Bunătăţi tradiţionale de Paște – Schitul Vovidenia, Neamţ

Drob de miel
Ingrediente : 1kg organe de miel, 300g carne de miel, 3 cepe, 4 linguri ulei, 3 linguri smântână, 5 ouă, sare, piper, piper boabe, foi dafin, 1 legătură ceapă, 1 legătură usturoi, 1 legătură hasmațuchi.
Organele și carnea spălate foarte bine se pun la fiert în apă rece cu foi de dafin și piper boabe, se ia spuma și se lasă la foc mic aproximativ o oră. Într-o tigaie călim ceapa, adăugăm smântâna și lăsăm la foc mic încă 5 min.
Organele fierte le lăsăm la răcit, apoi o jumătate le dăm prin mașina de tocat, cealaltă jumătate le tăiem cubulețe.
Peste organele tocate adăugăm ceapa călită, verdețurile tocate, sare și piper după gust și ouăle bătute foarte bine. Se amestecă totul și se pune în tavă cu hârtie de copt. Se dă la cuptor preîncălzit la foc mediu 40-45 min.
Pască cu brânză

Blat: 500g făină, 3 ouă, 200g zahăr, 20g drojdie, 200ml lapte, 50g unt, 100ml ulei, coarjă de portocală, 1 praf sare.
Umplutura: 1kg brânză de vaci, 3 linguri de smântână, 4 ouă, 4 linguri griș, 250g zahăr, 100g stafide, 1 praf sare, esență de rom.
Blatul:Dizolvăm drojdia în lapte călduț cu 50g zahăr și 3 linguri de făină și lăsăm 10 min.
Într-un vas punem făina, drojdia dizolvată, ouăle bătute spumă cu restul de zahăr, praful de sare, coarja de portocală. Frământăm adăugând treptat untul topit și uleiul până când nu obținem un aluat elastic.
Umplutura: Stafidele le punem la înmuiat în esența de rom pentru cel puțin o oră. Într-un vas punem brânza de vaci bine scursă, smântâna, ouăle bătute foarte bine cu zahărul, stafidele cu rom, grișul, praful de sare și amestecăm foarte bine.
Se ia o bilă de aluat, se modelează sub forma unui cercel, se pune în tavă cu hârtie de copt. Turnăm umplutura și o nivelăm cu o lingură, apoi ungem cu un gălbenuș bătut cu 2 linguri de lapte. Facem o cruce din stafide și dăm la cuptor preîncălzit la foc mediu 40 min.
Poftă bună!
Retete: Reţete – doamna Ana-Maria Hetriuc - Schitul Vovidenia, Neamt
Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







