MARGARETA DE AUR

Casa memorială "Elie Wiesel", Sighetu Marmației

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

La intersecția cu strada Tudor Vladimirescu, pe strada Dragoş Vodă, din Sighetul Marmaţiei, am descoperit și vizitat casa în care s-a născut Elie Wiesel.
Personalitatea sa complexă, viața plină de pierderi tragice și de experiențe cumplite sunt subiectele acestei case memoriale, dar și o prezentare a comunităţii evreieşti din Sighet şi din Maramureş.

Personalitatea sa complexă, viața plină de pierderi tragice și de experiențe cumplite sunt subiectele acestei case memoriale, dar și o prezentare a comunităţii evreieşti din Sighet şi din Maramureş.
Elie, numele complet fiind Eliezer, Wiesel s-a născut pe data de 30 septembrie 1928, în orașul Sighet, Maramureș, la vremea aceea aparținând Regatului României. A decedat la data de 2 iulie 2016, în New York, Statele Unite ale Americii. S-a născut într-o familie de evrei din România și a fost supraviețuitor al Holocaustului. A fost scriitor, eseist și ziarist american, lucrările sale fiind scrise în limbile franceză, engleză, idiș și ebraică. A fost filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului.

Repere din viaţa lui Elie Wiesel:

- În anul 1986, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

- În anul 1996, a fost numit membru al Academiei Americane de Artă și Literatură;

- Din anul 2001 a devenit membru de onoare al Academiei Române.

Casa memorială - Un spațiu al emoției, al condescendenței

Casa în care s-a născut Elie Wiesel are arhitectura specifică burgurilor transilvane și aparţinea cartierului evreiesc din Sighet. Dispunerea spațiilor și amenajarea interioară sunt caracteristice pentru locuințele clasei mijlocii de de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Astfel, piesele de mobilier din lemn masiv, vitrina, masa cu șase scaune, radioul din living, sobele de teracotă, suporturile pentru lumânari sunt doar câteva dintre elementele de decor ale unei case obișnuite ce parcă și acum își așteaptă familia să se așeze în jurul mesei.

Dat fiind faptul că amenajarea casei memoriale a fost concepută de specialiştii Muzeului Maramureşului, scopul acestora a fost de a pune în lumină personalitatea lui Elie Wiesel şi a prezenței comunităţii evreieşti din Sighet şi din Maramureş.

Astfel, în holul de la intrare am descoperit o prezentare generală a casei şi a profesorului Elie Wiesel, laureatul Premiului Nobel pentru Pace.

În prima cameră mobilierul, tablourile redau atmosfera copilăriei lui Elie Wiesel, dar şi specificul comunităţii evreieşti. În tablouri sunt fotografii cu familii de evrei din Sighet.

A doua încăpere sunt expuse peste 30 de volume, în dulapuri şi vitrine, lucrări care fac parte din opera lui Elie Wiesel, subliniindu-i, astfel, personalitatea complexă.

Tot aici, sunt prezentate momente biografice și fotografii din timpul vizitelor lui Elie Wiesel în Sighetul Marmaţiei. În această cameră s-a reconstituit un colţ cu masa de lucru, un spaţiu de rugăciune şi meditaţie.



În a treia încăpere sunt expuse fotografii, documente, obiecte personale şi alte mărturii care reprezintă consecinţe ale Dictatului de la Viena, de la 30 august 1940, act care a dus la încorporarea Maramureşului şi a Transilvaniei de Nord la Ungaria horthystă. Mărturiile prezentate fac referire la constituirea ghetourilor şi tragedia deportării întregii comunităţi evreieşti din Sighet şi Maramureş.

În cea de a patra cameră sunt expuse mărturii ce fac trimitere la viaţa socială şi religioasă a evreilor din Sighet şi din Maramureşul istoric. Sunt expuse documente din Arhivele Naţionale care evidenţiază prezenţa numeroasă a evreilor, încă din secolul al XVII-lea, în comunităţile maramureşene. Vitrinele expun obiecte de ritual, o carte veche religioasă și alte obiecte, mărturii ale vieţii cotidiene.

