Cascada Cailor și Lacul Știol – răcoare pe cărările munților Rodnei

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Poartă de plecare către înălțimile munților Rodnei, stațiunea turistică Borșa este un punct turistic recomandat pentru cei ce vor să descopere atracțiile montane, și nu numai, ale Maramureșului. 

O sumedenie de trasee montane și ecoturistice pentru toate categoriile de turiști au fost pregătite de Administrația Parcului Național Munții Rodnei, al doilea parc național ca întindere din România. Vârfurile Pietrosul Rodnei – 2303 m, Ineu – 2279 m și Ineuț – 2222 m oferă cele mai înalte puncte de belvedere din Carpații Orientali.

Unul dintre cele mai pitorești trasee din munții Rodnei este cel spre Cascada Cailor și Lacul Știol practicabil în două sensuri – fie dinspre Borșa, fie dinspre Pasul Prislop – trecătoarea aflată la cea mai mare înălțime din România – 1416 m.

Parcurs dinspre stațiunea Borșa, traseul spre Cascada Cailor și Lacul Știol se intersectează cu “Traseul educativ stațiunea Borșa – Lacul Izvorul Bistriței (Știol)” o inițiativă lăudabilă ce aduce mai aproape de cei tineri educația montană, turismul durabil și respectul pentru natură.


Traseul educativ “Borșa – Lacul Izvorul Bistriței” cuprinde o înșiruire de 9 puncte – panouri informative oferind detalii despre protejarea naturii, valoarea ecosistimelor înltâlnite și alte elemente ce țin de ecoturism. Traseul educativ se suprapune pe vechiul traseul turistic “Stațiunea Borșa – Cascada Cailor – Șaua Știol – Tăul Știol (Lacul Izvorul Bistriței), întâlnind marcajele triunghi roșu, respectiv, bandă albastră.

Panoul 1 – “Petrurbarea naturală – element esențial în dinamica ecosistemelor naturale;

Panoul 2 – “Schimbul de generații în dinamica pădurilor”;

Panolul 3 – “Cascada Cailor – minune a naturii”;

Panoul 4 – “Pădurea de molid – mereu verde și misterioasă”;

Panoul 5 – “Tinoavele – arhive ale evoluției naturii”;

Panoul 6 – “Pajiștea montană – un covor verde nesfârșit sub cer”;

Panoul 7 – “Vegetația forestieră – scut împotriva eroziunii și alunecărilor de teren”;

Panoul 8 – “Căldarea glaciară și Lacul Știol – oglindă spre cer”;

Panoul 9 – Jnepenișul – o junglă de netrecut dar și o frână eficientă în calea eroziunii”.

Popas de suflet la Mănăstirea “Schimbarea la față” – Prislop

Pornind spre Lacul Știol dinspre Pasul Prislop, vom face un popas de suflet la Mănăstirea "Schimbarea la Faţă" -Prislop, situată chiar la debutul traseului montan. Aflată la altitudinea de 1413 m, la granița Maramureșului cu Bucovina, Biserica Mănăstirii Prislop are două hramuri: “Schimbarea la față” și “Sfânta Treime”. În apropierea mănăstirii ridicate în anul 1999 se află și un monument în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.

Lăsând în urma noastră mănăstirea, traseul continuă spre Șaua Știol și vârful Gărgălau, vârf ce veghează lacul Știol. Traseul, în prima parte, este un drum forestier în serpentine și urcare ușoară (4 km.) până-n zona alpină, depășind mai multe pajiști cu stâne. Înainte de a ajunge la Lacul Știol, în lunile de vară, peisajul montan este răsfățat de rozul pâlcurilor de rhododendron, scăldate de șiroaie de ape repezi de munte. Cărarea continuă printre tufe de afin și jnepeniș, coborând până pe malul tăului glaciar Știol, loc de popas.

Lacul Știol este un lac glaciar din munții Rodnei, cu o culoare verde-smarald, aflat la altitudinea de 1850 m, sub vârful Gărgălău (2159m). Din apele sale izvorăște Bistrița Aurie, de unde și denumirea de la Lacul Izvorul Bistriței. 

Întorcându-ne în poteca din Șaua Știol traseul nostru va continua timp de 1h și 15 min spre Cascada Cailor. De jur împrejur vom privi spre înălțimile de piatră ale munților Rodnei, unde, dacă suntem norocoși putem admira pe stânci capre negre și marmote. În scurt timp vom intersecta și traseele turistice și traseul educativ ce urcau direct din Borșa, fie pe jos, fie cu acces telescaun spre Cascada Cailor.

Vom ajunge pe o cărăre forestieră prevăzută cu băncute și locuri special amenajate pentru popas de unde turiștii pot admira spectaculoasa cădere de apă a Cascadei Cailor, aflată la altitudinea de 1300 m. Aceasta este formată din izvoare și ape adunate din topirea zăpezilor de pe muntele Cailor, scurgându-se din circul glaciar într-o cădere de apă, cu 3 praguri, cu o înălțime totală de aproximativ 97 de metri.

Cascada Cailor este considerată una dintre cascadele cu cele mai mari căderi de apă din România.

Din acest punct turiștii pot alege să coboare pe firul apei până în stațiunea Borșa (1h și 30min) sau se pot întoarce – 40 minute la stația de Telescaun.

Descoperiți farmecul munților Rodnei cât și alte drumeții montane și excursii cu agenția de turism “Scorilo Travel Vacanțe” – www.scorilotravelvacante.ro

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: