Numarul Curent

Decembrie 2018
L m M J V S D
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Valeria si Teodora
v? ureaz?
Vacan?e cu Farmec !

?


Palatul Brukenthal, Avrig – întoarcere în timp

Tot mai căutate de turiştii străini, mai nou şi de români, programele turistice cu tematică istorică-culturală, îmbinată cu gastronomia tradiţională de altădată, formează un pachet unitar ce va da naştere unei experienţe de vacanţă de neuitat. Auzim tot mai multe persoane interesate de servicii turistice având ca scop „întoarcerea în timp”  motivate de ideea că ”ne dorim să trăim ca atunci, să mâncăm ca atunci, să simţim acea atmosferă medievală, boierească”… Ei bine, turiştii interesaţi de o astfel de experienţă de vacanţă pot găsi răspunsuri la dorinţele lor pe meleagul pitoresc sibian, mai exact, la Avrig. Acolo, la poalele căruntului Făgăraş, într-un loc ce încă mai respiră aerul burghez de-odinioară, Palatul Brukenthal îşi aşteaptă turiştii într-un cadru idilic, ca-ntr-o întoarcere în timp. Mai lipseşte doar Samuel von Brukenthal să grăiască tradiţionalul “bun-venit” de cum trecem pragul reşedinţei sale…

Începutul poveştii din Avrig

Povestea Palatului din Avrig avea să-şi scrie primele rânduri în anul 1756 când Samuel von Brukenthal îşi ridica pe meleagurile sibiene ansamblul architectural baroc – Palatul Brukenthal. Acolo era oaza sa de linişte, colţul verde la poale de munte, unde Samuel se retrăgea pentru a se dedica grădinăritului, contemplării naturii, plimbărilor prin adevărata grădină botanică pe care şi-a creat-o. În aprigile ierni transilvănene, în cele două Oranjerii de astăzi (Oranjeria mică şi Oranjeria Mare), Samuel adăpostea o sumedenie de plante exotice precum portocalii şi lămâii de Sevilla, ananaşii, pepenii, caişii şi cel mai importat, cactusul “Regina Nopţii”. Acesta devenise o veritabilă atracţie, înflorind doar o dată pe an. Momentul era marcat, cum se cuvinea, de un bal festiv. Ori toate aceste poveşti din vremurile de demult se doresc  fi readuse la viaţă, de actualii proprietari ai Ansamblului baroc.

La pas prin istoria unicului parc baroc din sudul Transilvaniei – Grădina Palatului Brukenthal

Inspirat din barocul târziu, parcul Palatului Brukenthal ni se înfăţişează ca un ansamblu de grădini tematice - grădina olandeză – în faţa Oranjeriei, grădina engleză, grădinile utilitare cultivate în vremurile de demult cu elemente exotice – culturi de citrice, plante locale dar şi o vastă cultură de sparanghel – legumă ce se găseşte şi astăzi în meniul restaurantului Palatului.

Devenită o grădină-monument a zonei sudice transilvane, grădina Brukenthal, de la finele secolului al XVIII-lea şi până astăzi a fost înfrumuseţată cu noi elemente arhitecturale, dar şi horticole, plus o zonă de micro-fermă, pentru a asigura legume şi preparate proaspete, tradiţionale, din fermă proprie. Nu rataţi o plimbare liniştită pe aleile parcului, pe sub copacii umbroşi, pe dealurile ce ascund fântâni din vremuri de demult…

Oranjeria de-atunci  îşi aşteaptă oaspeţii de astăzi şi de mâine

Datorită lucrărilor de refacere efectuate între anii 2011-2012, Oranjeria din grădina barocă s-a transformat într-un centru de oaspeţi extrem de apreciat de turiştii care-i trec pragul. Aceştia se pot caza şi pot servi masa în clădirea istroică, datând din perioada 1770 – 1779. Confortul s-a armonizat cu istoria şi şi-au dat mâna peste timpuri pentru a oferi vizitatorilor o experienţă de vacanţă de neuitat. Astăzi, la dispoziţia oaspeţilor palatului stau dormitoare moderne, restaurant cu ambianţă elegantă şi romantică, terasă şi două săli de evenimente.

Cazarea la Palatul Brukenthal – Arhitectură, confort şi istorie în Oranjerie

-          6 camere duble modernizate - Fiecare cameră dispunde de televizor, conexiune la internet, vedere către grădinile parcului baroc. Camerele dispun de o baie comună.

-          3 camere VIP -  prevăzute cu pat matrimonial, baie proprie, Tv şi Internet.

-          1 apartament - cu un dormitor cu pat dublu, living cu canapé extensibilă şi o bucătărie. Apartamentul oferă perspective încântătoare căre grădina englezească şi cea olandeză.

Ştiaţi că…

În proiectarea Palatului, Samuel von Brukenthal s-a inspirit din castelele şi reşedinţele împărăteşti austriece de la Schonbrunn şi Laxenburg? Pe vremuri Palatul Brukenthal găzduia o însemnată galerie de picturi.

Restaurantul Palatului – răsfăţ culinar şi atmosferă romantică

În restaurantul din Oranjerie oaspeţii se pot ospăta cu bunătăţi din bucătăria tradiţională, cât şi din cea internaţională, preparate ce amintesc de meniurile de-odinioară. Atmosfera este una romantică, cu parfum vienez şi privelişte încântătoare pe ferestrele mari. În anotimpul cald, masa se serveşte pe terasa din grădina baroc a Palatului. Nu evitaţi să gustaţi din prăjiturile de casă cu fructe de sezon: mere, afine, zmeură, căpşuni, prune sau să încercaţi un vin de colecţie ori o limonadă răcoritoare cu căpşuni şi mentă.

Palatul Brukenthal din Avirg ideal pentru nunţi, aniversari, evenimente corporate

La cerere, pentru diverse evenimente şi grupuri, se pot organiza mese festive atât în Oranjerie, cât şi în parc. Petrecerile, nunţile, aniversările pot fi organizate de staff-ul Palatului Brukenthal, asigurând până-n cel mai mic detaliu o atmosferă de neuitat (decoraţiuni şi aranjamente florale, amenajarea spaţiului, meniuri etc.)

Produse marca Brukenthal

-          Sirop de trandafir (250 ml)– 25 lei;

-          Sirop de soc (250 m) – 25 lei;

-          Sirop de brad (250 ml) – 25 lei;

-          Compot de prune (200 ml) – 15 lei;

-          Dulceaţă de afine (100 gr.) - 10 lei;

-          Dulceaţă de căpşuni (100 gr.) - 10 lei;

-          Dulceaţă de caise (100 gr.) -  10 lei;

Propuneri din meniul restaurantului Palatului Brukenthal

Antreu:

-          Ciorchine de legume cu vinete, zacuscă şi fasole bătută;

-          Platou transilvănean: cârnaţi de casă, drob, slăninuţă, pastramă de porc, muşchi afumat, brânză de burduf, telemea, ceapă verde, roşii şi castraveţi;

-          Carpaccio de vită cu parmesan;

Supe/Ciorbe:

-          Supă cremă a la Palatul Brukenthal cu crutoane;

-          Supă de ciuperci cu smântână şi crutoane;

-          Ciorbă de pui a la grec;

-          Ciorbă de văcuţă cu smântână şi ardei.

Preparate din carne:

-          Tocăniţă de viţel cu mămăliguţă şi smântână;

-          Ragout de berbecuţ cu mămăliguţă, pară şi afine;

-          Muşchiuleţ de porc cu cartofi ţărăneşti şi sos de ciuperci;

Preparate vegetariene:

-          Urzici din grădina lui Brukenthal;

-          Tocăniţă de ciuperci cu ceapă, smântână şi găluşte de pâine.

Specialităţile Palatului Brukenthal (disponibile cu rezervare-minim 12 h înainte):

-          Raţă la cuptor cu stafide, varză roşie călită şi găluşte de cartofi;

-          Friptură de iepure cu spanac şi ciuperci din grădina lui Brukenthal şi cartofi la cuptor;

-          Gâscă la cuptor cu mere coapte, varză roşie călită şi găluşte de cartofi

-           Fazan la cuptor pe varză, cu stuguri, găluşte de cartofi

Desert:

-          Tortul Casei;

-          Spumă de vanilie cu căpşuni;

-          Budincă de vanilie cu căpşuni şi frişcă;

-          Ştrudel de mere cu sos de vanilie/încheţată.

Palatul Brukenthal, Avrig, Sibiu

Str. Gheorghe Lazăr nr. 39, 555200

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

http://www.palatulbrukenthalavrig.ro/

Text şi fotografii: Cristian-Alexandru CATANĂ

 

Aboneaz?-teC?utare ?n site:

QMagazine