Experienţe de vacanţă în Bucovina şi Ţinutul Neamţului

AcasaDestinatiiExperienţe de vacanţă în Bucovina şi Ţinutul Neamţului

Experienţe de vacanţă în Bucovina şi Ţinutul Neamţului

Experienţe de vacanţă în Bucovina şi Ţinutul Neamţului

  • Vacante la Tara
  • 16 January, 2019

Într-un program structurat pe trei-patru zile turiştii au prilejul de a interacţiona cu diversitate de obiective turistice, destinaţii, meşteşuguri, oameni frumoşi şi inimoşi care oricând pot transforma meleagul bucovinean şi pe cel moldovenesc într-un veritabil produs turistic, bazat pe autenticitatea nealterată a acestor locuri.

Ori, Bucovina şi Ţinutul Neamţului pot mulţumi toate gusturile: şi segmentul ce preferă turismul activ şi ecoturismul (drumeţii în natură, cicloturism, trasee montane în Hăşamaşu Mare, Ceahlau, Obcinele Bucovinene, vizite la stânele din Suhard, agrement şi plimbări cu barca pe Lacul Roşu), turismul cultural (circuite ale caselor memoriale din zonă – Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuţă, Ion Creangâ etc., vizite la meşteri – incondeietori de ouă, cioplitori în lemn, plutaşi, pictori de icoane, vizite la Muzeul Oului din Vama sau din com. Ciocăneşti etc. ) .

De asemenea, turismul monahal cu circuite la binecunoscutele mănăstiri bucovinene este la mare cautare.

Nici gastronomia nu poate fi ignorată, multitudinea de pensiuni turistice şi agroturistice din mediul rural, marca ANTREC, ademenindu-şi oaspeţii cu bunătăţi devenite deja emblematice, precum hribi cu smântână, poale-n brâu, păstrăv prăjit cu mujdei, ciorbă rădăuţană şi câte şi mai câte preparate delicioase.

Lacul Roşu şi Cheile Bicazului

Situat la poalele Hăşmaşului Mare şi având o nuanţă roşiatică dată de rocile bogate în hidroxizi de fier şi oxizi, lacul Roşu format pe cursul pârâului Roşu este o destinaţie ideală pentru iubitorii de natură şi agrement lacustru. Lacul de baraj natural s-a format în vara anului 1837 ca rezultat a alunecării unui pinten stâncos din Muntele Ghilcoș (denumit popular “Muntele Ucigaş”). Pitorescul zonei se continuă cu Cheile Bicazului – o poartă naturală de acces între Transilvania şi ţinutul moldav. Cu o lungime de aproximativ 9 km, formaţiunea stâncoasă Cheile Bicazului face parte din Parcul Naţional Hăşmaş.

Popas de suflet la Mănăstirea Agapia si Casa Memorială a poetului Alexandru Vlahuţă.

Slujită cu suflet de harnicele măicuţe ale căror case înflorate le putem admira în apropiera mănăstirii, Agapia atrage de la an la an numeroşi turişti şi pelerini. Aceştia vin să admire valoroasele fresce pictate de Nicolae Grigorescu, să asculte liniştea pădurii ce înconjoară mănăstirea, să se reculeagă în complexul monahal care adăposteşte şi un colţ muzeal de artă veche cât şi o bibliotecă. În spatele mănăstirii va recomandăm să faceţi o scurtă oprire şi la Casa Memorială a poetului Alexandru Vlahuţă.
“Huţulca” – Mocăniţa bucovineană din Moldoviţa

Ţimp de trei ceasuri, pe o distanţă de 11 km, turiştii vor descoperi meleagurile bucovinene din pornind din comuna Moldoviţa într-o plimbare inedită cu vedeta locului – Mocăniţa “Huţulca”. Preţul unei călătorii dus-întors este de 25 lei/adulţi, respectiv, 15 lei pentru copii. La capăt de linie se efectuează o scurtă pauză unde turiştii pot servi în aer liber, sub forma unei mese câmpeneşti, bunătăţi tradiţionale, calde sau reci. Până în anul 2001 Mocăniţa “Huţulca” a deservit, ca mai toate mocăniţele, pentru transportul de masă lemnoasă. Debutul său a avut loc în anul 1888 când lemnul se transpora din pădure până la gaterul din zonă. Iniţial, traseul însuma 24 de km, ajungând în anul 1987 până la 73 km.

Text si fotografii: Cristian Alexandru Catana