, în acea perioadă, a fost picul de frumos care a echilibrat balanţa de după perioada aceea complicată. Ca și în cadrul acestei ediţii din 2023, și atunci, în 2021, am marcat o aniversare de suflet – 30 de ani de independenţă a Republicii Moldova și 30 de ani de la înfiinţarea Academiei de Studii Economice din Moldova. A fost o ocazie potrivită prin care colecţia mea de costume vechi românești – unele de peste 100 de ani - s-a unit într-o veritabilă expoziţie cu ii și porturi mai noi, ţesute cu migală, în Șezători, de membrele comunităţii #MăiestrIA din Chișinău”, ne precizează doamna Virginia Mărăcine.

Costumele expuse în cadrul Expoziţiei “Un Centenar și un pic de suflet Românesc”, sunt doar o mică parte dintr-o colecţie mult mai amplă a doamnei prof. univ. dr Virginia Mărăcine, colecţie ce însumează peste 200 de porturi.

Din costumele expuse, unul reprezintă cinstirea memoriei bunicii doamnei Virgina Mărăcine. Este chiar costumul de mireasă al bunicii, port tradiţional zonei Olteniei, datând din 1915 ( foto de mai sus). Povestea acestuia și alte amintiri și povești personale le vom descoperi într-o ediţie viitoare a revistei noastre.

De la an la an, colecţia doamnei profesoare se îmbogăţește cu costume din zonele pe care le vizitează, câutând meșteri locali, întrebând la gazdele pensiunilor unde se cazează sau chiar în târgurile și pieţele locale din zonele rurale.

Din toate călătoriile și vacanţele mele, deja proprietarii de pensiuni mă știu și mă anuntă când află că cineva din comunitate are de vânzare o ie, un costum. În toţi acești ani, am ajuns să iubesc fiecare piesă din colecţie, stiu povestea fiecăreia, de unde am luat-o, în ce perioadă etc. Chiar dacă ele par un costum întreg, pe multe le-am achiziţionat pe bucăţi – o dată am luat ia, o dată zadiile din altă parte, pieptarul etc. Unindu-le, mă bucur că le-am readus la viaţă.

Văd în ce ritm aceste costume părăsesc ţara, fiind achiziţionate în colecţii private din afară, fiind bine păstrate și valorizate. Însă, îmi doresc să le reţinem și noi, în ţară, chiar dacă la un nivel mai mic, fiindcă rădăcinile noastre sunt aici”, declară doamna Virginia Mărăcine.

Fie că merge la o simplă plimbare sau la un eveniment, sau este chiar la catedră, doamna Virgina Mărăcine poartă ia. Aceasta dragoste pentru port a insuflat-o și studenţilor Facultăţii de Cibernetică din ASE. 

Studenţii mei știau de dragostea mea pentru ia tradiţională, cu mult timp înainte de a organiza expoziţiile. Noi, la facultate, în ultimii 12-13 ani ne susţinem în ie examenele de licenţă sau de disertaţie. Unii dintre studenţi și-au cumpărat pentru prima dată o ie cu această ocazie. Alţii au descoperit ce comori se ascundeau în cuferele bunicilor. Adesea, am fost surprinsă că studentele purtau ii foarte valoroase, foarte vechi, chiar am făut fotografii cu detaliie și cusăturile acestora”

În viitor, expoziţia doamnei prof.univ.dr Virginia Mărăcine va putea fi admirată în noul Muzeu al Academiei de Studii Economice reunind si alte modele și povești ce abia așteaptă să fie transmise. 

Ne bucurăm și noi să prezentăm cititorilor noștri aceste povești, mai ales, că pe 24 Iunie marcăm Ziua Universală a Iei. Ne dorim să vedem cât mai mulţi români purtând cu mândrie ia, și nu doar cu ocazia acestei zile!

Text, fotografii: Cristian-Alexandru Catană

Prof.univ. dr. Virginia Mărăcine


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page