Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
Carne la garniță cu mămăligă ca în Oltenia de sub Munte, la Pensiunea Cheile Oltețului din Polovragi.
Nerăbdător să degust acest preparat tradițional, am obținut acceptul pentru a vedea cum se prepară și am ajuns lângă doamna Cristina, în bucătăria Pensiunii Cheile Oltețului.
“Garnița”, denumită uneori și borcan sau oală, a fost pusă pe foc la încălzit, iar alături o oală cu apă pentru mămăligă.
Pe măsură ce trecea timpul și se încălzea untura, acea culoare albă opacă se estompa și făcea loc unei nuanțe gălbui din care începeau să iasă la suprafață bucățile de carne de porc friptă și bucăți generoase de cârnat afumat.
Între timp, în apa pusă la foc pentru mămăligă, doamna Cristina a adăugat progresiv mălaiul amestecând continuu până când mămăliga a început să prindă consistență.
După ce mămăliga a fost fiartă și carnea bine încălzită a început și platingul, simplu, dar de efect. Câteva bucăți de carne și câteva bucăți de cârnat și-au făcut loc pe un platou branduit cu “Cheile Oltețului”, apoi mămăligă din abundență și, bineînțeles, acritura fără de care nu se poate servi un astfel de preparat, datorită conținutului mare de grăsime.
Pasiunea cu care a fost pregătit preparatul, gustul murăturilor “de casă” și mămăliga bine fiartă au creat un preparat pe care este imposibil să nu îl apreciezi. Pentru a fi “tacâmul complet” am asezonat carnea la garniță cu mămăligă cu un roze de casă, o adevărată încântare pentru papilele gustative.
Poftă bună!