Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
De la începutul lunii Martie și până pe 15 Aprilie 2024, Muzeul Naţional Cotroceni a găzduit impresionanta expoziţie “Cela Neamţu – Miracolul firului de lână”. Exponatele sunt veritabile obiecte de patrimoniu realizate în peste 60 de ani de creaţie și inspiraţie artistică de doamna Cela Neamţu, considerată” Pasărea cea măiastră a tapiserei româneşti”.
Așa cum ne-a obișnuit an de an, în luna Martie, Muzeul Naţional Cotroceni prezintă publicului o artistă contemporană, ocazie prin care, în cultura românească s-a realizat o îmbinare între tradiţia autentică românească și arta universală contemporană, mărturie fiind creaţiile expoziţiei “Mircolul firului de lână”.
Astfel, timp de o lună și jumătate vizitatorii au avut ocazia de a admira tapiserii impresionante realizate de artista Cela Neamţu aduse de la muzee din toată ţara.
Dintre lucrări expuse în cadrul Muzeul Naţional Cotroceni menţionăm: “Colegele” - Muzeul Județean Buzău; “Altar” - Muzeul de Artă Vizuală Galați, “Imperiala” - Centrul Cultural „Cela Neamțu”, Ciurea, Iași, “Umbrae Parvae” - Colecția Lixandru Neamțu, “Broderii cu Punctul de la Putna”, “Colecția Cela Neamțu”, sau “Fereastră Manuelină”- Colecția Tudor Bălan.
“Mereu declar că-mi place să mă joc cu firele. Aşa am făcut şi cu petecuţele primite de la Lena Constante, deşi iniţial, femeile ce au avut grijă de dânsa au dorit să le arunce. Pot spune că le-am salvat, le-am adoptat şi-n forma pe care le prezint, cred că pot ţine şi 500 de ani. Nu sunt asemenea iilor de îmbrăcat. Aceste creaţii ale mele sunt “ii-tablou”, petece de ii cu desen pastel – un act de creaţie, pe care l-am început în 2015.
E o terapie pentru mine, bucuria aceasta a lipitului, a croitului cu petice. E un fel de joc copilăresc. Când eram mică mama îmi dădea petice și mă jucam pe prispă, le coseam, le tăiam… Asta e bucuria pe care o simt acum când stau și lucrez asemenea minunății”, declară artista Cela Neamţu.
Cela Neamţu – “Doamna tapiseriei româneşti”
Născută în data de 16 Iulie 194 în localitatea Piciorul Lupului din judeţul Iaşi, Cela Neamţu a dus povestea taipseriei româneşti peste tot în lume, culegând aprecieri pe deplin meritate. Începând cu anul 1970 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, după absolvirea Istitutului “Nicolae Grigorescu” – secţia “Artă Textilă” din Capitală. Dincolo de graniţele ţarii, doamna tapiseriei româneşti a fost aleasă în anul 1990 drept membru corespondent al E.T.N – “Eurpean Textile Network” cât şi al I.T.N.E.T – International Textile Network.
Artista Cela Neamţu s-a afirmat în lumea tapiseriei prin crearea "Punctului de la Putna. Acesta este inspirat din broderiile medievale românești. În anul 1987, lucrările sale realizate în această tehnică spectaculoasă au impresionat publicul prezent la cea de-a XIII-a ediție a Bienalei de Tapiserie din Lausanne, Elveția.
Premii şi distincţii:
1974 - Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru prototip;
1978 - Premiul II pentru Tapiserie oferit de Ministerul Culturii;
1984 - Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru Tapiserie;
1986 - Diplomă de Onoare la Cvadrienala Artelor Decorative din Erfurt, Germania;
1987 - Placheta la a 8-a Bienală Internaţională de Arte din Valparaiso, Chile;
2000 - Medalia Mihai Eminescu;
2001 - Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Comandor;
2003 - Nominalizată pentru Premiul Academiei Române;
2005 - Premiul de Excelenţă din partea Patronatului Naţional Român;
2006 - Medalia de Aur a Salonului Artiştilor Plastici Francezi, ediţia nr. 217, Grand Palais, Paris;
2008 - Premiul “Vasile Pogor” din partea primăriei oraşului Iaşi;
15 decembrie 2011 - ACADEMIA ROMÂNĂ acordă PREMIUL ,,ION ANDREESCU” în domeniul artelor plastice pentru ÎNTREAGA CREAŢIE doamnei CELA NEAMŢU. STOP
Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.