Numarul Curent

Mai 2018
L m M J V S D
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Valeria si Teodora
v? ureaz?
Vacan?e cu Farmec !

?


Retete de la Balvanyos

Leb?r de cas?

?

Ingrediente: 1 kg ficat de porc, 500.g carne gras?, 3 m.ma?e groase de porc, 2-3 cepe, 1 l?m?ie, mu?tar, dafin, ienibahar, cui?oare.

Mod de preparare: Ceapa m?run?it? se pune la c?lit, se adaug? carnea tocat? ?i desigur ficatul t?iat ?n cubule?e. Se face o tocan? peste care se mai toarn? c?te pu?in? ap? pentru a nu se lipi. Pentru condimentare se folosesc foi de dafin, ienibahar ?i cui?oare m?cinate. Compozi?ia se d? mai apoi de 2-3 ori prin ma?ina de tocat p?n? se ob?ine o past? c?t mai rafinat?, se bate cu zeama unei l?m?i ?i cu pu?in mu?tar. De regul? pat?-ul ob?inut se ?ndeas? ?n ma?e ce se mai trec ?ntr-o scurt? fiertur?, ?ns? poate fi servit ?i simplu sau conservat pentru vremurile ?ndep?rtate pomenii porcului.

?

Ciorb? de creier

Ingrediente: 2 litri zeam? de varz? murat?, 300 g. creier de porc, 300 g. past? de c?rna?i, 2 cepe, 50 g.f?in?, 100 g. orez, boia de ardei, untur? sau ulei, hrean proasp?t.

Mod de preparare: Zeama de varz? se pune la fiert, ?ntre timp se taie creierul ?n cubule?e ?i se prepar? peri?oare din compozi?ia pentru c?rna?i pentru ca mai apoi s? fie scufundate ?n moarea clocotind? iar din c?nd ?n c?nd se mai ?nl?tura spuma ce se formeaz? deasupra. ?i pentru ca ciorba s? capete consisten?? se adaug? orezul ?i ceapa tocat? iar pe final, ciorba se nuan?eaz? cu un rentaj ?n brun f?cut din untur? sau ulei, f?in? ?i boia de ardei. Se recomad? servirea ciorbei de creier pestri?ate cu hrean proasp?t ras.

?

S?ngerete

Ingrediente: 2 kg m?runtaie de porc (pl?m?ni, ficat, inima, rinichi), 250 g orez, 1,5 l. s?nge de porc, ma?e de porc, 3-4 cepe, 2 mere, cimbru, piper, sare.

Mod de preparare: Carnea de porc se fierbe ?i se d? mai apoi prin ma?ina de tocat ?mpreun? cu s?ngele gros, partea consistent? a acestuia. ?n aceea?i ap? ?n care au clocotit m?runtaiele se fierbe orezul pentru a prinde gust iar ceapa tocat? m?runt ?i merele date prin r?z?toare se c?lesc ?n pu?in? untur? ?nfierb?ntat?. ?n ultima etap? carnea, orezul ?i c?leala se combin? cu restul de s?nge (partea fluid?) ?i se condimenteaz? cu cimbru, piper ?i sare, uneori acestora li se mai adaug? c?te un praf de cimbri?or ?i maghiran. Cu amestecul ob?inut se vor umple ma?ele leg?ndu-se la capete ?i se vor fierbe la foc domol. ?nainte de a fi servit s?ngeretele, este recomandat s? fie l?sat m?car o zi la zv?ntat iar amatorii de delicatese afumate chiar ?l pot ?mb?ta ?n negrul fumului.

?

Re?ete oferite de d-na Daragus Enik?, Pensiunea Cetate, Balvanyos.

?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

?

 

Aboneaz?-te



C?utare ?n site:

QMagazine