“Pe mine mă interesează ceea ce durează; Pe mine mă interesează ceea ce dăinuie. Nu mă interesează efemerul.” (Viorel Mărginean)
Reunind teme precum – natura statică, peisaj, compoziţie decorativă – picturile artistului Viorel Mărginean vor purta vizitatorii în veritabile călătorii ale simţurilor. Alături de cele 35 de picturi, în cadrul expoziţiei sunt expuse și obiecte de patrimoniu din colecţiile Muzeului ASTRA.
În cadrul vernisajului ce a avut loc pe 18 Octombrie 2022, pe lângă vizitatea expoziţiei, publicul s-a bucurat și de microrecitalul sustinut de Simona Strungaru și Sebastian Burneci, urmat de proiecţia filmului "Mărginenii" regizat de Laurenţiu Damian.
Operele de artă semnate Viorel Mărginean se regăsesc în muzee din ţară, remarcând Muzeul Național de Artă din București, Muzeul de Artă Cluj‑Napoca, precum și cadrul diverselor colecţii particulare de artă atât din România, cât din state precum: SUA, Japonia, Australia, Israel, Italia, Germania, Danemarca etc. Viorel Mărgineam a ocupat și funcţiile de director al Muzeului Național de Artă al României(1994-1995) și de ministru al Culturii (1995-1996)
Viorel Mărginean (1933 – 2022)
Date Biografice
Viorel Mărginean s-a născut la 12 decembrie 1933 în comuna Cenade, județul Alba, și a decedat în 28 februarie 2022 la București. În zona colinară înaltă din centrul Transilvaniei își va petrece primii șapte ani din viață. Era al zecelea copil al lui Ilie Mărginean și al Anei Alexe. Tatăl său – brigadier silvic al Mitropoliei Blajului – a fost primul primar român de după 1918. Mama sa era o recunoscută artizană, talentată creatoare de modele pentru țesăturile specifice zonei.
Rubrica susţinuta de Programul Catena pentru Artă -
Expoziţia: "Cultura populara în opera pictorului Viorel Mărginean"
– Complexul Național Muzeal ASTRA, Sibiu
Vizitare: Până pe 10 iunie 2023.
Strada Pădurea Dumbrava nr. 16-20, Sibiu