Numarul Curent

Ianuarie 2019
L m M J V S D
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Valeria si Teodora
v? ureaz?
Vacan?e cu Farmec !

?


Festivalul International de Pomana Porcului, Balvanyos, Covasna

?n ?perioada 7 ? 9 Februarie 2014, a avut loc cea de-a IX-a edi?ie a Festivalului Interna?ional de Pomana Porcului. Complexul Cetate din sta?iunea Balvanyos a reprezentat locul ideal, acolo unde organizatorii: ANTREC Covasna , Prim?ria Turia ?i Consiliul Jude?ean Covasna au pus la punct toate detaliile pentru ca acest? edi?ie s? fie o reu?it?. Dl. Attila DARAGUS, Pre?edintele ANTREC Covasna ?i Primarul Turiei, a fost gazda noastr? ?i organizatorul principal al acestui festival tradi?ional culinar.

Evenimentul a debutat ?n seara zilei de vineri, 7 Februarie 2014, cu formarea echipelor participante la ?ntrecerea gastronomic?. Nu mai pu?in de 13 echipe venite at?t din ?ar? c?t ?i din Ungaria au r?spuns prezent la aceast? edi?ie. Ar fi fost ?i mai multe din Croa?ia ?i Slovacia, ?ns? condi?iile meteorologice din acele zone au f?cut imposibil? deplasarea p?n? ?n Rom?nia.

?

Organizatorii au pus la dispozi?ie c?te un porc, la c?te 2 echipe, acestea urm?nd s?-l ?mpart? fr??e?te. Seara destinat? form?rii echipelor ?i prezent?rii acestora s-a ?ncheiat cu o petrecere tradi?ional?, ?n care cei prezen?i ?mbr?c??i ?n porturi tradi?ionale zonei din care proveneau s-au prins ?n hore rom?ne?ti ?i cearda?urile maghiare

Ziua de s?mb?t? a debutat cu parada celor 13 echipe imbr?cate ?n port tradi?ional care au fluturat steagurile reprezentative localit??ilor ?i ??rilor de unde proveneau p?n? la locul desf??ur?rii concursului..

Dup? defilare, ?ntrecerea gastronomic? a debutat ?i a continuat cu o adev?rat? prezentare de m?iestrie ?i imagina?ie. Pe parcursul a 7 ore, echipele au preg?tit bun?t??i tradi?ionale precum:c?rna?i ( unii lungi chiar de 18m), s?ngerete, tochituri ungure?ti, fripturi, jum?ri crocante ?i fierbin?i, caltabo?i aburinzi, rulade umplute specific nem?ene, m?maligi f?cute ca la st?na din Brebu, vin fiert ?i nelipsita palinc? din Covasna ?i S?laj, aveau s? devina detaliile care s? intereseze cel mai mult.

Dup? cele 7 ore de g??it ?n aer liber, juriul? condus de Attila Daragu? ?i format din mae?tri buc?tari ?i un husar au premiat ?fiecare echip?. Cum era ?i normal, cu at?tea bun?t??i preparate. toate echipele au fost declarate ??nving?toare? ?i premiate cu diplome, cupe ?i medalii.

Festivalul Interna?ional de Pomana Porcului, edi?ia a IX-a

07-09 Februarie 2014

Complex Cetate, Balvanyos ? ANTREC Covasna

Dr.Ing. Daragus Attila

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza / Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Text si fotografii: Cristian-Alexandru CATANA

 

Aboneaz?-te



C?utare ?n site:

QMagazine