Popas în Sibiel

AcasaDestinatiiPopas în Sibiel

Popas în Sibiel

Popas în Sibiel

  • Vacante la Tara
  • 9 April, 2018

Popas în Sibiel la Maja Satului

Text şi fotografii: Cristian-Alexandru CATANĂ

 

Mărginimea Sibiului este încărcată de poveşti frumoase, cu lungi tradiţii de-o însemnătate aparte. Aici, oamenii au avut grijă să păstreze obicieiurile, îndeletnicirile, arhitectura caselor şi, mai mult decât atât, să le combine pe toate într-un produs turistic care fac din zona satelor sibiene una dintre cele mai vizitate destinaţii din ţară. Ori, Sibielul, sat component al Mărginimii, nu se dezice deloc. Pe lângă ospitalitatea pensiunilor, gastronomia specifică, Muzeul Icoanelor pictate pe sticlă, nunţile tradiţionale organizate pentru turişti, în Sibiel găsim şi Maja Satului, un cântar de mari dimensiuni...încărcat de poveşti.

Maja Satului din Sibiel a fost gândită pentru a fi un cântar de mare greutate, utilizat pentru produsele mai grele de 50 kg şi până la 10 000 kg.  El face parte din categoria instalaţiilor de utilitate publică, primele ateliere apărând în anul 1896.

Construit în secolul al XIX-lea, cântarul tradiţional a fost folosit de la începuturi şi până în prezent de către locuitorii satului Sibiel la cântărirea animalelor vii (vaci, tauri, porci), a fânului, a nachilor (sfecla furajeră) şi a altor produse agricole şi neagricole destinate vânzării şi cumpărării. Mecanismul interior al cântarului este cel original, fiind perfect funcţional şi în zilele noastre. În 1905, Victor Hess a pus bazele unei fabrici de balanţe pe str. Centumvirilor, nr.19, din Sibiu, construindu-se în serie poduri-bascule mici şi mijlocii. Cele mai căutate au fost pentru greutăţi de 3000 de kg, în special pentru cântarele publice, devenite indispensabile în mediul rural.

Platforma de lemn măsoară 3,50 m X 1, 60 m, fiind aşezată pe o groapă betonată în care se află sistemul de pârghii şi cuţite care fac legătura cu mecanismul cântarului.

Valoarea acestui tip de cântar public ca o categorie de monument istoric constă în faptul că la nivel de ţară s-a păstrat un număr extrem de mic.

Maja Satului din Sibiel a fost restaurată în anul 2010 de către „Asociaţia Sibiel 2000”, în parteneriat cu Primăria oraşului Sălişte. După renovare, noua „casă” a majei are porţile pictate discret cu motive florare tradiţionale şi motive locale. În interior vizitatorii pot admira un mini muzeu etnografic cu obiecte tradiţionale acestor meleaguri sibiene, unelte şi instalaţii tehnice, porturi pupulare şi multe altele.

Img 3034

Img 3036

Img 3741

Img 3029