Expoziţia “Cela Neamţu – Miracolul firului de lână”, Muzeul Naţional Cotroceni

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

De la începutul lunii Martie și până pe 15 Aprilie 2024, Muzeul Naţional Cotroceni a găzduit impresionanta expoziţie “Cela Neamţu – Miracolul firului de lână”. Exponatele sunt veritabile obiecte de patrimoniu realizate în peste 60 de ani de creaţie și inspiraţie artistică de doamna Cela Neamţu, considerată” Pasărea cea măiastră a tapiserei româneşti”.

 

Așa cum ne-a obișnuit an de an, în luna Martie, Muzeul Naţional Cotroceni prezintă publicului o artistă contemporană, ocazie prin care, în cultura românească s-a realizat o îmbinare între tradiţia autentică românească și arta universală contemporană, mărturie fiind creaţiile expoziţiei “Mircolul firului de lână”.

 

Astfel, timp de o lună și jumătate vizitatorii au avut ocazia de a admira tapiserii impresionante realizate de artista Cela Neamţu aduse de la muzee din toată ţara.

 


Dintre lucrări expuse în cadrul Muzeul Naţional Cotroceni menţionăm: “Colegele” - Muzeul Județean Buzău; “Altar” - Muzeul de Artă Vizuală Galați, “Imperiala” - Centrul Cultural „Cela Neamțu”, Ciurea, Iași, “Umbrae Parvae” - Colecția Lixandru Neamțu, “Broderii cu Punctul de la Putna”, “Colecția Cela Neamțu”, sau “Fereastră Manuelină”- Colecția Tudor Bălan.

“Mereu declar că-mi place să mă joc cu firele. Aşa am făcut şi cu petecuţele primite de la Lena Constante, deşi iniţial, femeile ce au avut grijă de dânsa au dorit să le arunce. Pot spune că le-am salvat, le-am adoptat şi-n forma pe care le prezint, cred că pot ţine şi 500 de ani. Nu sunt asemenea iilor de îmbrăcat. Aceste creaţii ale mele sunt “ii-tablou”, petece de ii cu desen pastel – un act de creaţie, pe care l-am început în 2015.

E o terapie pentru mine, bucuria aceasta a lipitului, a croitului cu petice. E un fel de joc copilăresc. Când eram mică mama îmi dădea petice și mă jucam pe prispă, le coseam, le tăiam… Asta e bucuria pe care o simt acum când stau și lucrez asemenea minunății”, declară artista Cela Neamţu.


Cela Neamţu – “Doamna tapiseriei româneşti”

Născută în data de 16 Iulie 194 în localitatea Piciorul Lupului din judeţul Iaşi, Cela Neamţu a dus povestea taipseriei româneşti peste tot în lume, culegând aprecieri pe deplin meritate. Începând cu anul 1970 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, după absolvirea Istitutului “Nicolae Grigorescu” – secţia “Artă Textilă” din Capitală. Dincolo de graniţele ţarii, doamna tapiseriei româneşti a fost aleasă în anul 1990 drept membru corespondent al E.T.N – “Eurpean Textile Network” cât şi al I.T.N.E.T – International Textile Network.

Artista Cela Neamţu s-a afirmat în lumea tapiseriei prin crearea "Punctului de la Putna. Acesta este inspirat din broderiile medievale românești. În anul 1987, lucrările sale realizate în această tehnică spectaculoasă au impresionat publicul prezent la cea de-a XIII-a ediție a Bienalei de Tapiserie din Lausanne, Elveția.

Premii şi distincţii: 

1974 - Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru prototip;

1978 - Premiul II pentru Tapiserie oferit de Ministerul Culturii;

1984 - Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru Tapiserie;

1986 - Diplomă de Onoare la Cvadrienala Artelor Decorative din Erfurt, Germania;

1987 - Placheta la a 8-a Bienală Internaţională de Arte din Valparaiso, Chile;

2000 - Medalia Mihai Eminescu;

2001 - Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Comandor;

2003 - Nominalizată pentru Premiul Academiei Române;

2005 - Premiul de Excelenţă din partea Patronatului Naţional Român;

2006 - Medalia de Aur a Salonului Artiştilor Plastici Francezi, ediţia nr. 217, Grand Palais, Paris;

2008 - Premiul “Vasile Pogor” din partea primăriei oraşului Iaşi;

15 decembrie 2011 - ACADEMIA ROMÂNĂ acordă PREMIUL ,,ION ANDREESCU” în domeniul artelor plastice pentru ÎNTREAGA CREAŢIE doamnei CELA NEAMŢU. STOP

 (www.celaneamtu.ro)

 

Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.

 

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: