Ţinutul Moţilor

AcasaDestinatiiŢinutul Moţilor

Ţinutul Moţilor

Ţinutul Moţilor

  • Vacante la Tara
  • 17 July, 2018

In Romania nu este prea greu sa gasesti sate ascunse de ochii lumii. Unele dintre acestea se afla in tinutul Motilor. Insirate pe Valea Ariesului pana la Albac-Campeni si pe albia raului Valea Morilor, unde si astazi mai poti vedea vechi mori de apa, descoperi sate razlete, cu case putine, cuibarite la poalele Muntilor Trascaului. Catunul Sub Piatra din comuna Salciua, or satul Posoga de pe Valea Ariesului, or satul Sohodol de langa Albac ?Campeni sunt numai cateva exemple de locuri parca uitate pe harta Romaniei.

Sunt sate populate de o mana de oameni care traiesc izolati de lumea ?civilizata? si care se gospodaresc precum stra-strabunicii lor. Isi cultiva porumbul si graul pe pantele muntilor pentru a obtine hrana de zi cu zi si cresc animale, care le sunt si ajutor, si tovarasi, si sursa de hrana.

Motii sunt oameni seriosi si nu incearca sa te cucereasca oricum. Vorbesc putin, dialogand mai mult cu animalele lor si cu Dumnezeu. Traiesc inconjurati numai de munti si cer. De generatii nu s-a schimbat mai nimic in aceasta zona. Nu se vede mai nimic din elementele modernitatii, dar au capatat intelepciunea omului care cugeta mult si vorbeste putin.

Turistii vin pe-aici sa se relaxeze, iar cei care se indragostesc de aceste locuri isi construiesc cate o cabana in care calca de cateva ori pe an.

Datorita Manastirii de Sub Piatra si Pesterii Huda lui Papara, turistii au transformat Catunul Sub Piatra intr-un loc de pelerinaj, in special pe timpul verii. In noptii de vara senine, ai impresia ca poti fi ingropat de stele aici.

Pentru a ajunge in Catunul Sub Piatra, se merge de la Turda pe drumul 75 catre Campeni, pe marginea raului Aries. Treceti prin satul Posoga, iar la Salciua de Jos, alegeti drumul la stanga pe langa albia paraului Valea Morilor. Pe drumul acela stramt, pe unde se poate strecura numai o masina, sau caruta, se ajunge in catunul Sub Piatra, dupa 5 km.

Pentru a ajunge la Sohodol, mergeti mai departe pe drumul 75 pana la Albac si de acolo pe un drum de tara urcati in satul Sohodol, la poalele Muntilor Apuseni.

Emanuel Tanjala