Casa memorială "Elie Wiesel", Sighetu Marmației

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

La intersecția cu strada Tudor Vladimirescu, pe strada Dragoş Vodă, din Sighetul Marmaţiei, am descoperit și vizitat casa în care s-a născut Elie Wiesel.
Personalitatea sa complexă, viața plină de pierderi tragice și de experiențe cumplite sunt subiectele acestei case memoriale, dar și o prezentare a comunităţii evreieşti din Sighet şi din Maramureş.

Personalitatea sa complexă, viața plină de pierderi tragice și de experiențe cumplite sunt subiectele acestei case memoriale, dar și o prezentare a comunităţii evreieşti din Sighet şi din Maramureş.
Elie, numele complet fiind Eliezer, Wiesel s-a născut pe data de 30 septembrie 1928, în orașul Sighet, Maramureș, la vremea aceea aparținând Regatului României. A decedat la data de 2 iulie 2016, în New York, Statele Unite ale Americii. S-a născut într-o familie de evrei din România și a fost supraviețuitor al Holocaustului. A fost scriitor, eseist și ziarist american, lucrările sale fiind scrise în limbile franceză, engleză, idiș și ebraică. A fost filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului.

Repere din viaţa lui Elie Wiesel:

- În anul 1986, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

- În anul 1996, a fost numit membru al Academiei Americane de Artă și Literatură;

- Din anul 2001 a devenit membru de onoare al Academiei Române.

Casa memorială - Un spațiu al emoției, al condescendenței

Casa în care s-a născut Elie Wiesel are arhitectura specifică burgurilor transilvane și aparţinea cartierului evreiesc din Sighet. Dispunerea spațiilor și amenajarea interioară sunt caracteristice pentru locuințele clasei mijlocii de de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Astfel, piesele de mobilier din lemn masiv, vitrina, masa cu șase scaune, radioul din living, sobele de teracotă, suporturile pentru lumânari sunt doar câteva dintre elementele de decor ale unei case obișnuite ce parcă și acum își așteaptă familia să se așeze în jurul mesei.

Dat fiind faptul că amenajarea casei memoriale a fost concepută de specialiştii Muzeului Maramureşului, scopul acestora a fost de a pune în lumină personalitatea lui Elie Wiesel şi a prezenței comunităţii evreieşti din Sighet şi din Maramureş.

Astfel, în holul de la intrare am descoperit o prezentare generală a casei şi a profesorului Elie Wiesel, laureatul Premiului Nobel pentru Pace.

În prima cameră mobilierul, tablourile redau atmosfera copilăriei lui Elie Wiesel, dar şi specificul comunităţii evreieşti. În tablouri sunt fotografii cu familii de evrei din Sighet.

A doua încăpere sunt expuse peste 30 de volume, în dulapuri şi vitrine, lucrări care fac parte din opera lui Elie Wiesel, subliniindu-i, astfel, personalitatea complexă.

Tot aici, sunt prezentate momente biografice și fotografii din timpul vizitelor lui Elie Wiesel în Sighetul Marmaţiei. În această cameră s-a reconstituit un colţ cu masa de lucru, un spaţiu de rugăciune şi meditaţie.



În a treia încăpere sunt expuse fotografii, documente, obiecte personale şi alte mărturii care reprezintă consecinţe ale Dictatului de la Viena, de la 30 august 1940, act care a dus la încorporarea Maramureşului şi a Transilvaniei de Nord la Ungaria horthystă. Mărturiile prezentate fac referire la constituirea ghetourilor şi tragedia deportării întregii comunităţi evreieşti din Sighet şi Maramureş.

În cea de a patra cameră sunt expuse mărturii ce fac trimitere la viaţa socială şi religioasă a evreilor din Sighet şi din Maramureşul istoric. Sunt expuse documente din Arhivele Naţionale care evidenţiază prezenţa numeroasă a evreilor, încă din secolul al XVII-lea, în comunităţile maramureşene. Vitrinele expun obiecte de ritual, o carte veche religioasă și alte obiecte, mărturii ale vieţii cotidiene.

În ultima încăpere avem ocazia de a înțelege câteva aspecte ale relaţiilor culturale, de a cunoaște și alte personalităţi ale comunităţii evreieşti din Sighet pe care Elie Wiesel le-a cunoscut şi le-a ajutat în afirmarea lor. Printre aceștia se numără Hari Maiorovici, Ludovic Bruckstein, Vasile Kazar.

Curtea casei este un spaţiu mic, în care o placă ne amintește că acest loc este întru amintirea evreilor din Maramureș iar câteva bâncuțe oferă loc pentru odihnă şi reculegere.



Acestea sunt interioarele casei memoriale ale supraviețuitorului Holocaustului Elie Wiesel. Un sentiment straniu de revoltă amestecată cu tristețe fără margini încearcă orice vizitator al acestei case. Familia lui Elie Wiesel, oamenii aceia din fotografii trăiau vieți normale când, deodată, viețile lor nu au mai însemnat nimic. Holocaustul a însemnat reîntoarcerea omenirii la Evul Mediu. Holocaustul nu trebuie uitat.



Începând cu luna Aprilie a acestui an, în memoria lui Elie Wiesel a fost ridicată o statuie-bust situată în Catedrala Naţională din Washington. Stop caseta

 

În discursul său de acceptare a Premiului Nobel pentru Pace, cu privire la Holocaust, Elie Wiesel a spus:

“Am încercat să țin memoria vie, să lupt cu cei care uită. Pentru că dacă noi uităm, suntem vinovați, suntem complici. […] Apoi i-am explicat cât de naivi am fost, că lumea a știut dar a rămas tăcută. Și de aceea am jurat să nu tac ori de câte ori oamenii suferă și sunt umiliți. Trebuie să luăm atitudine. Neutralitatea ajută opresorul și niciodată victima. Tăcerea il încurajează pe cel ce chinuie și niciodată pe cel chinuit. Uneori trebuie să intervenim. Atunci când viața oamenilor este în pericol, atunci când demnitatea umană este în pericol, frontierele naționale devin irelevante. Atunci când bărbații sau femeile sunt persecutați din cauza rasei, religiei sau viziunii lor politice, atunci, în acel moment, acel loc trebuie să devină centrul universului.” 

Niște cifre aflate pe o diagramă din interiorul casei memoriale, cifre reci spun o realitate crudă, cruntă cu privire la adevărata dimensiune a dispariției populației evreiești din Maramureș. În topul listei se află orașul Sighet: în 1910 populația de evrei era de 7.981 suflete, în anul 1930, era de 10.154, iar în anul 1948 era doar de 1.515 evrei supraviețuitori.Majoritatea orașelor mici și a satelor nu au avut niciun supraviețuitor.

Casa memorială “Elie Wiesel” ne învață două lucruri. În primul rând,ne învață să recunoaștem și să onorăm viața lui Elie Wiesel. În al doilea rând, ne învață să păstrăm în memorie victimele comunității evreiești din Maramureș, comunitate distrusă de Holocaust.

Casa memorială “Elie Wiesel”

Strada Tudor Vladimirescu 1,

Sighetul Marmaţiei, Maramureş

http://muzeulmaramuresului.ro/

Articol scris de Adriana Roman


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: