Cascada Beusnita Ch Nerei

AcasaDestinatiiCascada Beusnita Ch Nerei

Cascada Beusnita Ch Nerei

Cascada Beusnita Ch Nerei

  • Vacante la Tara
  • 13 June, 2018

Susurul apelor din Cheile Nerei

Lacul Ochiul Bei şi Cascada Beuşniţa

Text şi fotografii: Cristian-Alexandru CATANĂ

Prea puţin promovat în sfera turismului, judeţul Caraş-Severin dispune de un  bogat potenţial natural, unul dintre puţinele judeţe în care sălăbticia-şi mai zice povestea sa verde, puţin antropizată.  De aceea, aici îşi găseşte sălajul unul dintre principalele obiective turistice ale judeţului, şi-anume, lacul Ochiul Beiului, monument al naturii ce face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa.

În ultimii ani, turismul responsabil în perimterul ariilor protejate a câştigat tot mai mulţi adepţi, dovadă că ecoturismul este o ramură a turismului în continuă dezvoltare. Acest lucru se oglindeşte şi în numărul crescând al vizitatorilor ce ajung în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşnita. Particularizând, unul dintre cele mai populare trasee ecoturistice din zonă este cel spre Lacul Ochiul Beiului, continuând spre frumoasa cascadă Beuşniţa

Lacul Ochiul Beiului – Bijuteria Parcului Naţional Cheile Nerei

Situat la o altitudine de 310 metri, la limita Munţilor Aninei cu Munţii Locvei, Lacul Ochiul Beiului este alimentat de un izvor carstic subteran, fiind declarat monument al naturii. Culoarea sa azuriu-verzuie, schimbându-se în funcţie de anotimp, a făcut înconjurul lumii…multitudinea turiştilor străini ce vin şi vizitează zona, fiind o dovadă în acest sens. Luând forma unui crater vulcanic, înconjurat de pădurea de foiase, cu o adâncime de 3,6 metri, Lacul Ochiul Beiului farmecă privirile turiştilor prin limpezimea sa.

Cum ajungem la Lacul Ochiul Beiului?

De pe şoseaua DN 57 (Oraviţa-Moldova Nouă) se va urmări indicatorul spre Sasca Montană.  Lăsăm în urma noastră localitate Potoc până când vom ajunge la Podul Bei, unde vom ajunge la indicatorul cu Parcul Naţional Cheile Nerei. Taxa de vizitare este de 5 lei. Urmărim indicatorul de Cascada Beuşniţa, croindu-ne calea, pe jos,  pe poteca marcată cu dungă galbenă, ce şerpuieşte prin pădure, de-a lungul râului Bei. După aproximativ 45 de minute vom ajunge la Păstrăvărie, un loc bun de popas. Poteca va continua în urcare uşoară, unde după 1 oră de mers vom ajunge la Lacul Ochiul Beiului.

Ştiaţi că…

  • lacul Ochiul Beiului nu îngheaţă niciodată, păstrându-şi o temperatură constantă între 4 şi 8 grade Celsius;
  • pe timpul iernii Lacul Ochiul Beiului devine “acasă” pentru specii de stârci cenuşii, raţe sălbatice şi alte păsări migratoare ce rămân pe lac, datorită temperaturii propice;
  • una dintre legendele lacului spune că în noaptea de Sânziene, pe oglinda apei, se strâng ielele ce se prind în hore şi dansuri pline de farmece, pregătite să seducă bărbaţii;
  •  lacul Ochiul Beiului este poziţionat în apropierea celor trei cascade ale Beuşniţei.

De la Ochiul Beiului spre Cascada Beuşniţa

După un popas pe malurile pline de culoare şi limpezime ale Ochiului Beiului, traseul continuă încă 45 de minute – o oră până la Cascada Beuşniţa (marcaj – cruce roşie).

La început, urcuşul devine anevoios, pe stâncile îmbrăcate în muşchi. În partea dreaptă, pe direcţia de urcat, din loc în loc traseul permite să admiram cascadele înspumate ale Beuşniţei, întregul traseu fiind, prcactic, o înlănţuire de cascade mai mici şi mai mari ce conferă un farmec aparte. 

Depăşind, Poiana Beuşniţei de unde putem admira crestele muntoase ce ne înconjoară, după încă 10-20 de minute de mers, ajungem la Cascada Beuşniţa, o superbă cădere de apă peste muşchi verzi de stâncă, asemeni unei trene albe de mireasă. În lunile de primăvară şi toamnă, cascada este mult mai spectaculoasă, datorită debitului ridicat al apei, făcând-o mult mai impresionantă decât Cascada Bigăr, atât de mediatizată. Zona este declarată rezervaţie naturală.

Întregul traseu durează aproximativ 2h – 2h şi 30 de minute, în funcţie de durata popasurilor făcute. La păstrăvăria Bei se poate mânca, aşa cum este de aşteptat, gustosul păstrăv fript. La întoarcere nu rataţi o scurtă oprire la Cascada Văioaga, indicator ce va apărea de-a lungul traseului de întoarcere spre Podul Bei.

Nu rataţi!

Traseul Tunelurilor de la Sasca Română – Cu pornire din Sasca Română, urmărind poteca de-a lungul Văii Nerei, printre stânci impresionante şi chiar prin stânci, drumul se continuă prin şapte tuneluri cu diferite dimensiuni. Ultimul este şi cel mai impresionant, având o lungime de 40 de metri. Poteca spectaculoasă, marcată cu bandă roşie, este situată la 15 metri deasupra râului Nera, având o lungime de 3 km. Durata de parcurgere este de aproximativ o oră.

Scorilotravelvacante minVă invităm să descoperiţi aceste frumuseţi cu Scorilo Travel Vacante. Detalii excursii:  https://www.scorilotravelvacan...

 

 Lacbei 1 min

Lacbei 2 min

 Lacbei 3 min

Lacbei 6 min

Lacbei 4 desch min

Lacbei 5 min

Lacbei 7 min

Lacbei 8 min