Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
O sumedenie de trasee montane și ecoturistice pentru toate categoriile de turiști au fost pregătite de Administrația Parcului Național Munții Rodnei, al doilea parc național ca întindere din România. Vârfurile Pietrosul Rodnei – 2303 m, Ineu – 2279 m și Ineuț – 2222 m oferă cele mai înalte puncte de belvedere din Carpații Orientali.
Unul dintre cele mai pitorești trasee din munții Rodnei este cel spre Cascada Cailor și Lacul Știol practicabil în două sensuri – fie dinspre Borșa, fie dinspre Pasul Prislop – trecătoarea aflată la cea mai mare înălțime din România – 1416 m.
Parcurs dinspre stațiunea Borșa, traseul spre Cascada Cailor și Lacul Știol se intersectează cu “Traseul educativ stațiunea Borșa – Lacul Izvorul Bistriței (Știol)” o inițiativă lăudabilă ce aduce mai aproape de cei tineri educația montană, turismul durabil și respectul pentru natură.
Traseul educativ “Borșa – Lacul Izvorul Bistriței” cuprinde o înșiruire de 9 puncte – panouri informative oferind detalii despre protejarea naturii, valoarea ecosistimelor înltâlnite și alte elemente ce țin de ecoturism. Traseul educativ se suprapune pe vechiul traseul turistic “Stațiunea Borșa – Cascada Cailor – Șaua Știol – Tăul Știol (Lacul Izvorul Bistriței), întâlnind marcajele triunghi roșu, respectiv, bandă albastră.
Panoul 1 – “Petrurbarea naturală – element esențial în dinamica ecosistemelor naturale;
Panoul 2 – “Schimbul de generații în dinamica pădurilor”;
Panolul 3 – “Cascada Cailor – minune a naturii”;
Panoul 4 – “Pădurea de molid – mereu verde și misterioasă”;
Panoul 5 – “Tinoavele – arhive ale evoluției naturii”;
Panoul 6 – “Pajiștea montană – un covor verde nesfârșit sub cer”;
Panoul 7 – “Vegetația forestieră – scut împotriva eroziunii și alunecărilor de teren”;
Panoul 8 – “Căldarea glaciară și Lacul Știol – oglindă spre cer”;
Panoul 9 – Jnepenișul – o junglă de netrecut dar și o frână eficientă în calea eroziunii”.
Popas de suflet la Mănăstirea “Schimbarea la față” – Prislop
Pornind spre Lacul Știol dinspre Pasul Prislop, vom face un popas de suflet la Mănăstirea "Schimbarea la Faţă" -Prislop, situată chiar la debutul traseului montan. Aflată la altitudinea de 1413 m, la granița Maramureșului cu Bucovina, Biserica Mănăstirii Prislop are două hramuri: “Schimbarea la față” și “Sfânta Treime”. În apropierea mănăstirii ridicate în anul 1999 se află și un monument în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.
Lăsând în urma noastră mănăstirea, traseul continuă spre Șaua Știol și vârful Gărgălau, vârf ce veghează lacul Știol. Traseul, în prima parte, este un drum forestier în serpentine și urcare ușoară (4 km.) până-n zona alpină, depășind mai multe pajiști cu stâne. Înainte de a ajunge la Lacul Știol, în lunile de vară, peisajul montan este răsfățat de rozul pâlcurilor de rhododendron, scăldate de șiroaie de ape repezi de munte. Cărarea continuă printre tufe de afin și jnepeniș, coborând până pe malul tăului glaciar Știol, loc de popas.
Lacul Știol este un lac glaciar din munții Rodnei, cu o culoare verde-smarald, aflat la altitudinea de 1850 m, sub vârful Gărgălău (2159m). Din apele sale izvorăște Bistrița Aurie, de unde și denumirea de la Lacul Izvorul Bistriței.
Întorcându-ne în poteca din Șaua Știol traseul nostru va continua timp de 1h și 15 min spre Cascada Cailor. De jur împrejur vom privi spre înălțimile de piatră ale munților Rodnei, unde, dacă suntem norocoși putem admira pe stânci capre negre și marmote. În scurt timp vom intersecta și traseele turistice și traseul educativ ce urcau direct din Borșa, fie pe jos, fie cu acces telescaun spre Cascada Cailor.
Vom ajunge pe o cărăre forestieră prevăzută cu băncute și locuri special amenajate pentru popas de unde turiștii pot admira spectaculoasa cădere de apă a Cascadei Cailor, aflată la altitudinea de 1300 m. Aceasta este formată din izvoare și ape adunate din topirea zăpezilor de pe muntele Cailor, scurgându-se din circul glaciar într-o cădere de apă, cu 3 praguri, cu o înălțime totală de aproximativ 97 de metri.
Cascada Cailor este considerată una dintre cascadele cu cele mai mari căderi de apă din România.
Din acest punct turiștii pot alege să coboare pe firul apei până în stațiunea Borșa (1h și 30min) sau se pot întoarce – 40 minute la stația de Telescaun.
Descoperiți farmecul munților Rodnei cât și alte drumeții montane și excursii cu agenția de turism “Scorilo Travel Vacanțe” – www.scorilotravelvacante.ro