Vorona Biserica Veche

AcasaDestinatiiVorona Biserica Veche

Vorona Biserica Veche

Vorona Biserica Veche

  • Vacante la Tara
  • 16 May, 2018

                                 Bisericuța veche de la Icușeni, Botoşani

 Text: ANCA AXINTE, Centrul de Informare Turistică Vorona

      

            Localitatea Vorona, situată la 21 km de municipiul Botoșani, este o veche vatră moldovenească, atestată încă din timpul domnitorului Stefan cel Mare. La o distanță de 5km de centrul comunei Vorona, se află satul Icușeni, un sat mare și frumos locuit de oameni vrednici și gospodari urmași ai domnitorului Ştefan cel Mare, având drept strajă codrii seculari.

            În mijlocul satului, într-o poieniță se află o bisericuță frumoasă din lemn, caldă și primitoare asemenea unei căsuțe de demult. Documentele istorice atestă faptul că bisericuța veche de la Icușeni, a fost construită în sec. al XVII-lea cu ajutorul arhimandritului Rafail, starețul Mănăstirii Vorona de la acea vreme.

            Lăcașul este construit cu lemn ”de pe loc”, din bârne de stejar cioplite și încheiate la colțuri, temelia este din piatră de râu, iar acoperișul din șindrilă. Catapeteasma este cea originală nu a fost niciodată restaurată, stranele sunt vechi, icoanele au fost înnegrite de vreme, ferestrele mici prin care cu economie pătrunde lumina, pentru că biserica nu a fost niciodată racordată la rețeaua electrică. Atât interiorul cât și exteriorul au fost văruite în alb păstrând atmosfera unei case țărănești tradiționale.

            În zilele noastre se mai oficiază Sfânta Liturghie doar o singură dată pe an, pe data de 8 noiembrie, când se sărbătoresc ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și este hramul bisericii, iar oamenii vin în număr foarte mare, mai ales că în jurul ei se află mormintele primului cimitir al satului. Vin și copiii de la școală, tineri și bătrâni cu toții au un sentiment aparte, spunând ”Mergem la biserica noastră, la hramul nostru”. Majoritatea locuitorilor mai în vârstă aici s-au botezat și s-au cununat, în fiecare an în ziua de hram ei își amintesc cu nostalgie de tinerețe, când terenul din jurul bisericii nu era împrejmuit și după Sfânta Liturghie, avea loc acolo hora satului, la care participau cu mult drag.

            Datorită unei bune colaborări a preotului paroh cu Primăria Comunei Vorona, în fiecare an, la începutul lunii septembrie în cadrul manifestărilor dedicate ”Săptămânii culturii la Vorona”, în curtea acestui minunat locaș de rugăciune, are loc un concurs de toacă numit ”Toaca trâmbița îngerilor”, la care participă un număr mare de copii, preoți, cadre didactice din comună, dar și din comunele vecine.

            Prin grija preotului paroh, a Primăriei Comunei Vorona și a Consiliului Local Vorona, bisericuța a fost supusă unor lucrări și reparații în decursul timpului. În 2007, s-a înnoit acoperișul clopotniței, iar în 2009 s –au făcut reparații capitale, fiind întărită structura de rezistentă a lăcașului, pentru a putea fi menținută o perioada tot mai mare de timp.

            Bisericuţa „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril’’, din Icuşeni, prin înfăţişarea ei, prin aspectul ei interior de autentică intimitate spirituală face parte din patrimoniul material şi spiritual al comunei noastre Vorona şi pentru acest motiv este iubită şi preţuită şi se fac eforturi pentru a fi păstrată  în forma ei deosebit de originală cu specific străvechi medieval.


 40636682 21005282035 kad2h

40652871 21005286835 4zvlo

40685001 21005288635 lzpd3

40922928 21005278835 vvzov

Ria bisericu a vech olovg