Baile Balvanyos

AcasaDestinatiiBaile Balvanyos

Baile Balvanyos

Baile Balvanyos

  • Vacante la Tara
  • 23 July, 2018


Băile Balvanyosului şi Grota Sulfuroasă

Text şi fotografii: Cristian-Alexandru CATANĂ

Judeţul Covasna deţine o varietate de resurse naturale, căutate şi valorificate pentru rolul benefic asupra sănătăţii organismului uman. Ținut înconjurat de munţi vulcanici şi de păduri umbroase, Covasna ca o destinaţie potrivită turismului de sănătate, îşi aşteaptă vizitatorii cu o diversitate de izvoare şi bazine de ape minerale, mofete, grote cu emanaţii gazoase, centre de tratament şi, bineînţeles spaţii de cazare de tip pensiune, hoteluri şi bine-cunoscutele conace.

Un etalon pentru cele enumerate mai sus, îl reprezintă staţiunea Băile Balvanyos situată la poalele Muntelui Puturosu cunoscut şi sub denumirile de Ciomatu sau Puciosu. Masivul ce face parte din lanţul munţilor Harghitei, are o înălţime maximă de 1031 de metri, vârful Ciomatul Mare. Muntele Puturosu reprezintă limita sudică din care se pot observa la suprafață elemente vulcanice din lanțul vulcanic al Carpaților Orientali.

Drumeţie la Grota Sulfuroasă

Îmbinând drumeţia montană cu tratamentul balneo, vom prezenta un scurt traseu cu pornire de la Grand Hotel Balvanyos spre Grota Sulfuroasă, cea mai mare mofetă naturală din Europa şi cea mai mare scurgere de gaze cu dioxid de carbon.

Traseul marcat cu punct albastru, are o durată de aproximativ 1 h şi ½ dus-întors, fiind preponderent prin pădure. Hoinărind pe cărarea marcată vom ajunge la intersecţii cu alte trasee ce ajung la: Grota cu alaun, Cimitirul Păsărilor și Peștera Ucigașă, aflate în apropierea Grotei Sulfuroase.

Aflându-se pe versantul sud-vestic al Muntelui Puturosu, la altitudinea de 1052 m, peştera inconjurată de păduri de fag şi de conifere, a fost amenajată acum aproximativ 120 de ani de către Apor Gabor, fiind o fostă galerie a unei mine de sulf.

Prin gura peşterii iese o cantitate însemnată de gaz mofetic, debitul acestuia depăşind 3000 de metri cubi pe zi. Aceasta o face să fie emanaţia postvulcanică cu cel mai mare debit din Europa. Gazul emanat conţine hidrogen sulfurat, respectiv, dioxid de sulf, care la contactul cu aerul precipită sulf pur pe pereţii grotei.

Interiorul grotei, având o concentraţie puternică a nivelului gazului, este închis accesului. Dincolo de aceasta, lungimea totală a grotei este de 14 m. În exterior, nivelul gazului se află la aproximativ 1 metru

Rolul benefic al emaţiilor Grotei Sulfuroase

Terapeutic, emanaţiile sulfuroase au efecte benefice asupra organismului, ajutând în lupta împotriva unor ca: bolile reumatice, cardiovasculare, arteriale, psihosomatice, boli alergene, dermatologice, etc.

Pentru a descoperi frumuseţile şi atracţile Covasnei, vă recomandăm cazarea la Complexul Cetate din Băile Balvanyos, Turia – ANTREC Covasna.

O parte din băile…Băilor Balvanyos:

Băile Cisar – Izvoarele aflate pe partea dreaptă a pârâului Cisar sunt folosite pentru cură internă au debit mic, fiind ușor carbogazoase, feruginoase, sulfuroase și radioactive.

Baia Timșoș - de-o nuanţă opacă, apa Timşoşului conţine şi acid sulfuric.

Izvorul Iordan - Apa izvorului este benefică în cura internă pentru tratamentul afecțiunilor biliare și ale ficatului.

Izvorul Sofia – Cu un debit de 0,01-0,03 l/s şi un volum de CO2 liber ce variază între 1800-2300 mg/l, izvorul are o mineralizare totală de 1500-2440 mg/l.

Izvorul Aluniș - Izvorul are efecte terapeutice similar Izvorului Iordan, fiind recomandat și împotriva anemiei și a producției insuficiente de acid gastric.

Izvoarele Ape de ochi – Aflate la o distanță de 60 m de izvorul Aluniș, izvoarele au un conținut ridicat de fier și sulf coloidal. Sunt folosite pentru tratamentul conjunctivitei sub formă de spălături sau prin aplicarea unor comprese sau cataplasme pe ochi. Apa acestor izvoare este ușor carbogazoasă, bicarbonatată, calcică, sulfuroasă, feruginoasă cu un pH de 6,05.

Baia cu ciocolată – Denumirea provine de la culoarea roșu-maronie a apei. Este situată la cea mai mare altitudine dintre toate bazinele Băii Cisar. Datorită efectului calmant este utilizată în tratarea afecțiunilor sistemului nervos.

Băile Transivania – Sunt situate în imediata vecinătate a Complexului Cetate – ANTREC Covasna, dispunând de bazin cu apă minerală şi mofete.

Băile Apor - Izvoarele Tămăduitoare - Băile reci în aceste ape minerale au efecte benefice asupra bolilor cardiovasculare. Accesul la aceste izvoare se face urmând marcajul turistic tricunghi roşu, pornind de la Complexul Cetate din Balvanyos. Zona este declarată şi rezervaţie geologică.

Băile Hammaș  - Reprezintă patru bazine amenajate, plus un izvor. În apropiere se poate vizita şi o turbărie. Apa minerală a Băilor Hammaş, îmbogățită cu sulf coloidal se foloseşte ca remediu împotriva varicelor şi în tratamentul eczemelor.

Grota 1 min

Grota 2 min

Grota 3 min


Grota 4 min

Grota 5 min

Grota 7 min

Grota 8 min

Grota min

Img 20180822 114850 min

Img 20180822 140658 min

Img 20190309 161609 min