În ultima încăpere avem ocazia de a înțelege câteva aspecte ale relaţiilor culturale, de a cunoaște și alte personalităţi ale comunităţii evreieşti din Sighet pe care Elie Wiesel le-a cunoscut şi le-a ajutat în afirmarea lor. Printre aceștia se numără Hari Maiorovici, Ludovic Bruckstein, Vasile Kazar.

Curtea casei este un spaţiu mic, în care o placă ne amintește că acest loc este întru amintirea evreilor din Maramureș iar câteva bâncuțe oferă loc pentru odihnă şi reculegere.



Acestea sunt interioarele casei memoriale ale supraviețuitorului Holocaustului Elie Wiesel. Un sentiment straniu de revoltă amestecată cu tristețe fără margini încearcă orice vizitator al acestei case. Familia lui Elie Wiesel, oamenii aceia din fotografii trăiau vieți normale când, deodată, viețile lor nu au mai însemnat nimic. Holocaustul a însemnat reîntoarcerea omenirii la Evul Mediu. Holocaustul nu trebuie uitat.



Începând cu luna Aprilie a acestui an, în memoria lui Elie Wiesel a fost ridicată o statuie-bust situată în Catedrala Naţională din Washington. Stop caseta

 

În discursul său de acceptare a Premiului Nobel pentru Pace, cu privire la Holocaust, Elie Wiesel a spus:

“Am încercat să țin memoria vie, să lupt cu cei care uită. Pentru că dacă noi uităm, suntem vinovați, suntem complici. […] Apoi i-am explicat cât de naivi am fost, că lumea a știut dar a rămas tăcută. Și de aceea am jurat să nu tac ori de câte ori oamenii suferă și sunt umiliți. Trebuie să luăm atitudine. Neutralitatea ajută opresorul și niciodată victima. Tăcerea il încurajează pe cel ce chinuie și niciodată pe cel chinuit. Uneori trebuie să intervenim. Atunci când viața oamenilor este în pericol, atunci când demnitatea umană este în pericol, frontierele naționale devin irelevante. Atunci când bărbații sau femeile sunt persecutați din cauza rasei, religiei sau viziunii lor politice, atunci, în acel moment, acel loc trebuie să devină centrul universului.” 

Niște cifre aflate pe o diagramă din interiorul casei memoriale, cifre reci spun o realitate crudă, cruntă cu privire la adevărata dimensiune a dispariției populației evreiești din Maramureș. În topul listei se află orașul Sighet: în 1910 populația de evrei era de 7.981 suflete, în anul 1930, era de 10.154, iar în anul 1948 era doar de 1.515 evrei supraviețuitori.Majoritatea orașelor mici și a satelor nu au avut niciun supraviețuitor.

Casa memorială “Elie Wiesel” ne învață două lucruri. În primul rând,ne învață să recunoaștem și să onorăm viața lui Elie Wiesel. În al doilea rând, ne învață să păstrăm în memorie victimele comunității evreiești din Maramureș, comunitate distrusă de Holocaust.

Casa memorială “Elie Wiesel”

Strada Tudor Vladimirescu 1,

Sighetul Marmaţiei, Maramureş

http://muzeulmaramuresului.ro/

Articol scris de Adriana Roman


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
February 27, 2025
Un frumos omagiu adus remarcabilului artist vizual Gheorghe I. Anghel (1938-2024) este expoziția retrospectivă deschisă la Muzeul de Artă Constanța în perioada 13 ianuarie - 30 martie 2025. Prin lucrările sale de pictură și ceramică, simțim legătura puternică pe care artistul a avut-o cu marea, cu civilizația elenistică și istoria antică descoperită în siturile arheologice din Dobrogea. Vă invităm să petreceți o zi minunată la muzeu. În deschiderea expoziției au vorbit - curatorii expoziției Ion Anghel, fiul pictorului, și Lelia Rus Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă Constanța, alături de criticul de artă Cristian-Robert Velescu și Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.“Gheorghe I. Anghel era un om deschis, un erudit, un om cultivat, un artist cu o formă de exprimare extrem de contemporană și de provocatoare, de interesantă, de incitantă. Un astfel de om se naște destul de rar.”- spune Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Mai multe articole
catena-page
Share by: