Experiente de vacanta in Ciprul rural

AcasaDestinatiiExperiente de vacanta in Ciprul rural

Experiente de vacanta in Ciprul rural

Experiente de vacanta in Ciprul rural

  • Vacante la Tara
  • 25 June, 2018

Descoperind Ciprul – Insula Afroditei

Cunoscută în special pentru plajele atractive şi pentru diversitatea serviciilor specifice turismului de litoral, Cipru ofera turiştilor o gamă diversificată de experienţe de vacanţă. Plajele cipriote ascund dincolo de nisipul fin, legende ale zeilor şi zeiţelor elene, ale căror temple răsar pe coastele meditarenene. Câteva dintre mărturiile arhitecturale impresionante sunt sub formă de castele, ruine de cetăţi (zona Paphos – Palaepaphos, Sit arheologic UNESCO, Limassol), biserici (zona munţilor Troodos), acestea păstrând influenţe romanice, bizantine, veneţiene, şi chiar franceze. Orașul Paphos a fost desemnat capitală europeană a culturii în 2017.

Fiind situat în apele cristaline ale Mediteranei, Ciprul se află la distanţe aproximativ egale de Asia, Africa şi partea continentală a Europei, fapt ce atestă bogatele influenţe istorice, culturale, arhitecturale şi gastronomice.

În prezent, Ciprul este împărţit în două regiuni, partea cu influenţe greceşti, în sud, respectiv, partea turcească, în nord, cu zona de tranziţie, Famagusta numit şi “oraşul fantomă”.


Experienţe de vacanţă activă promovate de “Cyprus Villages”


Înfiinţată în anul 1987 de către Sofronios Potamitis, Asociaţia “Cyprus Vilages” - (Cyprus Villages) are ca ţel revigorarea şi promovarea potenţialului turismului rural cipriot.

Accentul cade pe păstrărea tradiţiilor şi arhitecturi comunităţilor rurale, pe recondiţionarea caselor tradiţionale de piatră şi introducerea acestora în circuit turistic. Astfel au apărut şi primele case complet renovate şi transformate în pensiuni rurale omologate care îşi aşteaptă ospeţii în sate pline de farmec precum: Tochni, Kalavasos şi Psematismenos. Casele de piatră cu ziduri groase, ferestre mici, scări de lemn şi pavaje de piatră ascund apartamente pentru 2-4 persoane, în funcţie de opţiuni, ce se închiriază în sistem self-catering.

Serviciile de masă sunt asigurate la restaurantul tradiţional din Tochni, Tochni Tavern - (Tochni Taverna - Cyprus Villages )unde turiştii pot degusta produse specifice bucătăriei cipriote…pregătite de un bucătar român, din judeţul Neamţ.

Încă de la începutul afacerii sale de promovare a turismul rural cipriot, Sofronis Potamitis pune accentul pe vacanţele active, cu circuite şi servicii de agrement diverse pornind de la unităţile de cazare, servicii asigurate chiar de el.

Prepararea brânzei “halloumi” la o fermă de capre;

Halloumi este o brânză tradiţională cipriotă tocmai bună de pus pe…grătar, datorită unui punct de topire foarte ridicat.

Turiştii pot participa la prepararea brânzei halloumi, extrem de populară în meniurile cu bucate tradiţionale cipriote. Ajunşi în fermele din zonele colinare ale Ciprului, turiştii vor descoperi secretele brânzei ce reprezintă un amestec de lapte de oaie şi de capră.

Ciprioţii o consumă în combinaţie cu pepene roşu sau cu mezeluri şi afumături. În termeni populari halloumi, mai poartă denumirea de “brânza care scârţâie” datorită texturii.

Drumeţii tematice în Geoparcul Munții Troodos.
Cine credea că insula Cipru, cunoscută pentru turismul de litoral, nu poate răspunde unei cereri de turism montan, se înşela.

Situat în partea centrală a insulei, parte a patrimoniului UNESCO, Parcul Național Troodos are înălţimi cuprinse între 300 de metri şi 1952 m, în vârful Olympus. Acesta se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 137,000 de hectare, aproximativ 15% din suprafaţa Ciprului.

Una dintre cele mai pitorești drumeții din munții Trodoos este cea spre Cascada Caledonia. Având ca punct de plecare localitatea Platres, în apropierea Păstrăvăriei “Psilo Dendro” , traseul se întinde pe o distanță de 6 km (dus-întors), atingând înălțimea maximă la 1600 de metri.

Una dintre cele mai frumoase cascade ale Ciprului este cascada Caledonia, având o înălțime a căderii de apă de 12 metri. Turiștilor li se recomandă o încălțămine adecvată, existând porțiuni unde accesul pe stâncile ude poate cauza probleme. Pe timpul verii, drumețiile în zonă sunt o reală evadare către răcoare, temperaturiile scăzând chiar și cu 7 – 10 grade față de zona de litoral. Pe timpul iernii, în zona înaltă a munților Troodos se poate chiar și schia.

Mai multe informatii, rezervari:
www.cyprusvillages.com.cy - Cyprus Villages
Text si fotografii: Cristian Alexandru Catana