Cujneria sau arta cusutului pieptarelor la Moisei, Maramures

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Cu toții admirăm un costum tradițional atunci când, în cadrul unor evenimente sau sărbători, avem ocazia să îl vedem, însă foarte puțini știu câtă muncă se află în spatele acestei creații unice. Tradiția cusutului este renumită și recunoscută internațional, motiv pentru care costumele tradiționale românești sunt foarte apreciate de cunoscătorii din lumea largă.

În perioada petrecută la Moisei am avut plăcuta surpriză și onoarea, totodată, să fiu introdusă în tainele cusutului pieptarelor sau cujneritului cum i se spune aici, o tradiție păstrată de veacuri ce simbolizează un singur lucru, acela că moiseienii nu și-au uitat rădăcinile și duc mai departe, cu mândrie, tradiția și arta confecționării portului țărănesc, o propagă din generație în generație folosind uneltele din vechime dar și modul de utilizare a acestora.

Acest meșteșug a fost documentat la tanti Ileana din Moisei, cunoscută local ca Ileana cujnerița, femeie trecută de 70 de ani care încă lucrează la pieptare și se mândrește cu acest lucru.

La prima vedere culorile vii și bine conturate creează falsa senzație că pieptarul este cusut industrial, dar la o privire mai atentă ai să remarci micile imperfecțiuni care trădează lucrul manual. Așa se face că, fiecare pieptar este unic în felul lui chiar dacă este confecționat de aceeași persoană. Toate formele și decupăturile sunt făcute manual, fără șabloane sau alte instrumente ajutătoare.

Pentru început există niște termeni care trebuie lămuriți pentru a înțelege mai bine procedeul de fabricație. În vechime, se folosea blana de oaie sau de miel, dar datorită faptului că era foarte greu de păstrat datorită moliilor, la ora actuală se folosește blănița artificială. O blaniță foarte moale, albă, pufoasă care scoate perfect în evidență contrastele de culoare și modelele create manual.

Ca termeni specifici, locali, avem:

“prima”- partea inferioară a pieptarului, cea neagră din jurul taliei;

“cranga mică” – bentița albă de pe față ce coboară de la umeri până la subțioară;

“cranga mare” – bentița albă de pe spate ce coboară de la umăr până la talie;

“podul sau poducul” – bucata de piele ce face legătura dintre față și spate și se întinde de la subțioară până la talie;

“curele împletite” – curelușe foarte fine din piele împletite și răsucite cu ajutorul cărora se leagă podul sau poducul de fața și de spatele pieptarului. Practic este modul de legătură dintre pod și fața, respectiv spatele pieptarului;

“stic” – bentița albă de deasupra primei și cea dintre cranga mică și poduc pe față sau cranga mare și poduc pe spate;

„cărmăjie” – piele foarte fină, albă, maro sau neagră, din care se fac modelele de floare de pe fața și spatele pieptarului, curelele împletite și decupăturile pentru broderie;

“potricală” – preducea, instrument cu care se decupează circular bucățele din piele de diferite dimensiuni;

“bumb” – podoabă rezultată în urma încingerii pe plită a pielii tăiate cu potricala. Datorită temperaturii foarte mari, respectiva bucată de piele se strânge foarte rapid și devine foarte dură, ca un nasture sferic, dar de piele. Acest nasture se coase apoi, manual, pe fața și pe spatele pieptarului;

“struți” – ansamblul de mai mulți bumbi cusuți în centrul florilor de cărmăjie pe fața și pe spatele pieptarului.

Practic, fiecare pieptar este un ansamblu modular compus din diferite bentițe cusute și brodate, care sunt apoi îmbinate cu măiestrie dând pieptarului un aspect unitar. Coaserea se face numai cu ațe colorate natural și din elemente naturale.

Fiecare pieptar este unic și, aici, intervine imaginația și experiența fiecărei cujnerițe. Modelele ce sunt cusute cu o abilitate de invidiat, se realizează din memorie, venind parcă din memoria trecutului și a neamului ce a trăit pe aceste meleaguri. Nu există un manual pentru acest meșteșug ci există doar dorința de a evolua și a face un lucru perfect de la început până la sfârșit.

Tanti Ileana a fost cea care a făcut o demonstrație de cusut pieptare. Mâinile îi alegau spințare printre firele colorate care o dată înfipte în piele începeau să prindă formă. Este fascinant să vezi cum din nimic se naște un model superb, care alăturându-se altui model, dădeau viață unei adevărate opere de artă.

În timp ce cusea tanti Ileana povestea. Cum a învățat ea de mică arta cusutului și cum fura meseria de la bătrânele satului, câtă muncă este pentru crearea unui pieptar și cât de mult durează. Astfel, un pieptar pentru o persoană matură se confecționează între 30 și 45 de zile, în funcție de mărime. O muncă titanică ce necesită o vedere ireproșabilă și un simț artistic desăvârșit. Tanti Ileana parcă întinerea pe măsură ce povestea. Astfel, tradiția cujneritului a devenit povestea de viață a celei ce duce mai departe tainele creației pieptarului de Moisei.

Text și fotografii: Adriana Roman


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 23, 2025
Bucurie, frumusețe și magie găsiți în expoziția de artă CATS ARE TAKING OVER, care este un remediu pentru suflet așa cum este pisica, personajul principal al acestei expoziții. Un nou spațiu cultural din București - Vila Catena s-a deschis cu această inedită expoziție, care reunește lucrările a 45 de artiști și grupuri artistice din România, China, Franța, Polonia, Spania, Australia, SUA. Expoziția este deschisă în perioada 10 aprilie - 30 iulie 2025, joi și vineri între orele 15 -19, sâmbătă între orele 12-16, la Vila Catena (str. Radu Calomfirescu nr. 15, București).
April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
Mai multe articole
catena-page