MARGARETA DE AUR

Cascada Cailor și Lacul Știol – răcoare pe cărările munților Rodnei

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Poartă de plecare către înălțimile munților Rodnei, stațiunea turistică Borșa este un punct turistic recomandat pentru cei ce vor să descopere atracțiile montane, și nu numai, ale Maramureșului. 

O sumedenie de trasee montane și ecoturistice pentru toate categoriile de turiști au fost pregătite de Administrația Parcului Național Munții Rodnei, al doilea parc național ca întindere din România. Vârfurile Pietrosul Rodnei – 2303 m, Ineu – 2279 m și Ineuț – 2222 m oferă cele mai înalte puncte de belvedere din Carpații Orientali.

Unul dintre cele mai pitorești trasee din munții Rodnei este cel spre Cascada Cailor și Lacul Știol practicabil în două sensuri – fie dinspre Borșa, fie dinspre Pasul Prislop – trecătoarea aflată la cea mai mare înălțime din România – 1416 m.

Parcurs dinspre stațiunea Borșa, traseul spre Cascada Cailor și Lacul Știol se intersectează cu “Traseul educativ stațiunea Borșa – Lacul Izvorul Bistriței (Știol)” o inițiativă lăudabilă ce aduce mai aproape de cei tineri educația montană, turismul durabil și respectul pentru natură.


Traseul educativ “Borșa – Lacul Izvorul Bistriței” cuprinde o înșiruire de 9 puncte – panouri informative oferind detalii despre protejarea naturii, valoarea ecosistimelor înltâlnite și alte elemente ce țin de ecoturism. Traseul educativ se suprapune pe vechiul traseul turistic “Stațiunea Borșa – Cascada Cailor – Șaua Știol – Tăul Știol (Lacul Izvorul Bistriței), întâlnind marcajele triunghi roșu, respectiv, bandă albastră.

Panoul 1 – “Petrurbarea naturală – element esențial în dinamica ecosistemelor naturale;

Panoul 2 – “Schimbul de generații în dinamica pădurilor”;

Panolul 3 – “Cascada Cailor – minune a naturii”;

Panoul 4 – “Pădurea de molid – mereu verde și misterioasă”;

Panoul 5 – “Tinoavele – arhive ale evoluției naturii”;

Panoul 6 – “Pajiștea montană – un covor verde nesfârșit sub cer”;

Panoul 7 – “Vegetația forestieră – scut împotriva eroziunii și alunecărilor de teren”;

Panoul 8 – “Căldarea glaciară și Lacul Știol – oglindă spre cer”;

Panoul 9 – Jnepenișul – o junglă de netrecut dar și o frână eficientă în calea eroziunii”.

Popas de suflet la Mănăstirea “Schimbarea la față” – Prislop

Pornind spre Lacul Știol dinspre Pasul Prislop, vom face un popas de suflet la Mănăstirea "Schimbarea la Faţă" -Prislop, situată chiar la debutul traseului montan. Aflată la altitudinea de 1413 m, la granița Maramureșului cu Bucovina, Biserica Mănăstirii Prislop are două hramuri: “Schimbarea la față” și “Sfânta Treime”. În apropierea mănăstirii ridicate în anul 1999 se află și un monument în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.

Lăsând în urma noastră mănăstirea, traseul continuă spre Șaua Știol și vârful Gărgălau, vârf ce veghează lacul Știol. Traseul, în prima parte, este un drum forestier în serpentine și urcare ușoară (4 km.) până-n zona alpină, depășind mai multe pajiști cu stâne. Înainte de a ajunge la Lacul Știol, în lunile de vară, peisajul montan este răsfățat de rozul pâlcurilor de rhododendron, scăldate de șiroaie de ape repezi de munte. Cărarea continuă printre tufe de afin și jnepeniș, coborând până pe malul tăului glaciar Știol, loc de popas.

Lacul Știol este un lac glaciar din munții Rodnei, cu o culoare verde-smarald, aflat la altitudinea de 1850 m, sub vârful Gărgălău (2159m). Din apele sale izvorăște Bistrița Aurie, de unde și denumirea de la Lacul Izvorul Bistriței. 

Întorcându-ne în poteca din Șaua Știol traseul nostru va continua timp de 1h și 15 min spre Cascada Cailor. De jur împrejur vom privi spre înălțimile de piatră ale munților Rodnei, unde, dacă suntem norocoși putem admira pe stânci capre negre și marmote. În scurt timp vom intersecta și traseele turistice și traseul educativ ce urcau direct din Borșa, fie pe jos, fie cu acces telescaun spre Cascada Cailor.

Vom ajunge pe o cărăre forestieră prevăzută cu băncute și locuri special amenajate pentru popas de unde turiștii pot admira spectaculoasa cădere de apă a Cascadei Cailor, aflată la altitudinea de 1300 m. Aceasta este formată din izvoare și ape adunate din topirea zăpezilor de pe muntele Cailor, scurgându-se din circul glaciar într-o cădere de apă, cu 3 praguri, cu o înălțime totală de aproximativ 97 de metri.

Cascada Cailor este considerată una dintre cascadele cu cele mai mari căderi de apă din România.

Din acest punct turiștii pot alege să coboare pe firul apei până în stațiunea Borșa (1h și 30min) sau se pot întoarce – 40 minute la stația de Telescaun.

Descoperiți farmecul munților Rodnei cât și alte drumeții montane și excursii cu agenția de turism “Scorilo Travel Vacanțe” – www.scorilotravelvacante.ro

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
February 27, 2025
Un frumos omagiu adus remarcabilului artist vizual Gheorghe I. Anghel (1938-2024) este expoziția retrospectivă deschisă la Muzeul de Artă Constanța în perioada 13 ianuarie - 30 martie 2025. Prin lucrările sale de pictură și ceramică, simțim legătura puternică pe care artistul a avut-o cu marea, cu civilizația elenistică și istoria antică descoperită în siturile arheologice din Dobrogea. Vă invităm să petreceți o zi minunată la muzeu. În deschiderea expoziției au vorbit - curatorii expoziției Ion Anghel, fiul pictorului, și Lelia Rus Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă Constanța, alături de criticul de artă Cristian-Robert Velescu și Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.“Gheorghe I. Anghel era un om deschis, un erudit, un om cultivat, un artist cu o formă de exprimare extrem de contemporană și de provocatoare, de interesantă, de incitantă. Un astfel de om se naște destul de rar.”- spune Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Mai multe articole
catena-page
Share by: