Numarul Curent

Decembrie 2018
L m M J V S D
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Valeria si Teodora
v? ureaz?
Vacan?e cu Farmec !

?


Attila Daraguş – Preşedinte ANTREC Covasna

Preşedinte ANTREC România timp de doi ani (2006 – 2008), membru fondator ANTREC (1994), preşedinte ANTREC Covasna, maestru bucătar, proprietar de pensiune-restaurant şi primar al comunei Turia, Attila Daraguş şi-a dedicat cariera turismului, gastronomiei şi dezvoltării comunităţii locale.

Începuturi - de la liceul tehnic de maşini la gastronomie şi turism

Născut în Târgu-Secuiesc, judeţul Covasna, absolvent al liceului din localitate cu profil tehnic-maşini, viaţa lui Attila Daraguş părea să se îndrepte, după dorinţa părinţilor spre această industrie  a maşinilor şi motoarelor, continuând ocupaţia tatălui său. Dar, marea sa dorinţă se îndrepta spre domeniul gastronomiei aşa că Attila va fi mai preocupat de cursuri, şcoli şi specializări pe parte culinar

 

Când eram copil şi mă întreba cineva ce doresc să devin când voi fi mare, răspundem fară a ezita – bucătar. După finalizarea stagiului militar am lucrat în alimentaţie publică, într-o unitate din Balvanyos. De-a lungul anilor am urmat mai multe şcoli şi pregătiri. Începând cu vârsta de 21 de ani am lucrat ca ospătar, bucătar şi şef de sală. În anul 1988 deveneam şef de unitate. Era, practic, un început pentru mine, aşa că după patru ani, în anul 1992 aveam prima mea unitate privată. Împreună cu mai mulţi asociaţi ne-am decis să investim în dezvoltarea şi atragerea turiştilor în staţiunea Băile Balvanyos. Am debutat cu Bufetul Cetate din Balvanyos (actualul Complex Cetate), ajungând ca astăzi să avem nouă puncte de lucru. În zona Băile Balvanyos avem o capacitate aproximativă de 140 de locuri în unităţile de cazare: Cetate, Transilvania şi Carpaţi, plus unităţile de tranzit din Dalnic şi Târgu-Secuiesc”, afirmă Attila Daraguş.

Familia Daraguş – o familie îndrăgostită de turism

Un lucru extrem de important pentru preşedintele ANTREC Covasna de care ne povesteşte cu emoţie şi, totododată, cu mândrie, îl reprezintâ faptul că-n tot acest timp famila a fost alături de el. Cele două fiice,  soţia şi ginerele se implică activ în activităţile din domeniul turismului cât şi al gastronomiei. În anul 1992, Attila Daraguş îşi deschide firma proprie, continuând să investească în planul dezvoltării personale, participând la felurite cursuri şi seminarii de turism, business şi gastronomie. Cu trecerea anilor, spaţiile de cazare şi locurile aferente acestora creşteau.  La jumătatea anilor ’90, Attila Daraguş începe campania de dezvoltare a staţiunii Balvanyos şi a împrejurimilor prin organizarea de festivaluri care reuşeau să atragă tot mai mulţi turişti.

În prezent, în unităţile noastre avem 37 de angajaţi. Sunt fericit că în toată această coordonare am alături familia. Pot spune că trăim numai din turism şi ne şi place. Toţi suntem dedicaţi acestei pasiuni care ne mulţumeste foarte mult. De aproximativ zece ani, de când a absolvit fiica mea liceul, am deschis agenţie de turism, pentru ea. Îmi doresc să ducă mai departe ceea ce eu am început. Pe partea de politică m-am decis să ma implic pentru a dezvolta comunitatea locală. M-am lovit ca locuitor al comunei Turia de insuficienta dezvoltare a utilităţilor – infrastructură drumuri, apă etc. Aveam un avantaj foarte mare deoarece înţelegeam proprietarii de pensiuni cât şi autorităţile. Ca primar al Turiei îmi doresc să dezvolt şi acestă latură a promovării localităţilor drept destinaţii turistice. Situată în Curbura Carpaţilor, beneficiind de izvoare de ape naturale, mofete, rezervaţii – comuna Turia are numeroase argumente pentru a fi vizitată de un număr cât mai mare de turişti. În ultimii ani, prin participarea comunei Turia la Târgurile naţionale şi internaţionale de turism promovez întreagă zonă, nu doar pensiunea mea. Mă bucur că şi proprietarii de pensiuni au înţeles importanţa vizibilităţii şi după mai multe întâlniri cu ei, iată că în Turia încep să meargă lucrurile din ce in ce mai bine. În ultimii ani s-au construit şi s-au clasificat în zona Turia-Balvanyos din ce în ce mai multe unităţi de cazare turistică”, afirmă Attila Daraguş.

1994 – Anul în care Attila Daraguş devine membru fondator în familia ANTREC România

Prima întâlnire dintre Attila Daraguş şi doamnele Mioara şi Marilena Stoian s-a desfăşurat la Bran. Fiind zona în care acest concept de turism rural se dezvolta din ce în ce mai mult, Attila Daraguş s-a decis să participe la mai multe întâlniri având ca scop perpetuarea acestui fenomen – turismul rural şi agroturismul – nu doar în zona Covasnei, ci şi la nivel naţional. Au urmat tot mai multe întâlniri cu colegii din teritorii, la Bacău, Praid, Târgu-Jiu, Neamţ, Bucureşti, timp în care s-a format ceea ce astăzi se numeşte marea familie ANTREC România. Au început să se organizeze şi primele festivaluri tradiţionale(gastronomice, meşteşugăreşti, turistice) în care colegii din ANTREC participau cu preparate diverse, oferte ale pensiunilor, meşteri populari şi ansambluri -  fiind o bună ocazie de a se reîntâlni. Attila Daraguş îşi aminteşte cu drag de participările la Festivalul Plăcintelor din Bacău, Festivalul Sarmalelor de la Praid, Râvăşitul Oilor la Bran, dar şi de colegii ce veneau la festivalurile organizate în Balvanyos şi Turia: Festivalul Internaţional de Pomana Porcului şi Festivalului bulzului şi gătitului în aer liber.

La mijlocul anilor ’90 mă supăra că eu lucram în pensiunea mea cu personal cu acte în regulă, dar în foarte multe zone se prefera munca la negru. Era foarte deranjant că această tendinţă afecta foarte mult zona, în ansamblu. De aici s-a născut dorinţa mea de a înfiinţa o asociaţie de turism rural  în care să atrag cât mai mulţi proprietari de pensiuni şi să dezvoltăm comunitatea. Aşa am aflat de ANTREC România şi de rolul hotărâtor pe care l-au avut doamnele Stoian în dezvoltarea turismului rural. Fiind membru fondator din anul 1994, preşedinte timp de doi ani(2006-2008) am reprezentat ANTREC-ul la foarte multe evenimente de turism. România are o diversitate minunată care face ca fiecare loc să aibă o altă poveste. Am înţeles că trebuie să păstrăm această autenticitate şi unicitate şi mai mult decât atât să o promovăm. La fiecare întâlnire cu colegii din ANTREC atmosfera este foarte relaxantă. Suntem un grup de prieteni, iubitori de turism, natură şi tradiţii şi căutam de fiecare dată să găsim şi să propunem soluţii pentru dezvoltarea şi armonizarea activităţiilor noastre din teritorii, dar şi la nivel naţional. Suntem o familie şi reprezentăm un segment de turism extrem de important în România”, ne povesteşte Attila Daraguş.

Gastronomia – Un plus de gust şi aromă în activitatea de turism!

Secretul şi savoarea preparatelor atât de mult apreciate de turiştii care trec pragul Complexului Cetate din Balvanyos pornesc încă din faza iniţială de la culegerea, recoltarea şi obţinerea produselor din ferma proprie, care ulterior vor fi preparate cu multă iscusinţă, fie de Attila, fie de soţia acestuia… şi ea, maestru bucătar. Doi indrăgostiţi de bucătărie, de diversitatea reţetelor şi de modul de prezentare, au strans nenumărate premii, diplome şi aprecieri la toate participările în cadrul festivalurilor şi concursurilor gastronomice atât din România cât şi din întreaga Europă.

Suntem avantajaţi de faptul că baza preparatelor noastre se obţine în ferma pe care o deţinem şi de care ne ocupăm, în familie. Avem fermă mixtă  cu vaci, oi, porci şi cai şi terenuri pe care cultivăm cartofi, varză, sfeclă, ceapă etc. Dacă ai materie prima bună şi proaspătă este o bucurie să găteşti, ca mai apoi să simţi acea încântare când vezi cum mânâncă turistul şi cât de mult apreciază gustul. Îmi place să spun despre meniul restaurantului Cetate că este o adevărată carte cu reţete tradiţionale româneşti, secuieşti, săseşti, ungureşti şi bavareze. Avem chiar şi mâncăruri specifice Balcanilor şi zonei ruseşti, pentru că ne aflăm la o intersecţie a acestor influenţe. Pentru promovarea şi dezvoltarea sectorului gastronomic organizăm festivaluri prin care promovăm şi tradiţiile zonei, atracţiile naturale, culturale şi istorice. Totodată aceste manifestări ne ajută foarte mult să descoperim obiceiurile fiecărei regiuni participante, să schimbăm reţete, să ajutăm proprietarii de pensiuni să mulţumească turiştii. Şi trebuie să recunoaştem că este şi o publicitate benefică zonei. În calitate de maestru bucătăr (de 10 ani) şi având ordin al cavalerilor, particip alături de soţia mea, ca juraţi la festivaluri gastronomice internaţionale (în medie 70 pe an) în ţări precum: Slovacia, Ungaria, Austria. În Balvanyos deja organizăm cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Pomana Porcului, un festival devenit tradiţie. De-a lungul anilor am obţinut şi recorduri mondiale în domeniul gastronomiei, cum este şi cazul Festivalului Bulzului şi al gătitului în aer liber - Turia, unde s-a realizat cel mai lung bulz – 150 metri (anul 2008)” spune cu mândrie, Attila Daraguş.

Potenţialul turistic, cultural şi istoric al zonei

ANTREC Covasna reprezintă un reper de luat în seamă pe harta pensiunilor din România. Locuitorii sunt gazde bune, gastronomia este diversificată şi foarte apreciată iar oferta turistică a zonei extrem de variată.

"Vara avem cei mai mulţi turişti, cum este şi normal. Fiind o zonă accesibilă, la trei-patru ore de capitală, foarte mulţi turişti ne vizitează şi se şi reîntorc în anii următori. Printre atracţiile zonei subliniem: Oraşul Breslelor – Târgu-Secuiesc cu porţile de lemn şi curţile vechi secuieşti, cele peste 120 de izvoare de ape minerale pe teritoriul Turiei, izvoarele sărate, sulfuroase, izvoarele minerale – adevărate “jacuzzi naturale”, mofetele din Balvanyos, ruinele cetăţii Balvanyos, lacul Sfânta Ana, tinovul şi rezervaţia Mohoş, staţiunile Băile Tuşnad şi Covasna…şi multe alte atracţii pe care vă invit să le descoperiţi”, încheie Attila Daraguş – Preşedinte ANTREC Covasna.

 

Aboneaz?-teC?utare ?n site:

QMagazine